Ανεπίδεκτοι μάθησης

Το γονίδιο του ατζαμή οδηγού υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί γενετιστές

Σας μουτζώνουν συχνά όταν οδηγείτε; Ίσως τώρα να μπορείτε να ρίξετε το φταίξιμο στην κληρονομικότητα: Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι ένας στους τρεις οδηγούς στις ΗΠΑ (πιθανότατα και στον υπόλοιπο κόσμο) φέρει ένα γονίδιο που μειώνει σημαντικά τις επιδόσεις στην οδήγηση.

Σας μουτζώνουν συχνά όταν οδηγείτε; Ίσως τώρα να μπορείτε να ρίξετε το φταίξιμο στην κληρονομικότητα: Αμερικανοί ερευνητές διαπιστώνουν ότι ένας στους τρεις οδηγούς στις ΗΠΑ (πιθανότατα και στον υπόλοιπο κόσμο) φέρει ένα γονίδιο που μειώνει σημαντικά τις επιδόσεις στην οδήγηση.

«Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν περισσότερα λάθη από την αρχή και ξεχνούν περισσότερα από όσα έμαθαν με την πάροδο του χρόνου» αναφέρει στο Reuters o Στιβ Κράμερ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Αϊρβιν.

Η εν λόγω γενετική ποικιλομορφία αφορά ένα νευροτροφικό παράγοντα του εγκεφάλου που σχετίζεται γενικότερα με τη μνήμη και πιθανότατα επηρεάζει όχι μόνο την οδήγηση αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες. Η επίδρασή του ήταν ευκολότερο να γίνει αντιληπτή πίσω από το τιμόνι, καθώς η οδήγηση είναι μια απαιτητική δραστηριότητα που απαιτεί συνδυασμό πολλών δεξιοτήτων.

Ο Κράμερ και οι συνεργάτες του εξέτασαν ζήτησαν από 7 εθελοντές που έφεραν την ποικιλομορφία και από 22 εθελοντές που δεν την έφεραν να οδηγήσουν 15 γύρους σε έναν προσομοιωτή. Το ίδιο τεστ επαναλήφθηκε δύο εβδομάδες αργότερα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι εθελοντές που έφεραν το γονίδιο του «ατζαμή» είχαν επιδόσεις κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Cerebral Cortex.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk