Αναμένονται νέες προτάσεις

Σε άρση των οικονομικών αδιεξόδων για την κλιματική αλλαγή ελπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Προσπάθειες να ξεπεράσουν τον σκόπελο της χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων είναι έτοιμοι να καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αναμένονται νέες προτάσεις. Ανοίγει ο δρόμος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Προσπάθειες να άρουν το αδιέξοδο της χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων είναι έτοιμοι να καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υποβάλλουν σήμερα, Παρασκευή νέες προτάσεις.

H EE φέρεται να επιδιώκει να ορίσει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2020 της βοήθεια προς τις φτωχές χώρες εν όψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης απαιτούν να επωμιστούν οι πλουσιότεροι εταίροι το μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να είναι βαθιά διασπασμένοι.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελτ, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα «σταθερό ποσό», προετοιμάζοντας το έδαφος για άλλους πλούσιους δωρητές, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία προκειμένου να προβούν σε ανάλογες δεσμεύσεις.

Ωστόσο, ένας συνασπισμός εννέα φτωχότερων ευρωπαϊκών κρατών έχει απειλήσει να εμποδίσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εκτός εάν οι πλουσιότερες χώρες πληρώσουν παραπάνω.

Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με τους όρους που είχε θέσει ο Τσέχος πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, για να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ξεπερνώντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο στην οριστική κύρωσή της.

«Ο δρόμος για την επικύρωση είναι πλέον ανοιχτός» δήλωσε με τη σειρά του και ο Σουηδός πρωθυπουργός, ως προεδρεύων της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 20% μέχρι το 2020 και μέχρι 30% εάν οι άλλες χώρες ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ανταποκριτής του BBC, λίγο μόνο διάστημα πριν την κρίσιμη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, οι Ευρωπαίοι παλεύουν για το πόσα χρήματα θα προσφέρουν τα αναπτυσσόμενα κράτη για να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει πρόταση να προσφέρουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ έως 15 δισ. ευρώ το χρόνο από το 2013 στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως δήλωσε στο BBC, ο υπουργός Οικονομίας στης Πολωνίας, Τζάσεκ Ροστόβσκι, τα ανατολικά ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι ελεύθερα να συμβάλλουν ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν κι όχι με το πόσο μολύνουν, αλλιώς είναι έτοιμα να εμποδίσουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Πολλά αναμένεται ότι θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής η Μέρκελ είχε αρνηθεί να δεσμευθεί σε νούμερα, αλλά φθάνοντας στη σύνοδο έδειξε μία εικόνα ευελιξίας.

«Η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφείς τις ιδέες της, αλλά είναι σημαντικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να καταστήσουν σαφές επίσης πόσο προτίθενται να συμβάλλουν», τόνισε η Μέρκελ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk