Η Ελβετία σχεδιάζει να βάλει τέλος στον «τουρισμό των αυτοχείρων»

ΛΟΝΔΙΝΟ Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να πατάξει τον λεγόμενο «τουρισμό των αυτοχείρων», κλείνοντας ή αλλάζοντας δραστικά τη λειτουργία της κλινικής Dignitas, διάσημης διότι έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανίατα ασθενείς να θέσουν με αξιοπρέπεια τέλος στη ζωή τους. Δύο εκδοχές σχετικού νομοσχεδίου θα ανακοινωθούν για δημόσιο διάλογο, προκειμένου να σταματήσει το κύμα έλευσης ασθενών οι οποίοι επιζητούν υποβοηθούμενη αυτοκτονία, από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η Ελβετία σχεδιάζει να βάλει τέλος στον «τουρισμό των αυτοχείρων» | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να πατάξει τον λεγόμενο «τουρισμό των αυτοχείρων», κλείνοντας ή αλλάζοντας δραστικά τη λειτουργία της κλινικής Dignitas, διάσημης διότι έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανίατα ασθενείς να θέσουν με αξιοπρέπεια τέλος στη ζωή τους.

Δύο εκδοχές σχετικού νομοσχεδίου θα ανακοινωθούν για δημόσιο διάλογο, προκειμένου να σταματήσει το κύμα έλευσης ασθενών οι οποίοι επιζητούν υποβοηθούμενη αυτοκτονία, από άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Η κλινική Dignitas και άλλες ανάλογες, όπως η κλινική Εxit, είτε θα δεχθούν να λειτουργήσουν υπό πολύ αυστηρότερους κανόνες είτε θα κλείσουν» ανακοίνωσε ηελβετίδα υπουργός Δικαιοσύνης Εβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Η σκλήρυνση της ισχύουσας νομοθεσίας θα απαιτεί από τους ασθενείς να προσκομίζουν δύο ιατρικές γνωματεύσεις που να επιβεβαιώνουν ότι ο θάνατός τους επέρχεται εντός ολίγων μηνών και ότι οι ίδιοι έχουν πλήρη συνείδηση της επιλογής τους.

Η υπουργός έκανε λόγο για «εφαρμογή της κοινής λογικής». Τυπικώς ακόμη και στην πλέον αμφιλεγόμενη κλινική Dignitas αυτοί οι κανόνες τηρούνται ήδη. Ωστόσο οι επικριτές των πρακτικών της υποστηρίζουν ότι τους εφαρμόζει με μεγάλη ελαστικότητα. Ορισμένοι από τους ασθενείς της δεν βρίσκονται καν στο τελευταίο στάδιο της νόσου από την οποία πάσχουν. Και σε κάποιες, λίγες, περιπτώσεις οι υποβοηθούμενες αυτοκτονίες οφείλονταν σε κλινική κατάθλιψη.

«Στο μέλλον δεν θα είναι δυνατόν για κάποιον να διασχίσει τα ελβετικά σύνορα και να αυτοκτονήσει λίγες ημέρες αργότερα με τη βοήθεια μιας οργάνωσης» λέει η κυρία Βίντμερ-Σλουμπφ.

Η περίοδος του δημόσιου διαλόγου πάνω στα νομοσχέδια αναμένεται να διαρκέσει ως τον Μάρτιο του 2010. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου οι ομοσπονδιακές αρχές της Ελβετίας θα αναλάβουν τις σχετικές αρμοδιότητες από τις τοπικές αρχές, στη συγκεκριμένη περίπτωση του καντονίου της Ζυρίχης.

Βάσει του προτεινόμενου νόμου, οι ιατρικές γνωματεύσεις θα ελέγχονται και όσοι γιατροί συνταγογραφούν τα θανατηφόρα φάρμακα θα παρακολουθούνται στενά. Θα απαγορεύεται επίσης η χρέωση των οικογενειών των ασθενών με επιπλέον έξοδα πέραν των βασικών εξόδων για την πραγματοποίησή της. Και αυτό για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι το ευαίσθητο ζήτημα της ευθανασίας γίνεται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ο ιδρυτής της κλινικής Dignitas Λούντβιχ Μινέλι χαρακτηρίζει τις προτάσεις της υπουργού «ξεπερασμένες και προστατευτικές», οι οποίες το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι «να αυξηθεί ο αριθμός όσων θα επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους με βίαιο τρόπο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk