Τώρα έχεις πάτωμα

Για την αρχοντιά, τη διαχρονικότητα και τη ζεστασιά των ξύλινων δαπέδων δεν χωρούν αμφιβολίες. Ρωτήσαμε τους ειδικούς και μάθαμε όλα τα μυστικά τους ώστε να τα χαιρόμαστε για πάρα πολύ καιρό.

Για την αρχοντιά, τη διαχρονικότητα και τη ζεστασιά των ξύλινων δαπέδων δεν χωρούν αμφιβολίες. Ρωτήσαμε τους ειδικούς και μάθαμε όλα τα μυστικά τους ώστε να τα χαιρόμαστε για πάρα πολύ καιρό.

Το ξύλο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναδεικνύει μοναδικά προσωπικούς, επαγγελματικούς και δημόσιους χώρους, ενώ καταφέρνει μέσα από την ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων στα οποία διατίθεται να εναρμονίζεται με όλα τα στυλ: από κλασικό μέχρι μοντέρνο και από μεγαλοπρεπές μέχρι εναλλακτικό. Ως «ταλαντούχο» υλικό έχει και τις ιδιαιτερότητές του, στις οποίες οφείλουμε να δείχνουμε ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Με αφορμή τις συνήθεις απορίες των καταναλωτών, συγκεντρώσαμε όλη τη γνώση που απαιτείται όσον αφορά την επιλογή της ξυλείας και τη συντήρηση των δαπέδων, ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε για πολλά χρόνια τη λάμψη και την ακεραιότητά τους.

Ποια ξύλα θεωρούνται τα πιο ποιοτικά;

Υπάρχουν συνολικά 100 διαφορετικά είδη ξυλείας, καθένα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Παρ’ όλα αυτά, τις πρώτες θέσεις κατέχουν το ξύλο δρυός (ανοιχτόχρωμο), το ιρόκο (σκουρόχρωμο) και το τικ για τους εξωτερικούς χώρους.

Ισόβενο και φαρδύβενο διαφέρουν;

Και οι δύο κατηγορίες είναι φυσικά ξύλα, αλλά διαφορετικής διαλογής από τον κορμό. Το ισόβενο είναι πιο καθαρό και τα νερά του είναι ίσια και παράλληλα χωρίς στίγματα και ρόζους.

Υπάρχει ιδανική εποχή για τοποθέτηση;

Θεωρητικά δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή. Κάποιοι τεχνίτες προτιμούν την άνοιξη (επικρατούν ιδανικές θερμοκρασίες) ή το καλοκαίρι (συνήθως υπάρχει λιγότερη υγρασία). Μια σημαντική λεπτομέρεια, που συχνά παραβλέπεται, είναι η παραμονή των ξύλων στο σπίτι για τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από την τοποθέτησή τους, ώστε ναπροσαρμοστούνκαλύτερα στη θερμοκρασία του χώρου.

Το ξύλο εξασφαλίζει ηχομόνωση;

Παρέχει σίγουρα θερμομόνωση, αλλά η ηχομόνωση επιτυγχάνεται υπό συνθήκες. Συγκεκριμένα, τα ξύλινα δάπεδα τοποθετούνται επάνω από στρώσεις υλικών όπως είναι η πολυστερίνη, ο περλίτης, ο πετροβάμβακας ή ο υαλοβάμβακας και έτσι μειώνεται ο θόρυβος που φτάνει στον κάτω όροφο. Και σε αυτή την περίπτωση όμως απαιτείται σωστός χειρισμός από τον τεχνίτη, ώστε τα υλικά αυτά να μη φυλακίζουν υγρασία και να μην εμποδίζουν το ξύλο να αναπνεύσει.

Το ξύλινο δάπεδο μπορεί να συνδυαστεί με ενδοδαπέδια θέρμανση;

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:ολοκληρώνεται η υδραυλική εγκατάσταση, επενδύεται με τσιμεντοκονία και, αφού το σύστημα λειτουργήσει για κάποιες μέρες, τοποθετείται το δάπεδο.

Ενδείκνυται η τοποθέτηση ξύλινου πατώματος σε κουζίνα και μπάνιο;

Οι διαδικασίες είναι ακριβώς οι ίδιες. Θα πρέπει όμως οι χρήστες να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά το νερό ή τυχόν λιπαρούς λεκέδες. Επιπλέον, για το μπάνιο διατίθενται ειδικά αντιολισθητικά ξύλινα δάπεδα για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πώς μπορούν να περιοριστούν οι φθορές από τις συστολές και τις διαστολές;

Ο βασικός παράγοντας που δημιουργεί αυτή τη συμπεριφορά του ξύλου είναι οι εναλλαγές της θερμοκρασίας. Το μυστικό για να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο βρίσκεται στην τοποθέτηση του πατώματος. Ο τεχνίτης οφείλει να προβλέψει ένα μικρό κενό (μη ορατό μετά την τοποθέτηση του σοβατεπί) περιμετρικά του δωματίου, ανάμεσα στον τοίχο και στο δάπεδο. Είναι ένας τρόπος να «αναπνέουν» οι τάβλες.

Τι σημαίνει το τρίξιμο;

Εξαρτάται. Μπορεί να οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες και να μην είναι ανησυχητικό: πρόκειται, δηλαδή, για συστολή-διαστολή και τότε τρίζει ένα συγκεκριμένο σημείο την ώρα που το πατάτε και αυτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, αν κάθε φορά που περπατάτε τρίζει όλο το πάτωμα, έχει γίνει λάθος στην τοποθέτηση από τον τεχνίτη ή έχει χαλαρώσει το τελάρωμα.

Το σαράκι αποτελεί αιτία φθοράς;

Αυτό είναι μια παρεξήγηση. Ολη η ξυλεία που χρησιμοποιείται για δάπεδα φουρνίζεται, γεγονός που αποκλείει την προσβολή τους από το σαράκι. Ο πραγματικός εχθρός τους είναι η υγρασία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μία εβδομάδα μετά την τοποθέτησή τους. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί. Εξάλλου κάθε φθορά ή ζημιά αντιμετωπίζεται.

Το γυάλισμα καταστρέφει το πάτωμα;

Το αντίθετο. Το αναζωογονεί. Το πάχος του μειώνεται ελάχιστα – μόλις ένα χιλιοστό σε κάθε γυάλισμα. Συνολικά, ένα καρφωτό ή κολλητό πάτωμα τρίβεται και λουστράρεται 5-6 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οσον αφορά τα προγυαλισμένα όμως, που δεν έχουν μεγάλο πάχος, οι κατασκευαστές προτείνουν μέχρι 2-3 γυαλίσματα.

Ποια είναι η ιδανική συχνότητα για αυτό;

Εξαρτάται από το βερνίκι, τα καλά βερνίκια διατηρούνται και για 20 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο γυάλισμα (στην περίπτωση των καρφωτών και των κολλητών) πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την τοποθέτηση.

Τι καταστρέφει τα πατώματα;

Τα τακούνια! Γενικά, βέβαια, τα αιχμηρά αντικείμενα και σαφώς το τράβηγμα των επίπλων – ειδικά όταν έχουν λεπτά μεταλλικά πόδια –, κάτι που αντιμετωπίζεται όμως με ειδικά τσοχάκια.

Υπάρχει ασφαλής τρόπος καθαρισμού;

Με παρκετέζα (κόκκινη υφασμάτινη σκούπα). Το σφουγγάρισμα συνιστάται μία φορά στις 15 ημέρες – κατά προτίμηση με πράσινο σαπούνι ή ξίδι. Στις περιπτώσεις που το βερνίκι δεν είναι καλής ποιότητας, τα απορρυπαντικά του εμπορίου μπορούν να καταστρέψουν τα πατώματα: τα ξύλα μαυρίζουν και ανοίγουν οι αρμοί. Οσον αφορά τη χρήση προϊόντων συντήρησης, θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις του τεχνίτη και τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Τι να ελέγξω πριν από την αγορά;

Είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί η ποιότητα της ξυλείας με γυμνό μάτι. Πρέπει, όμως, και μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχουν υπολείμματα από νερά και λάσπες – πολλές φορές οι σανίδες μένουν εκτεθειμένες σε υπόστεγα. Επίσης, αν επιλέξετε σύνθετο δάπεδο (φθηνότερος τύπος ξύλινου παρκέ), εξετάστε το σχολαστικά για τυχόν χτυπήματα. Αυτός ο τύπος δαπέδου είναι επιρρεπής στις φθορές και το κόστος αποκατάστασης είναι υψηλό, σε αντίθεση με το μικρό κόστος κατασκευής του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ξύλινων δαπέδων ανά κατηγορία;

Καρφωτό Χαρακτηρίζεται από το μεγάλο πάχος των σανίδων του και τοποθετείται επάνω σε βάση από καδρόνια, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερότητα για πολλά χρόνια. Κατασκευάζεται από πολλά είδη ξυλείας και δέχεται ποικιλία βερνικιών και αρκετές φορές τρίψιμο. Κόστος από € 20 το τ.μ.

Κολλητό Θεωρείται πιο οικονομικό από το καρφωτό και είναι ιδανικό για ανακαινίσεις, καθώς μπορεί να επικολληθεί σε οποιοδήποτε δάπεδο (μωσαϊκό, πλακάκι, τσιμεντοκονία) χωρίς να απαιτείται αφαίρεση της προηγούμενης επένδυσης. Τρίβεται αρκετές φορές, όσες και το καρφωτό. Κόστος από € 20 το τ.μ.

Πλωτό Η τοποθέτηση του γίνεται σε μονωτικό υλικό, το οποίο εφαρμόζεται επάνω σε σκληρό υπόβαθρο. Οι σανίδες «κουμπώνουν» μεταξύ τους – διαθέτουν θηλυκή και αρσενική πλευρά (εξοχή-εσοχή) – και τοποθετούνται χωρίς κόλλα. Κόστος από € 25 το τ.μ.

Προγυαλισμένο Παραδίδεται έτοιμο προς τοποθέτηση. Η βάση του αποτελείται από HDF, κοντραπλακέ ή λευκή ξυλεία, που συμβάλλει στη βελτίωση της αντοχής σε κρούση αλλά και της ηχομόνωσής του. Παράλληλα είναι οικολογικό, καθώς για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται ξύλα από δέντρα ελεγχόμενης ανάπτυξης. Τρίβεται το πολύ τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κόστος από € 25 το τ.μ.

ΛΑΜΙΝΕΪΤ Συνθετικό πάτωμα, κατασκευάζεται από υλικά υψηλής ποιότητας με αντοχή σε χάραξη, τριβή ή κάψιμο από τσιγάρο. Γι’ αυτό είναι κατάλληλο για καταστήματα, γραφεία, εκθεσιακούς χώρους. Δεν τρίβεται. Κόστος από € 10 το τ.μ.

Ευχαριστούμε τον τεχνίτη δαπέδων Σωτήρη Βασιλόπουλο για τη βοήθειά του στο ρεπορτάζ.

Δημοσιεύθηκε στο BHMΑDECO, τεύχος 25, σελ. 52-58, Οκτώβριος 2009.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk