Αυτοκίνητο, οκτώ τηλεφωνικές γραμμές και 300 ευρώ μεροκάματο

Ετήσιο εισόδημα που προσεγγίζει το «καθαρό» ποσό των 100.000 ευρώ, καθώς και επιπρόσθετες παροχές για γραμματειακή υποστήριξη, διευκόλυνση της διαμονής στην πρωτεύουσα αλλά και των μετακινήσεων προς τις εκλογικές τους περιφέρειες εξασφαλίζει το Κοινοβούλιο στα μέλη του. Στον τομέα των χρηματικών απολαβών, κάθε βουλευτής δικαιούται μηνιαία βουλευτική αποζημίωση η οποία σε τρέχουσες τιμές είναι της τάξεως των 6.100 ευρώ και καταβάλλεται 14 φορές τον χρόνο. Επί σειρά ετών και ως …

Αυτοκίνητο, οκτώ τηλεφωνικές γραμμές και 300 ευρώ μεροκάματο | tovima.gr

Ετήσιο εισόδημα που προσεγγίζει το «καθαρό» ποσό των 100.000 ευρώ, καθώς και επιπρόσθετες παροχές για γραμματειακή υποστήριξη, διευκόλυνση της διαμονής στην πρωτεύουσα αλλά και των μετακινήσεων προς τις εκλογικές τους περιφέρειες εξασφαλίζει το Κοινοβούλιο στα μέλη του.

Στον τομέα των χρηματικών απολαβών, κάθε βουλευτής δικαιούται μηνιαία βουλευτική αποζημίωση η οποία σε τρέχουσες τιμές είναι της τάξεως των 6.100 ευρώ και καταβάλλεται 14 φορές τον χρόνο. Επί σειρά ετών και ως πριν από δύο χρόνια το ύψος της αποζημίωσης των βουλευτών ήταν συνδεδεμένο με τον μισθό των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, αλλά μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για διπλασιασμό των αποδοχών των δικαστικών η Βουλή δίστασε να προχωρήσει σε ανάλογη αναπροσαρμογή των αποδοχών των μελών της, αν και υπάρχει σχετική συνταγματική πρόβλεψη η οποία δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να γίνει αντικείμενο δικαστικών προσφυγών από μη επανεκλεγέντες βουλευτές οι οποίοι θα διεκδικήσουν «αναδρομικά».

Στο ποσό αυτό της βουλευτικής αποζημίωσης προστίθενται επιδόματα όπως το οργάνωσης γραφείου ή το οικογενειακό (εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση καθενός), καθώς και ορισμένες «ατέλειες» (ταχυδρομική), όπως και «έξτρα» αμοιβή (289 ευρώ ανά συνεδρίαση) για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των επιτροπών και των θερινών τμημάτων, με αποτέλεσμα το συνολικό μηνιαίο ποσό που εισπράττει η πλειονότητα των βουλευτών μετά την παρακράτηση του αναλογούντος φόρου (που γίνεται για το 50% των συνολικών απολαβών) να ανέρχεται περίπου στο ποσό των 7.000 ευρώ τον μήνα.

Για τη στελέχωση των γραφείων τους οι βουλευτές δικαιούνται να έχουν στην υπηρεσία τους πέντε υπαλλήλους, εκ των οποίων τρεις ή τέσσερις τους διατίθενται με απόσπαση από το Δημόσιο και ένας ή δύο προσλαμβάνονται από τους ίδιους ως μετακλητοί επιστημονικοί συνεργάτες. Οι αποσπασμένοι αμείβονται από τις υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται, ενώ με τη μισθοδοσία των μετακλητών επιβαρύνεται η Βουλή. Ατύπως, εξάλλου, κάθε βουλευτής δικαιούται να αποσπάσει για τη φύλαξή του έναν αστυνομικό, που στην περίπτωση των εκλεγέντων στην περιφέρεια μπορεί να είναι και δύο.

Πέραν αυτών, σε κάθε βουλευτή διατίθενται:

* Αυτοκίνητο ως 2.000 κ.εκ., το οποίο μισθώνει η Βουλή με τη μέθοδο leasing.

* Οκτώ τηλεφωνικές γραμμές σταθερής τηλεφωνίας και σύνδεσης στο Διαδίκτυο με κάλυψη των λογαριασμών μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ ανά έτος.

* Μία σύνδεση κινητής τηλεφωνίας μέχρι του ποσού των 200 ευρώ ανά μήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk