Ευρω-πρόεδροι εν αναμονή Πράγας

ΠΡΑΓΑ Τη στιγμή που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας συζητούσε χθες στην πόλη Μπρνο την περίφημη πλέον ένσταση ομάδας τσέχων γερουσιαστών, η οποία αποτελεί το ύστατο «ανάχωμα» στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για το αξίωμα του πρώτου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχθηκε σημαντικό πλήγμα. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενδιαφέρεται σοβαρά για το ίδιο πόστο. Σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Μonde», ο 54χρονος κ.

Ευρω-πρόεδροι  εν αναμονή Πράγας | tovima.gr

ΠΡΑΓΑ Τη στιγμή που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας συζητούσε χθες στην πόλη Μπρνο την περίφημη πλέον ένσταση ομάδας τσέχων γερουσιαστών, η οποία αποτελεί το ύστατο «ανάχωμα» στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για το αξίωμα του πρώτου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχθηκε σημαντικό πλήγμα. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενδιαφέρεται σοβαρά για το ίδιο πόστο.

Σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Μonde», ο 54χρονος κ. Γιούνκερ υπαινίχθηκε σαφώς ότι θα είναι υποψήφιος, αν «κληθεί». «Αν με καλέσουν,δεν θα είχα κανέναν λόγο να αρνηθώ να τους ακούσω» είπε. Το βασικό επιχείρημά του είναι πως ενδεχόμενος διορισμός του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας θα δίχαζε την Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει να κυβερνηθεί με έναν συνεπή και παγκόσμιο τρόπο… Ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι ικανός να συνταιριάξει τα σχέδια,τις ιδέες και τα όνειρα τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών χωρών» είπε με νόημα. Οσο για το γεγονός ότι το Λουξεμβούργο είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Ενωσης, περιορίστηκε να πει: «Δεν είμαι νάνος».

Εκτός από τους κκ. Μπλερ και Γιούνκερ, ως άλλοι υποψήφιοι φέρονται ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Μπαλκενέντε και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Ακούγονται επίσης τα ονόματα τριών φινλανδών πολιτικών: της προέδρου Τάρια Χαλόνεν, του νομπελίστα Ειρήνης πρώην προέδρου Μάρτι Αχτισάαρι και του πρώην πρωθυπουργού Πάαβο Λίπονεν.

Ο κ. Μπλερ τηρεί «σιγήν ιχθύος», παρά τις συνεχείς άμεσες ή έμμεσες αναφορές στην πιθανή «προεδροποίησή» του. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τον χαρακτήρισε χθες «πειστικό εκπρόσωπο» των ευρωπαϊκών συμφερόντων και ικανό να ασκήσει «ισχυρή ηγεσία». Αλλά πολλοί Ευρωπαίοι δεν ξεχνούν τον διχαστικό και παραπλανητικό ρόλο που έπαιξε ο κ. Μπλερ με την άκριτη συμπαράταξη με τις ΗΠΑ στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, ούτε το γεγονός ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ. Αν και πολλοί αναλυτές διαβεβαίωναν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μπρνο θα αποφάσιζε αμέσως να απορρίψει, από χθες κιόλας, την ένσταση των γερουσιαστών, οι οποίοι λένε ότι η επικύρωση της ευρω-Συνθήκης δεν συνάδει με το τσεχικό Σύνταγμα, οι δικαστές ανακοίνωσαν ότι η επόμενη ακρόαση, θα πραγματοποιηθεί ύστερα από μία εβδομάδα, στις 3 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk