Κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα

Η κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού οδήγησε το έλλειμμα το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 στο ύψος των 23,02 δισ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το σύνολο του τρέχοντος έτους είναι ότι θα ανέλθει σε 28,95 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του εννεαμήνου τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 35,21 δισ. ευρώ (-3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) τη στιγμή που οι προβλέψεις στο Πλαίσιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης του α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους μιλούσαν για συνολικά έσοδα 59,3 δισ.

Η κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού οδήγησε το έλλειμμα το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 στο ύψος των 23,02 δισ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το σύνολο του τρέχοντος έτους είναι ότι θα ανέλθει σε 28,95 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του εννεαμήνου τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 35,21 δισ. ευρώ (-3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) τη στιγμή που οι προβλέψεις στο Πλαίσιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης του α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους μιλούσαν για συνολικά έσοδα 59,3 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής η μαύρη τρύπα των εσόδων ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι υπερβάσεις των δαπανών, οι οποίες ξεπερνούν στο εννεάμηνο τα 1,74 δισ. ευρώ, ο τακτικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα 8,26 δισ. ευρώ. Αν σε αυτό συνυπολογιστούν οι δαπάνες και τα έσοδα του ΠΔΕ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτοξεύεται σε 23 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 δείχνουν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού προ επιστροφών φόρων μειώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και ότι οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 680 εκατ. ευρώ (24,4%) σε σχέση με το 2008. Επίσης οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στο εννεάμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 13,6% έναντι 9,8% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες για τόκους είναι αυξημένες κατά 659 εκατ. ευρώ και οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για το ίδιο διάστημα ανήλθαν στο ποσό των 51.822 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 7.805 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδά του έφθασαν τα 1.395 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και ειδικότερα οι φόροι στην περιουσία, όπου αποδεικνύεται ότι το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 έχουν βεβαιωθεί 408 εκατ. ευρώ ενώ η πρόβλεψη ήταν για 1,77 δισ. ευρώ. Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει την άποψη ότι το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων εφαρμόστηκε χωρίς πρώτα να έχει γίνει κάποιος υπολογισμός για το ύψος των φόρων που μπορεί να εισπραχθούν και αυτό οφείλεται κυρίως στην ανυπαρξία περιουσιολογίου. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής καταγραφής της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων μέσω των εντύπων Ε9 και τη διόρθωση των λανθασμένων φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ «κλείδωσαν» τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας και αναμένε ται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη . Σε ό,τι αφορά την απόσυρση των οχημάτων πιστεύεται ότι θα μειωθεί ο χρόνος διάρκειας του μέτρου και κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει μόνο για ένα έτος, δηλαδή για το 2010. Πάντως, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Οικονομικών, όσοι προχωρήσουν σε απόσυρση οχημάτων με το σύστημα «Σουφλιά» δεν θα χάσουν τα χρήματά τους όποιες αλλαγές και αν επέλθουν σύντομα με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Οικονομικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk