Μεχμέτ Αλί Ταλάτ«Ευκαιρία για λύση του Κυπριακού η εκλογή Παπανδρέου»

Σημαντικό πλεονέκτημα για την επίλυση του Κυπριακού θεωρεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Ο κ. Ταλάτ βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, με στόχο να καθοριστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες στο νησί. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγκυρα ζητεί πλέον ενεργότερη ανάμειξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό και τοποθέτηση αμερικανού ειδικού απεσταλμένου. Ο κ. …

<b>Μεχμέτ Αλί Ταλάτ</b>«Ευκαιρία για λύση του Κυπριακού η εκλογή Παπανδρέου» | tovima.gr

Σημαντικό πλεονέκτημα για την επίλυση του Κυπριακού θεωρεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Ο κ. Ταλάτ βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, με στόχο να καθοριστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες στο νησί. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγκυρα ζητεί πλέον ενεργότερη ανάμειξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό και τοποθέτηση αμερικανού ειδικού απεσταλμένου.

Ο κ. Ταλάτ πάντως θεωρεί ότι η συγκυρία Ομπάμα- Παπανδρέου είναι ιδανική για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας: «Ποτέ δεν υπήρξε μια τέτοια συγκυρία σε επίπεδο ηγετών. Αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία. Η εκλογή Παπανδρέου μπορεί να δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα. Είναι ένας σημαντικός ηγέτης και έχει επιρροή και στα εσωτερικά της ελληνοκυπριακής πλευράς». Οσον αφορά την πρόοδο των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο κ. Ταλάτ δηλώνει «λιγότερο αισιόδοξος», εξηγώντας ότι το δυσκολότερο θέμα για το οποίο οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν είναι αυτό του περιουσιακού.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μ. Κυπριανού προειδοποίησε την Αγκυρα ότι ο Δεκέμβριος θα είναι τεστ τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καλώντας την Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και οι κυρώσεις αυτές θα είναι να παραμείνουν τουλάχιστον οκτώ ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας «παγωμένα».

Στην Ουάσιγκτον 132 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων απέστειλαν επιστολή στην υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στις ενέργειες της κυβέρνησης Ομπάμα στο Κυπριακό και την καλούν να μην επαναλάβει τα λάθη των αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος. Οι 132 βουλευτές σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα ότι «είναι σχεδόν βέβαιο πως η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει ποτέ το όνειρο της ένταξης στην ΕΕ όσο οι δυνάμεις της συνεχίζουν να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk