Ο Ρίτσος ταξιδεύει σε Βερολίνο, Βουκουρέστι και Αλεξάνδρεια

Με αφορμή το Ετος Γιάννη Ρίτσου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει αφιερώματα και εκδηλώσεις στα γραφεία του αλλά και σε μουσειακούς και θεατρικούς χώρους στο Βερολίνο, στο Βουκουρέστι και στην Αλεξάνδρεια. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν εντός του Νοεμβρίου. Στο διήμερο αφιερωμένο στον ποιητή και στο έργο του στους χώρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο ο εκδοτικός οίκος Εlfenbein θα …

Με αφορμή το Ετος Γιάννη Ρίτσου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει αφιερώματα και εκδηλώσεις στα γραφεία του αλλά και σε μουσειακούς και θεατρικούς χώρους στο Βερολίνο, στο Βουκουρέστι και στην Αλεξάνδρεια. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν εντός του Νοεμβρίου. Στο διήμερο αφιερωμένο στον ποιητή και στο έργο του στους χώρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο ο εκδοτικός οίκος Εlfenbein θα παρουσιάσει τη νέα δίγλωσση έκδοση «ΜartyriesΖeugenaussagen» η οποία περιλαμβάνει τις τρεις ενότητες των «Μαρτυριών» του Ρίτσου σε πλήρη μετάφραση των Αντρέα Σέλινγκερ και Γκύντερ Ντιτς (19 Νοεμβρίου), ενώ θα ακολουθήσουν διάλεξη του Αστέρη Κούτουλα, φιλολόγου και μεταφραστή του Ρίτσου, ανάγνωση των ποιημάτων του από τον συγγραφέα Πέτερ Βαβέρτσινεκ και προβολή του ντοκυμαντέρ των Παντελή Βούλγαρη και Αρμιν Κέρκερ «Εin Τraum von Leben und Βrot», παραγωγή του 1988 (20 Νοεμβρίου).

Στο Μουσείο George Εnescu του Βουκουρεστίου θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης «Ανθολόγιο του Γιάννη Ρίτσου», που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ομόνοια σε μετάφραση του νεοελληνιστή Τουντόρ Ντίνου, ανάγνωση ποιημάτων του από την ηθοποιό Αντέλα Μαρκουλέσκου και συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου, η οποία θα ερμηνεύσει συνοδεία πιάνου μελοποιημένη ποίηση του Ρίτσου από τους κύκλους «Ρωμιοσύνη» και «Επιτάφιος» (10 Νοεμβρίου).

Στο Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια διοργανώνεται ποιητική βραδιά με ομιλία του αιγύπτιου ποιητή και μεταφραστή του Ρίτσου στα αραβικά Ριφαάτ Σαλάμ με θέμα «Η επίδραση του Ρίτσου στη σύγχρονη αραβική ποίηση», ενώ θα ακολουθήσουν αναγνώσεις ποιημάτων από την υπό έκδοση αραβική ανθολογία του συνολικού έργου του Ρίτσου, βασισμένη στην ανθολογία της Χρύσας Προκοπάκη στα αραβικά και στα ελληνικά (18 Νοεμβρίου).

Τέλος, στο Μικρό Θέατρο Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης διοργανώνεται θεατρικό αναλόγιο του δραματικού μονολόγου του Ρίτσου «Ορέστης», στα αραβικά. Αντιστικτικώς θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων από τους μονολόγουςθρήνους της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή σε μια διαλογική σύνθεση με το ποιητικό κείμενο του Ρίτσου. Η διδασκαλία είναι του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, η σκηνοθεσία του Αχμάντ Σαλέχ και η μετάφραση του Χαλέντ Ραούφ (22 Νοεμβρίου).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk