Αδιάφθοροι εναντίον «λευκών κολάρων»

Νέοι Ελιοτ Νες της ΕΛ.ΑΣ. θα χτυπούν πολύπλευρα το έγκλημα του «λευκού κολάρου»! Εναν πανίσχυρο μηχανισμό δίωξης του ηλεκτρονικού και οικονομικού εγκλήματος με 170 άτομαμεταξύ των οποίων και 50 επιστήμονες- με οκτώ τμήματα και με ειδική δράση δημιουργεί ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ΜιχάληςΧρυσοχοΐδης . Αμεσος στόχος του υπουργού είναι να χτυπήσει τα οργανωμένα κυκλώματα ποινικών και «ευυπόληπτων» επιχειρηματιών που προχωρούν σε παράνομες ενέργειες, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να προχωρούν σε απάτες και ξεπλένουν το βρώμικο και μαύρο χρήμα σε νομιμοφανείς επιχειρήσεις.

Νέοι Ελιοτ Νες της ΕΛ.ΑΣ. θα χτυπούν πολύπλευρα το έγκλημα του «λευκού κολάρου»! Εναν πανίσχυρο μηχανισμό δίωξης του ηλεκτρονικού και οικονομικού εγκλήματος με 170 άτομαμεταξύ των οποίων και 50 επιστήμονες- με οκτώ τμήματα και με ειδική δράση δημιουργεί ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ΜιχάληςΧρυσοχοΐδης . Αμεσος στόχος του υπουργού είναι να χτυπήσει τα οργανωμένα κυκλώματα ποινικών και «ευυπόληπτων» επιχειρηματιών που προχωρούν σε παράνομες ενέργειες, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να προχωρούν σε απάτες και ξεπλένουν το βρώμικο και μαύρο χρήμα σε νομιμοφανείς επιχειρήσεις. Και αυτό μετά τη διαπίστωση ότι το «οργανωμένο» και οικονομικό έγκλημα, όπως προέκυψε και από την υπόθεση Βλαστού, είναι απόλυτα αλληλένδετα ενώ βρίσκονται συνεχώς διασυνδέσεις και με το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Η νέα αυτή υπηρεσία, που θα αρχίσει να λειτουργεί τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, θα πραγματοποιεί επιδρομές σε επιχειρήσεις, εταιρείες, δημόσιες υπηρεσίες και σε σπίτια ιδιωτών σαρώνοντας τα πάντα, από τιμολόγια και στοιχεία πελατών ως τις καταγραφές στο Διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ό,τι άλλο προκύπτει. Υποκαθιστά σε πρώτη φάση την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και την επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος, ενώ ένα τμήμα της νέας Διεύθυνσης θα έχει και ειδικό τμήμα εγκληματολογικών εργαστηρίων για την ανάλυση ψηφιακών ιχνών. Αστυνομικοί εκφράζουν προβληματισμό ως προς την υποκατάσταση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και της επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, γιατί όπως λένε μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

«Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού και Οικονομικού Εγκλήματος» θα είναι το πλήρες όνομα της νέας υπηρεσίας και θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν είχε τέτοιου τύπου Διεύθυνση, μια εξειδικευμένη «Οικονομική Αστυνομία». Τα τελευταία χρόνια υπήρχε σειρά εισηγήσεων για τη δημιουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, οι οποίες όμως είχαν μείνει στα συρτάρια. Ως σήμερα υπήρχαν δύο ξεχωριστά Τμήματα Ηλεκτρονικού και Οικονομικού Εγκλήματος με συνολικά 50 άτομα. Η νέα Διεύθυνση θα αποτελείται από τα Τμήματα Παιδικής Πορνογραφίας, Χάκινγκ, Πειρατείας Λογισμικού, Ελέγχου του Ιnternet, Τηλεπικοινωνιών και Υποκλοπών, Διερεύνησης Πληροφοριών για τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς και Εσωτερικών Λειτουργιών. Θα προκηρυχθούν ως τις 30 Νοεμβρίου θέσεις για προσλήψεις προσωπικού που έχουν πτυχία μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής, μηχανικούς τηλεπικοινωνιών και δικτύων, με σπουδές χρηματοοικονομικές. Επιπλέον θα προσληφθούν 15 άτομα που έχουν μεταπτυχιακό- σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του Δουβλίνου- στη διερεύνηση ψηφιακών πειστηρίων. Η πρόσληψη αυτών των ατόμων κρίθηκε αναγκαία μετά τη διαπίστωση ότι το αντίστοιχο Τμήμα Ανάλυσης των ψηφιακών πειστηρίων των εγκληματολογικών εργαστηρίων έχει αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει αδιερεύνητες περίπου 1.000

υποθέσεις που αφορούν ηλεκτρονικά εγκλήματα, εξέταση υπολογιστών, ηλεκτρονικών ιχνών κτλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk