ΕΡΕΥΝΑ

Το γονίδιο του αδέξιου… οδηγού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εχετε δυσκολία με την όπισθεν; Δεν μπορείτε να παρκάρετε με την πρώτη; Στρίβετε χωρίς να βγάλετε φλας; Δεν φταίτε εσείς. Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν το γονίδιο του… ατζαμή οδηγού. Πρόκειται για την παραλλαγή γονιδίου που ελέγχει μια πρωτεΐνη (ΒDΝF) η οποία επηρεάζει γενικώς τη μνήμη. «Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν περισσότερα λάθη από την αρχήκαι ξεχνούν τα πιο πολλά από όσα έχουν μάθει με την πάροδο του χρόνου» λέει o καθηγητής Νευρολογίας Στιβ Κρέιμερ, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Αϊρβιν.

Το γονίδιο του αδέξιου… οδηγού | tovima.gr

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εχετε δυσκολία με την όπισθεν; Δεν μπορείτε να παρκάρετε με την πρώτη; Στρίβετε χωρίς να βγάλετε φλας; Δεν φταίτε εσείς. Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν το γονίδιο του… ατζαμή οδηγού. Πρόκειται για την παραλλαγή γονιδίου που ελέγχει μια πρωτεΐνη (ΒDΝF) η οποία επηρεάζει γενικώς τη μνήμη.

«Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν περισσότερα λάθη από την αρχήκαι ξεχνούν τα πιο πολλά από όσα έχουν μάθει με την πάροδο του χρόνου» λέει o καθηγητής Νευρολογίας Στιβ Κρέιμερ, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Αϊρβιν.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η επίδραση του γονιδίου γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή σε όσους κάθονται στο βολάν, διότι «η οδήγηση είναι μια απαιτητική δραστηριότητα που απαιτεί συνδυασμό πολλών δεξιοτήτων» .

Σε πειράματα με εθελοντές φάνηκε ότι όσοι διαθέτουν το γονίδιο απέδωσαν τουλάχιστον κατά 20% χειρότερα στα τεστ οδήγησης σε σχέση με όσους δεν το έχουν. Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους (το 30%) έχει αυτή την παραλλαγή του γονιδίου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό προσομοιωτή οδήγησης, στον οποίο οι εθελοντές κλήθηκαν να οδηγήσουν ένα εικονικό όχημα σε δρόμο με δύσκολες στροφές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk