Συγκροτείται ανεξάρτητη επιτροπή για την αποτίμηση της πραγματικής οικονομίας

Το ζήτημα διαφάνειας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη. Με δεδομένη τη μεγάλη διαφορά που διαπιστώνεται ανάμεσα στο έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο πραγματικό έλλειμμα, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε ο κ.

Το ζήτημα διαφάνειας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη. Με δεδομένη τη μεγάλη διαφορά που διαπιστώνεται ανάμεσα στο έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο πραγματικό έλλειμμα, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ινστιτούτο Εργασίας (έχει κληθεί να συμμετάσχει και εκπρόσωπος από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών), η οποία θα παραδώσει πριν από το τέλος του έτους την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας.

Επίσης η επιτροπή θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της κατάστασης αυτής και ταυτόχρονα θα υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης του όλου συστήματος, με στόχο να υπάρχει εγκυρότητα ως προς τα στοιχεία αυτά, γεγονός που θα είναι χρήσιμο και για τις σχέσεις με τους εταίρους μας. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της ως το τέλος Δεκεμβρίου, θα διευκολύνει την πολιτική ηγεσία να αποτιμήσει την κατάσταση, να διαπιστώσει πού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο παρελθόν και να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που θα έχουμε θα είναι αξιόπιστα. Και διευκρίνισε: «Πιστεύουμε ότι είναι μια πρωτοβουλία που θα δώσει στα στοιχεία ακριβώς αυτή την εγκυρότητα που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε σωστές επιλογές οικονομικής πολιτικής, κάτι βεβαίως που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους ευρωπαίους εταίρους». Η απόφαση αυτή του υπουργείου, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δείχνει τη βούληση για διαφάνεια και παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων και όχι για «κουκούλωμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της επιτροπής θα δείξει το «αλαλούμ» που επικρατεί στη συγκέντρωση και στην επεξεργασία στοιχείων. Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να έχει εκφράσει την έκπληξή της για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ήταν ιδιαίτερα προσαρμόσιμες στη δημιουργική λογιστική, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθυστερούσε την ανακοίνωση στοιχείων ανάλογα με πόσο χάλια εμφανιζόταν κάθε φορά η κατάσταση. Οσο για την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), είναι γνωστό ότι διαβίβαζε χωρίς έλεγχο τα στοιχεία του υπουργείου στις Βρυξέλλες. «Τρύπες» επίσης στην παρουσίαση των στοιχείων εμφανίζει και η αρμόδια υπηρεσία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Για παράδειγμα, στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να εμφανισθούν το 2009 έσοδα, μέσω του ΕΣΠΑ, 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμενόταν να εισπραχθούν το 2008. Τελικά όμως εισπράχθηκαν μόνον 350 εκατ. ευρώ και ένα «πακέτο πληρωμών» θα διαβιβαστεί στις Βρυξέλλες σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν πρόκειται για απογραφή, γιατί τότε, κατά την απογραφή, άλλαξαν οι κανόνες, ενώ τώρα δεν αλλάζουν. Αναφερόμενος εξάλλου στον προϋπολογισμό, είπε ότι το προσχέδιό του θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ 7-10 ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Επίσης δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι τηρούν μια στάση αναμονής, ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και ότι η αξιοπιστία αυτή πρέπει να ανακτηθεί. Για το θέμα της πλήρωσης των θέσεων των γραμματέων στο υπουργείο είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πέντε γενικών γραμματέων και των τριών ειδικών γραμματέων την προσεχή Δευτέρα, ενώ δεν απέκλεισε την πρόσκληση ενδιαφέροντος και για την κάλυψη θέσεων στις διοικήσεις διάφορων οργανισμών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk