Καθαρή ατμόσφαιρα στο πιάτο!

Μπορεί κανείς να σώσει τον πλανήτη τρώγοντας; Μπορεί, λένε οι πάντα πρωτοπόροι σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας Σουηδοί- εφόσον αγοράζει μόνο προϊόντα για την καλλιέργεια των οποίων καταναλώθηκε όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, επομένως απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα όσο το δυνατόν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. Το νέο σύστημα ετικετών, που ήδη εφαρμόζεται στα σουηδικά σουπερμάρκετ, είναι απλό: κάθε προϊόν αναγράφει ευκρινώς στη συσκευασία του πόσα γραμμάρια CΟ2 ρύπαναν την ατμόσφαιρα για να παραχθεί συγκεκριμένη ποσότητα αυτού.

Μπορεί κανείς να σώσει τον πλανήτη τρώγοντας; Μπορεί, λένε οι πάντα πρωτοπόροι σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας Σουηδοί- εφόσον αγοράζει μόνο προϊόντα για την καλλιέργεια των οποίων καταναλώθηκε όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, επομένως απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα όσο το δυνατόν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Το νέο σύστημα ετικετών, που ήδη εφαρμόζεται στα σουηδικά σουπερμάρκετ, είναι απλό: κάθε προϊόν αναγράφει ευκρινώς στη συσκευασία του πόσα γραμμάρια CΟ2 ρύπαναν την ατμόσφαιρα για να παραχθεί συγκεκριμένη ποσότητα αυτού.

Ηδη εκατοντάδες προϊόντα, από κορν φλέικς ως καρότα και από συσκευασίες ζυμαρικών ως τα κατεψυγμένα μπιφτέκια για χάμπουργκερ, διαφημίζουν στους καταναλωτές το χαμηλό «οικολογικό αποτύπωμά» τους. Η πρακτική έχει ήδη επεκταθεί σε πολλά εστιατόρια, όπου δίπλα σε κάθε μερίδα αναγράφεται στο μενού και η συμβολή του φαγητού στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Ακούγεται κάπως κουτό- αλλά δεν είναι: αν είσαι Σουηδός και τρως συνέχεια ντομάτες και αγγούρια, σημαίνει ότι υποστηρίζεις εμπράκτως την υπερκατανάλωση ενέργειας για τη λειτουργία των θερμαινόμενων θερμοκηπίων όπου αυτά παράγονται- σε αντίθεση, ας πούμε, με τα καρότα που φυτρώνουν και στα παγωμένα κλίματα.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για το μοσχαρίσιο κρέας, το αγαπημένο των Βορείων: το βοδινό θεωρείται το πιο «ενεργοβόρο» κρέας στον κόσμο και οι σουηδικές Αρχές ήδη πιέζουν τους καταναλωτές να το αντικαταστήσουν με κοτόπουλο ή φασόλια, τρόφιμα που παράγονται με λιγότερο ρεύμα και πετρέλαιο.

Περισσότερο από το 25% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ανεπτυγμένες χώρες συνδέεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με την παραγωγή τροφίμων.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τη νέα μέθοδο: για παράδειγμα, όλα τα καρότα φαίνονται ίδια, και είναι περίπου ίδια από πλευράς θρεπτικής αξίας και περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α. Μπορεί όμως να διαφέρουν μεταξύ τους εντυπωσιακά σε «οικολογικό αποτύπωμα», αναλόγως του τρόπου αλλά και του τόπου παραγωγής τους.

Οι ίδιες «διαβαθμίσεις» ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα τρόφιμαπεριλαμβανομένων των λεγομένων «βιολογικών», τα οποία μπορεί να είναι καθαρά από λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, αλλά την ίδια στιγμή να αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ρυπογόνα όσον αφορά την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή και τη μεταφορά τους ως τις αγορές και το τραπέζι του καταναλωτή.

Στα φαστ φουντ της Στοκχόλμης οι νέες ετικέτες δεν φαίνεται να αλλάζουν εύκολα τις συνήθειες των πελατών. Παρά τις προειδοποιήσεις που ενημερώνουν τους λάτρεις των burgers πως για κάθε λαχταριστό βοδινό μπιφτέκι έχουν απελευθερωθεί περισσότερα από δύο κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ για κάθε μπιφτέκι από κοτόπουλο λιγότερο από μισό κιλό, οι Σουηδοί επιμένουν στο μοσχάρι: κάνει μεγαλύτερο κακό στον πλανήτη, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, βρίσκουν τη γεύση του ακαταμάχητη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk