Την Αθήνα επισκέπτεται επισήμως η γενική κυβερνήτης του Καναδά Μικαέλ Ζαν

Με ιδιαίτερη θερμότητα έγινε δεκτή η γενική κυβερνήτης του Καναδά κυρία Μικαέλ Ζάν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

Με ιδιαίτερη θερμότητα έγινε δεκτή η γενική κυβερνήτης του Καναδά κυρία Μικαέλ Ζάν απο το Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το μεσημέρι της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

Την κυρία Ζαν και το σύζυγό της κ. Ζαν Ντανιέλ Λαφόντ υποδέχτηκαν επίσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης και η β’ αντιπροεδρος της Βουλής κυρία Ροδούλα Ζήση.

Στο γραφείο του Πρόεδρου ανταλλάχθηκαν δώρα: Ο κ. Κάρολος Παπούλιας προσέφερε στην κυρία Ζαν ένα αντίγραφο κούρου από το Κυκλαδικό Μουσείο, ενώ η κυρία Ζαν προσέφερε μια αρκούδα φτιαγμένη στο χέρι απο Εσκιμώους Ινουΐτ.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια διευρυμένη συνάντηση, όπου εκτός των επισήμων παρευρέθηκαν μέλη της ελληνοκαναδικής αντιπροσωπείας, μεταξύ των οποίων ο μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος, ο γερουσιαστής κ. Λίο Χουσάκος και άλλοι παράγοντες της ομογένειας.

Ο κ. Παπούλιας καλωσόρισε τη γενική κυβερνήτη στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο Καναδάς άνοιξε την αγκαλιά του στους Έλληνες μετανάστες. Πρόσθεσε και μιά προσωπική του ανάμνηση, καθώς σημείωσε πως ο Καναδάς έστελνε σιτάρι τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, κι εκείνος, άγουρο παιδί, περίμενε στο συσσίτιο για να πάρει τη μερίδα, 70 δράμια ψωμιού να την πάει στη μητέρα του και τη γιαγιά του, ξυπνώντας από τις 4 τα χαράματα.

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας είπε σκόμη πως νιώθει συγκίνηση, καθώς στην αποστολή της γενικής κυβερνήτου συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες του Καναδά, ενώ τόνισε την παρουσία του μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριου, κάνοντας έκκληση στη γενική κυβερνήτη να ενισχύσει το ελληνόφωνο σχολείο «Μεταμόρφωση».

Η κυρία Ζαν ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τονίζοντας πως οι σχέσεις του Καναδά με την Ελλάδα πρέπει να ενδυναμωθούν σε κάθε επίπεδο διμερούς συνεργασίας, εμπορικής, οικονομικής και ανθρώπινης.

Σε επίσημες δηλώσεις ο κ. Κάρολος Παπούλιας σημείωσε μεταξύ άλλων το γεγονός πως «η ιδιαίτερη πατρίδα της κυρίας Ζαν, η Αϊτή, στήριξε το 1821 την ελληνική επανάσταση. Αναγνώρισε τον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αλλά είχε προηγηθεί το 1803 η επανάσταση του λαού της Αϊτής για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία».

Η επίσκεψη της γενικής κυβερνήτου του Καναδά στην Αθήνα, είπε ο Πρόεδρος, συνέπεσε με ένα κορυφαίο γεγονός, την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Φεβρουαρίου 2010, στο Βανκούβερ του Καναδά, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τη διάδοση του νοήματος της Ολυμπιακής εκεχειρίας.

Η κυρία Ζαν σημείωσε με ικανοποίηση την παρουσία της στην τελετή παράδοσης της φλόγας και επέμεινε στην ανάγκη ενδυνάμωσης των ελληνοκαναδικών δεσμών. «Πρέπει να γίνουμε λίγο πιο επιθετικοί, λίγο πιο δυναμικοί και λίγο πιο δημιουργικοί. Να διαφοροποιήσουμε τις σχέσεις που έχουμε σε όλους τους τομείς και θεωρούμε ότι είναι καταπληκτική η ευκαιρία που έχουμε πλέον να αναμείνουμε σημαντικές συμφωνίες στον τομέα του εμπορίου, στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και στον τομέα των ανθρώπινων σχέσεων. Γιατί έχουμε πάρα πολλά κοινά ενδιαφέροντα σε μια πληθώρα τομέων».

Η κυρία Μικαέλ Ζαν τόνισε επίσης τη σημασία της ελληνικής διασποράς στον Καναδά.

«Τους αποκαλούμε Καναδούς ελληνικής καταγωγής. Φυσικά είναι Καναδοί υπήκοοι και συνιστούν μία πάρα πολύ γερή γέφυρα ανάμεσα στα δύο έθνη. Είναι πλήρως ενταγμένοι στην κοινωνία του Καναδά, δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα και είναι χαρακτηριστικά δυναμικοί. Πρόκειται για μια ζωντανή κοινότητα, που έχει ενταχθεί πλήρως στην καναδική κοινωνία. Έχουμε ακόμη και βουλευτές Καναδούς ελληνικής καταγωγής. Αυτό νομίζω ότι καταδεικνύει το επίπεδο και την ποιότητα της ένταξής τους στην καναδική κοινωνία».

Η κυρία Μικαέλ Ζαν ανήγγειλε επίσης πως πρόκειται να επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία για μια δεντροφύτευση πολλών δέντρων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό που υπέφερε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Στη συνέχεια η γενική κυβερνήτης του Καναδά κυρία Μικαέλ Ζαν και ο σύζυγός της κ. Ζαν Ντανιέλ Λαφόντ έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίμου απο τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός απουσιάζει στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο κ. Πάγκαλος παρέθεσε επίσημο γεύμα στους υψηλούς προσκεκλημμένους του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk