Ο ρόλος των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης

Η εταιρεία Μoody΄s συνιστά έναν εκ των τριών πλέον έγκυρων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης εταιρειών και κρατών- οι άλλοι δύο οίκοι είναι η Standard & Ρoor΄s και η Fitch. Ιδρύθηκε το 1909 από έναν αμερικανό οικονομικό αναλυτή και επενδυτή ονόματι Τζον Μούντι, ο οποίος σκέφθηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποια εταιρεία που θα αξιολογεί τα εταιρικά ομόλογα και θα συμβουλεύει τους επενδυτές. Ετσι ίδρυσε την Υπηρεσία Επενδυτών του Μούντι (Μoody΄s Ιnvestors Service). Προϊόντος του χρόνου και προοδεύοντος του καπιταλισμούμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα τη δεκαετία του 1930 βεβαίως.

Ο ρόλος των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης | tovima.gr

Η εταιρεία Μoody΄s συνιστά έναν εκ των τριών πλέον έγκυρων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης εταιρειών και κρατών- οι άλλοι δύο οίκοι είναι η Standard & Ρoor΄s και η Fitch. Ιδρύθηκε το 1909 από έναν αμερικανό οικονομικό αναλυτή και επενδυτή ονόματι Τζον Μούντι, ο οποίος σκέφθηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποια εταιρεία που θα αξιολογεί τα εταιρικά ομόλογα και θα συμβουλεύει τους επενδυτές. Ετσι ίδρυσε την Υπηρεσία Επενδυτών του Μούντι (Μoody΄s Ιnvestors Service). Προϊόντος του χρόνου και προοδεύοντος του καπιταλισμούμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα τη δεκαετία του 1930 βεβαίως…- η Μoody΄s και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης εξελίχθηκαν σε οικονομικούς κήνσορες. Με αρμοδιότητες μάλιστα και μικροοικονομικού και μακροοικονομικού χαρακτήρα, αφού στο μικροσκόπιο των αναλύσεών τους βάζουν τα χρέη και των επιχειρήσεων και των εθνικών οικονομιών.

Η διττή αυτή «αρμοδιότητα» θεωρείται η μία εκ των δύο αιτιών κριτικής που ασκούνται προς τη Μoody΄s και τους οίκους αξιολόγησης εν γένει. Διότι ενδεχόμενη κακή βαθμολόγηση μιας εταιρείας (μια υποβάθμιση των δυνατοτήτων που έχει να εξυπηρετήσει τα χρέη της για την ακρίβεια) έχει επίπτωση στους μετόχους και στους επενδυτές της συγκεκριμένης εταιρείας. Σε κάποιες χιλιάδες ανθρώπους, δηλαδή, που ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία ένα επενδυτικό ρίσκο. Ενδεχόμενη υποβάθμιση των δυνατοτήτων ενός κράτους να εξυπηρετήσει το χρέος του, αντίθετα, ισοδυναμεί με… κολασμό όλων των φορολογούμενων πολιτών του κράτους, εφόσον όλοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των επαχθέστερων όρων δανεισμού της χώρας τους.

Ποιος νομιμοποιεί την όποια Μoody΄s να δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών μιας χώρας ολόκληρης; «Η αγορά» δεν αποτελεί ικανοποιητική απάντηση. Γι΄ αυτό και με αφορμή τη σοβούσα κρίση πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν τη δικαιοδοσία και τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης.

Η δεύτερη κριτική των οίκων αφορά τις κραυγαλέες αστοχίες τους. Ως κλασικά παραδείγματα προβάλλονται η προτροπή (της Μoody΄s μάλιστα!) για αγορά μετοχών της Εnron τέσσερις ημέρες προτού πτωχεύσει η εταιρεία και η αναλόγως θετική στάση των οίκων στην πλέον πρόσφατη κατάρρευση της Lehman Βrothers. Αλλά και την Ισλανδία την είχαν αναβαθμίσει πέρυσι, λίγους μήνες προτού καταρρεύσει η οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk