Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ απέτρεψε το μίνι κραχ που βρισκόταν σε εξέλιξη για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ, που εμφάνισε την καλύτερη επίδοση από το γ΄ τρίμηνο του 2007, σηματοδοτεί ανεπίσημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, τη λήξη της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων 70 ετών. Νωρίτερα, με αφορμή την πρόθεση της Μoody΄s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η αγορά αναμετρήθηκε με τα όρια των αντοχών της, με τους επενδυτές να προχωρούν σε καταιγιστικές ρευστοποιήσεις.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ απέτρεψε το μίνι κραχ που βρισκόταν σε εξέλιξη για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ, που εμφάνισε την καλύτερη επίδοση από το γ΄ τρίμηνο του 2007, σηματοδοτεί ανεπίσημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, τη λήξη της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων 70 ετών.

Νωρίτερα, με αφορμή την πρόθεση της Μoody΄s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η αγορά αναμετρήθηκε με τα όρια των αντοχών της, με τους επενδυτές να προχωρούν σε καταιγιστικές ρευστοποιήσεις.

Στα χαμηλά της ημέρας ο γενικός δείκτης είχε μόλις διασπάσει καθοδικά και τις 2.600

μονάδες έστω και οριακά, όπου όμως οι απώλειές του ανήλθαν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τις 17 Ιουνίου, συγκεκριμένα στο 4,15% στο χαμηλό των 2.599,2 μονάδων. Στο ίδιο χρονικό σημείο οι τράπεζες έχαναν 5,19% ανεβάζοντας τις απώλειες στο τριήμερο στο 10,96%.

Την «κατρακύλα» του γενικού δείκτη ανέκοψε η πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ, οι ρυθμοί ανάπτυξης του οποίου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εξέλιξη αυτή αποφόρτισε τους επενδυτές και επανέφερε την αισιοδοξία σε όλη την Ευρώπη. Οι περισσότεροι δείκτες και κυρίως οι αντιπροσωπευτικότεροι της Ευρώπης πέρασαν από αρνητικό έδαφος σε κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας μέσα σε λίγα λεπτά.

Από τη ραγδαία αναστροφή της τάσης επωφελήθηκε και η εγχώρια αγορά, όπου ο γενικός δείκτης μείωσε στο μισό τις αρχικές του απώλειες και στη συνέχεια βελτίωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα του ξεπερνώντας τις 2.690 μονάδες. Ωστόσο στο κατώφλι των 2.700 μονάδων ο γενικός δείκτης επιβράδυνε την ανοδική δυναμική του με αποτέλεσμα να παραμείνει σε αρνητικό έδαφος ως και το κλείσιμο οπότε διαμορφώθηκε στις 2.669,63 μονάδες, περιορίζοντας ωστόσο δραστικά τις αρχικές του απώλειες στο 1,56%.

Σε ανάλογο ποσοστό (1,52%) υποχώρησε ο δείκτης FΤSΕ20, ενώ ο δείκτης FΤSΕ40, αφού κάλυψε τις απώλειές του, πέρασε σε θετικό έδαφος και έκλεισε με άνοδο 0,10%. Σε θετικό έδαφος πέρασε στα τελευταία λεπτά και ο δείκτης FΤSΕ80, αλλά πιέστηκε στις δημοπρασίες και έκλεισε κατά 0,37% χαμηλότερα.

Ο τζίρος της αγοράς εκτοξεύθηκε σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και ανήλθε στα 457,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 16,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συναλλακτικοί ρυθμοί είχαν επιταχυνθεί και στο διάστημα που υπερτερούσαν οι πιέσεις, ενώ ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μόλις άρχισε η ανάκαμψη των δεικτών.

Σε σχέση με τη γενικότερη ενδοσυνεδριακή εικόνα η οποία ήταν ιδιαίτερα δυσμενής στο μεγαλύτερο μέρος, η σχέση ανοδικών/ καθοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στη βέλτιστη αναλογία στο κλείσιμο, με 61 ανοδικές, 150 καθοδικές και 110 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τα 23,47 ευρώ, η ανάκαμψη της μετοχής ως τα 24,40 ευρώ, όπου και έκλεισε μειώνοντας τις απώλειές της στο 1,45%, θεωρήθηκε «ικανοποιητική» εξέλιξη, δεδομένων των συνθηκών στην αγορά. Παράλληλα το κορυφαίο blue chip κατόρθωσε να περάσει σε οριακά θετικό πρόσημο έστω και για λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης. * Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Η ραγδαία υποχώρηση της μετοχής προς την περιοχή τιμών (4,78 ευρώ) όπου είχε βρεθεί στις αρχές του μήνα ενεργοποίησε το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ μόλις επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, η τιμή της ωθήθηκε ως το υψηλό των 5,10 ευρώ όπου και έκλεισε με άνοδο 3,24%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk