Η τελευταία μάχη του Τζερόνιμο

O Τζερόνιμο δεν αναπαύεται εν ειρήνη. Εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του στον στρατιωτικό καταυλισμό του Φορτ Σιλ στην Οκλαχόμα, το πνεύμα του, όπως λένε οι απόγονοί του, περιπλανιέται αδικαίωτο. Και αυτό διότι τα λείψανα του πιο διάσημου αρχηγού των αμερικανών Ινδιάνων δεν έχουν ακόμη αποτεθεί σε έναν αξιοπρεπή τάφο. Δεν έχουν επιστρέψει στη γενέθλια γη, δίπλα στο δέντρο όπου είχε τυλιχτεί ο ομφάλιος λώρος του, όπως ορίζει το ινδιάνικο έθιμο, στις πηγές του ποταμού Γκίλα στα δυτικά του Νέου Μεξικού.

O Τζερόνιμο δεν αναπαύεται εν ειρήνη. Εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του στον στρατιωτικό καταυλισμό του Φορτ Σιλ στην Οκλαχόμα, το πνεύμα του, όπως λένε οι απόγονοί του, περιπλανιέται αδικαίωτο. Και αυτό διότι τα λείψανα του πιο διάσημου αρχηγού των αμερικανών Ινδιάνων δεν έχουν ακόμη αποτεθεί σε έναν αξιοπρεπή τάφο. Δεν έχουν επιστρέψει στη γενέθλια γη, δίπλα στο δέντρο όπου είχε τυλιχτεί ο ομφάλιος λώρος του, όπως ορίζει το ινδιάνικο έθιμο, στις πηγές του ποταμού Γκίλα στα δυτικά του Νέου Μεξικού.

«Αυτή η σκέψη με βασανίζει ως σήμερα» δηλώνει ο Χάρλιν Τζερόνιμο , δισέγγονος του πολεμιστή των Απάτσι και επικεφαλής όσων υπερασπίζονται τη μνήμη του. «Πώς να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι ο μεγαλύτερος ινδιάνος πολεμιστής όλων των εποχών,εκείνος που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τη γη του, τους ανθρώπους του και την ελευθερία χωρίς ποτέ να ηττηθεί, δεν μπορεί να κλείσει γαλήνια τον κύκλο της ζωής του; Του οφείλουμε ένα μνήμα το οποίο να αρμόζει στις επιθυμίες του. Εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του είναι καιρός να τον ελευθερώσουμε».

Μια σύντομη σιωπή και έπειτα η ανακοίνωση. «Μαζί με 17 ακόμη άμεσους απογόνους τουέχω προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμακαι του Πενταγώνου, με σκοπό να μεταφερθούν τα οστά του Τζερόνιμο στον τόπο όπου γεννήθηκε. Ελπίζω ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα».

Ο τόνος της φωνής του είναι ήρεμος και το βλέμμα ευθύ και διαπεραστικό. Ψάχνει αυθόρμητα να βρει ομοιότητες ανάμεσα σε εκείνον και στην πιο γνωστή φωτογραφία του προπάππου του το 1884 με το τουφέκι στο χέρι, το σφιγμένο πρόσωπο και το διαπεραστικό βλέμμα. Ο ίδιος ανατράφηκε με τις διηγήσεις της Ιτίντα, μιας από τις συζύγους του Τζερόνιμο, η οποία έζησε αρκετά (πέθανε το 1954) για να μεταφέρει στον εγγονό της, που είχε γεννηθεί επτά χρόνια πριν, μια μικρή γεύση από τον μυθικό του πρόγονο.

Δεν κληρονόμησε όμως μόνον κάποιες αναμνήσεις, όπως λέει ο ίδιος, αλλά και τη δύναμη, τις γνώσεις και τον πολιτισμό των σαμάνων. «Ας πούμε ότι γνωρίζω τα φυτά και τα περιποιούμαι. Ξέρω ακόμη τις προσευχές και μπορώ να ιερουργήσω στις τελετές των Απάτσι. Μπορώ ακόμη να δω οράματα».

Μας διηγείται ότι τη νύχτα πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ένα όνειρο τον οδήγησε να ξυπνήσει τη γυναίκα του για να της περιγράψει «ένα αποκαλυπτικό όραμα για τη Νέα Υόρκη». Ηταν, λέει, αυτό που όλοι αντίκρισαν την επόμενη ημέρα στην οθόνη της τηλεόρασης.

Μ ιλάει ακόμη για την ανταπόκριση που βρίσκουν οι προσευχές του στους Απάτσι προγόνους. «Η φυλή μας πάντα είχε έναν σαμάνο που τον συμβουλευόταν πριν από κάθε μάχη. Τα όνειρά του μας έδειχναν ποια στρατηγική έπρεπε να ακολουθήσουμε. Συχνά προέβλεπε τις ξαφνικές επιθέσεις των λευκών και αυτό μας έκανε σχεδόν αήττητους» τονίζει.

Το όνομα του θρυλικού και αήττητου αρχηγού των Απάτσι έγινε πολεμική ιαχή στα χείλη των αμερικανών στρατιωτών. Η ζωή του έγινε πολλές φορές κινηματογραφική ταινία και ο τάφος του στην Οκλαχόμα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Ο Χάρλιν θεωρεί ειρωνική την προσπάθεια αποκατάστασης της μνήμης του προγόνου του, θυμίζοντας ότι όσο ήταν εν ζωή ο αμερικανικός στρατός προσπαθούσε να τον εξολοθρεύσει.

Και ο Τζερόνιμο όμως ένιωθε περίεργα τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του, όταν ήταν κλεισμένος στη φυλακή και έβλεπε πλήθη «αδηφάγων» τουριστών να πληρώνουν εισιτήριο για να δουν από κοντά τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Απάτσι. Και ακόμη να καταβάλλουν υψηλό αντίτιμο για να αγοράσουν ένα καπέλο, ένα τόξο ή μια φαρέτρα όμοια με εκείνα του αρχηγού των Απάτσι.

Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ είχε χρησιμοποιήσει στην τελετή της ορκωμοσίας του τον Μάρτιο του 1905 τον Τζερόνιμο, ο οποίος είχε παρελάσει με το άλογό του στην κεντρική λεωφόρο της Ουάσιγκτον. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ανένδοτος όταν ο Τζερόνιμο ζήτησε από τον «Μεγάλο Αρχηγό των Λευκών» να τον απελευθερώσει για να ζήσει τις τελευταίες του στιγμές ελεύθερος. Και έτσι έσβησε ο Τζερόνιμο, μετά την ύστατη προσπάθεια απόδρασης, 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά των πηγών του Τζίλα.

O Χάρλιν δεν συγχωρεί εκείνη την προσβολή. Ελπίζει ότι ο σημερινός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει κάποια ημέρα για αυτό. Ο δικηγόρος Ράμσι Κλαρκ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επί προεδρίας Λίντον Τζόνσον, άνθρωπος που στο παρελθόν έχει αναλάβει εθελοντικά δύσκολες υποθέσεις, όπως την υπεράσπιση του Σαντάμ Χουσεΐν και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διαβεβαιώνει τον Χάρλιν ότι θα δικαιωθεί.

Το μέλλον των μόλις 4.000 Απάτσι που ζουν στην κοιλάδα του Μεσκαλέρο στο Νέο Μεξικό προκαλεί ανησυχία. Η ανεργία, τα ναρκωτικά και η άγνοια της γλώσσας είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους νέους. Μόνη διέξοδος είναι τα καζίνα για «να πάρουν πίσω όσα τους έκλεψαν οι λευκοί». Χωρίς όμως ερείσματα στο παρελθόν, οι λιγοστοί νέοι υιοθετούν τα δυτικά πρότυπα και αφομοιώνονται.

Το μυστήριο με τα λείψανα

Ο τάφος του Τζερόνιμο στο Λόουτον της Οκλαχόμα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες, μέλη της φοιτητικής αδελφότητας «Skull and Βones» του Πανεπιστημίου Γέιλ έχουν κλέψει το κρανίο και οστά του θρυλικού Απάτσι πολεμιστή (ΑΡ)

Για πολλούς η ταυτότητα των λειψάνων του ηρωικού αρχηγού των Ινδιάνων Τζερόνιμο αποτελεί ακόμη μυστήριο. Η επίλυσή του έχει ενεργοποιήσει όχι μόνο τους απογόνους του, αλλά και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Πολλοί θεωρούν ότι ο τάφος του έχει συληθεί και το κρανίο του έχει κλαπεί. Το ζήτημα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το 2002, με τον ισχυρισμό της «μυστικής αδελφότητας» φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Γέιλ «Skull and Βones» (σ.σ.: Κρανίο και Οστά) ότι βρήκε ένα κρανίο το οποίο ανήκει στον Τζερόνιμο.

«Ο πρόεδρος Μπους(ο νεότερος),μέλος της αδελφότητας,δεν καταδέχτηκε ποτέ να απαντήσει σε σχετική επιστολή μου. Ζητώ να συγκριθεί το δικό μου DΝΑ με αυτό του κρανίου,για να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια.Ο Τζερόνιμο αξίζει να αναπαυθεί εν ειρήνη» λέει ο Χάρλιν Τζερόνιμο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk