ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Οι επιλογές των αναδυομένων

Ακριβώς 80 χρόνια μετά το χρηματιστηριακό κραχ της «μαύρης Τρίτης», στις 29 Οκτωβρίου του 1929, οι οικονομολόγοι είναι σήμερα πεπεισμένοι ότι ο κόσμος διέφυγε οριστικά τον κίνδυνο μιας νέας «μεγάλης ύφεσης». Η μέτρηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο ήταν μάλιστα καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων και ορισμένοι είπαν ότι σηματοδοτεί το τέλος της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων 70 ετών. Καθώς πάντως η ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο συγκρατείται από τα υψηλά χρέη, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι αυτές που για κυκλικούς και διαρθρωτικούς λόγους αναμένεται να ηγηθούν της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι επιλογές των  αναδυομένων | tovima.gr

Ακριβώς 80 χρόνια μετά το χρηματιστηριακό κραχ της «μαύρης Τρίτης», στις 29 Οκτωβρίου του 1929, οι οικονομολόγοι είναι σήμερα πεπεισμένοι ότι ο κόσμος διέφυγε οριστικά τον κίνδυνο μιας νέας «μεγάλης ύφεσης». Η μέτρηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο ήταν μάλιστα καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων και ορισμένοι είπαν ότι σηματοδοτεί το τέλος της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων 70 ετών.

Καθώς πάντως η ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο συγκρατείται από τα υψηλά χρέη, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι αυτές που για κυκλικούς και διαρθρωτικούς λόγους αναμένεται να ηγηθούν της παγκόσμιας οικονομίας. Η μετατόπιση της οικονομικής ισχύος προς τις αναδυόμενες οικονομίες είναι μάλιστα εντυπωσιακή, καθώς σήμερα πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ περίπου το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται από τις οικονομίες αυτές. Από το 1992 η οικονομία μιας τυπικής αναδυόμενης αγοράς αναπτύχθηκε, π.χ., κατά μέσον όρο 130% έναντι μόλις 38% των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

Ετσι αρκετοί διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, όπως ο Ντ. Ταμπς της ΒlackRock, θεωρούν ότι η ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά τις καθιστούν μια σταθερά ελκυστική επενδυτική επιλογή.

Η ΗSΒC συστήνει σήμερα πάντως «αύξηση θέσεων» στις αγορές της Κίνας, της Ταϊβάν, της Ουγγαρίας, της Ρωσίας, του Μεξικού και των χωρών του Περσικού Κόλπου, ενώ οι τοπ 10 μετοχικές επιλογές αφορούν τους τίτλους των ΑU Οptronics (Ταϊβάν), Βank Οf China Ltd (Κίνα), Rosneft ΟΑΟ (Ρωσία), Samsung Εlectronics (Κορέα), CCR-Cia Concessoes Rod (Βραζιλία), Μobile Τelesystems (Ρωσία), China Οverseas Land Ιnv. (Κίνα), Νational Βank of Αbu Dhabi (ΗΑΕ), Grupo Τelevisa (Μεξικό) και Wal-Μart de Μexico (επίσης από το Μεξικό).

Οπως και έχει το πράγμα, οι οικονομίες τους θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς, ενώ η ταχεία αύξηση των εισοδημάτων «σπρώχνει» όλο και μεγαλύτερες πληθυσμικές ομάδες προς τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», αλλά καθώς οι μετοχές τους έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις 9 Μαρτίου και οι ροές των διεθνών κεφαλαίων συνεχίζουν να φουσκώνουν τις τιμές, ίσως είναι καλά να έχουμε υπόψη και τις φωνές εκείνων που «βλέπουν» την επόμενη «φούσκα» να πλησιάζει…

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk