«Μαμά, μπαμπά, δώστε μου λεφτά»

Με μία ακόμη πορεία στο κέντρο της Αθήνας περίπου 2.000 εργαζόμενοι σε σταζ διαμαρτυρήθηκαν χθες για την κατάργηση των προγραμμάτων μαθητείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι διαδηλωτές «σταζιέρ» συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην Ομόνοια και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των κυβερνητικών εξαγγελιών, ενώ δεν έλειψαν εκείνα που αναφέρονταν στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. «Για όλα φταίνε οι εργατοπατέρες», «μαμά, μπαμπά, δώστε μου λεφτά, ο δρόμος δεν περνάει έξω από τη δουλειά» και …

Με μία ακόμη πορεία στο κέντρο της Αθήνας περίπου 2.000 εργαζόμενοι σε σταζ διαμαρτυρήθηκαν χθες για την κατάργηση των προγραμμάτων μαθητείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι διαδηλωτές «σταζιέρ» συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην Ομόνοια και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των κυβερνητικών εξαγγελιών, ενώ δεν έλειψαν εκείνα που αναφέρονταν στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. «Για όλα φταίνε οι εργατοπατέρες», «μαμά, μπαμπά, δώστε μου λεφτά, ο δρόμος δεν περνάει έξω από τη δουλειά» και «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, τα σταζ είναι σύγχρονη δουλεία» ήταν εκείνα που κυριάρχησαν, ενώ υπήρξαν και αναφορές στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και στον νόμο 2738/ 1999 με τον οποίο νομιμοποιούνταν τότε «μαθητευόμενοι» ύστερα από 24μηνη συμμετοχή σε σταζ.

«Γιώργο, θυμήσου το ΄99, τον νόμο εσύ υπέγραψες και έδωσες δουλειά», φώναζαν οι διαδηλωτές, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο την εκ νέου παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου Στη χθεσινή διαδήλωση συμμετείχαν «σταζιέρ» κυρίως από δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία της Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης που επικράτησε λόγω της καθολικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις ήταν το «λουκέτο» που έβαλαν τμήματα υπηρεσιών όπου σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα οι θέσεις εργασίας καλύπτονται από «μαθητευομένους» των σταζ. Ετσι, για παράδειγμα, υπολειτούργησαν η Γραμματεία και το Πρωτόκολλο στο παράρτημα του ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα, τα αντίστοιχα τμήματα του ΙΚΑ στο Αιγάλεω, καθώς και τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΔ στην οδό Ευριπίδου. Αντίστοιχα προβλήματα δυσλειτουργίας ανέκυψαν και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπου υφίστανται εργασιακές σχέσεις με σταζ. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Πειραιώς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου παρέμειναν περισσότερο από τρεις ώρες πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την είσοδο του υπουργείου και ζητώντας την άμεση ανάκληση των κυβερνητικών εξαγγελιών.

«Είναι άδικη η μεταχείριση που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση» υποστήριξε ο εκ των διαδηλωτών Ι. Θεοδώρου, ο οποίος συμμετείχε σε προγράμματα μαθητείας του ΟΠΑΔ από το 2006 με αποδοχές που μόλις έφθαναν στα 440 ευρώ. «Δεν έφθαναν ούτε για τις καθημερινές μετακινήσεις που αναλάμβανα ως κλητήραςγια να πάω από τη μία υπηρεσία στην άλλη» τόνισε.

Σε καθεστώς σταζ μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, εργάζονταν περισσότερα από 30. 000 άτομα ενώ, σύμφωνα με υπολογισμούς των ίδιων των σωματείων εργαζομένων σε σταζ, οι «μαθητευόμενοι» εργαζόμενοι ανέρχονται σε 80.000. Από αυτούς, 3.000 εργάζονται στο ΙΚΑ και περίπου αντίστοιχος αριθμός στους άλλους ασφαλιστικούς φορείς, όπου όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αριθμούμε στο Πρωτόκολλοβεβαιώσεις παραβιάσεων για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ενώ την ίδια ώρα δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και ένσημα για τη δική μας εργασία». Υπολογίζεται ότι από την ετήσια εισφοροδιαφυγή του ίδιου του Δημοσίου τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν ποσό της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, όπως το παρουσιάζουν τα μέλη της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Εργαζομένων σε Σταζ, είναι το πανελλαδικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης 5 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ανταπόκριση από όλη την Ελλάδα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ακόμη και από τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές (Ηπειρο, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, νησιά Αιγαίου) έχει εκδηλωθεί αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

«Η ανεργία δεν απαντιέται με το ψεύτικο επιχείρημα της κυβέρνησης περί αξιοκρατίας» τόνισε χθες η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα , αναφερόμενη στο ζήτημα των σταζ στο περιθώριο συνάντησής της με συμβασιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Και πρόσθεσε: «Η αξιοκρατία είναι το πρόσχημαπροκειμένου να εμπεδωθεί ευρύτερα και μονιμότερα ο εργασιακός Μεσαίωνας».

Πρόνοια για όσους «σταζιέρ» εργάζονται πάρα πολλά χρόνια ή έχουν ανανεώσει διαδοχικά πολλές φορές, ώστε να έχουν μοριοδότηση σε νέες προκηρύξεις θέσεων εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, ζήτησε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Θέμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης: «Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα ως ζήτημα όχι της γενιάς των 400 ευρώ, αλλά της “γαλάζιας” γενιάς, κάνοντας ξανά λάθος». «Η ανασφάλιστη εργασία πρέπει να χτυπηθεί είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από χρώματα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk