Η τίμια λύση της κλήρωσης

O πιο έντιμος τρόπος για να βγει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι να κλειστούν οι τέσσερις σε ένα δωμάτιο και να ψηφιστούν αναμεταξύ τους. Να γράψουν δηλαδή σε ένα χαρτάκι το όνομα εκείνου που θέλουν για πρόεδρο. Αν μείνουν τρεις, να τραβήξουν κλήρο· αν μείνουν δύο, να το παίξουν κορόνα- γράμματα. Ολα τα άλλα είναι επισφαλείς διαδικασίες. Ο όμιλος λογισμικού Singular Logic δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία «ύστερα από προσεκτική μελέτη και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων διεξαγωγής που της ετέθησαν».

O πιο έντιμος τρόπος για να βγει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι να κλειστούν οι τέσσερις σε ένα δωμάτιο και να ψηφιστούν αναμεταξύ τους. Να γράψουν δηλαδή σε ένα χαρτάκι το όνομα εκείνου που θέλουν για πρόεδρο. Αν μείνουν τρεις, να τραβήξουν κλήρο· αν μείνουν δύο, να το παίξουν κορόνα- γράμματα. Ολα τα άλλα είναι επισφαλείς διαδικασίες. Ο όμιλος λογισμικού Singular Logic δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία «ύστερα από προσεκτική μελέτη και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων διεξαγωγής που της ετέθησαν». Η «αξιολόγηση των παραμέτρων» στα μόρτικα μεταφράζεται ως «βρήκαμε μπάχαλο». Η αξιόπιστη εταιρεία θα αποτελούσε εχέγγυο, αλλά σιγά μην κολλήσει σε λεπτομέρειες η Οργανωτική Επιτροπή. Θα συνδέσουν δύο κομπιούτερ στη Ρηγίλλης, θα ξεθάψουν τα τέλεξ και θα μαζεύουν αποτελέσματα από τις κατά τόπους κάλπες. Βαριά ευθύνη πέφτει στον κ. Δ. Σιούφα που- τι τα ήθελε- εμφανίζεται ως επικεφαλής της ανοργανωσιάς.

Δύο εβδομάδες απομένουν ως την ψηφοφορία αλλά ακόμη συζητούν επί της διαδικασίας. Τέτοιες κρίσιμες στιγμές αναπτύσσεται στο έπακρο η τέχνη του υπαινιγμού. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος το προχώρησε λίγο παραπέρα, μιλώντας για «δήθεν κοινή πρόταση» που «δεν είναι ομόφωνη» και δεν νομιμοποιεί. Ο πρώην διπλωμάτης θέλει να ψηφίσουν οι φίλοι και περαστικοί. Επιμένει. Αυτό που εν πρώτοις τεκμαίρεται από τις δηλώσεις είναι ότι ο κ. Σιούφας συντάσσεται στο πλευρό του δημοσκοπικού νικητή. Αντί δηλαδή να καθήσει να διοργανώσει τα πράγματα, να συντάξει εκλογικούς καταλόγους της προκοπής, να σημάνει το εγερτήριο στις Τοπικές Οργανώσεις, να δημιουργήσει συνθήκες εμπιστοσύνης, έχει ρίξει αλλού το βάρος. Πιθανώς στη μεθεπόμενη ημέρα.

Στην αψιμαχία των Δημήτρηδων έχει καθένας το δίκιο του. Λέει ο κ. Σιούφας ότι συμφώνησαν να ψηφίσουν μόνο τα μέλη του κόμματος και όλες οι άλλες ιδέες κατατέθηκαν μετά, καθυστερημένες. Λέει ο κ. Αβραμόπουλος ότι δεν υπήρξε κοινή πρόταση, δεν υπάρχει ομοφωνία. Αυτό που τον ανη συχεί είναι ότι μια κλειστή ψηφοφορία εξασφαλίζει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Και εδώ αρχίζει ο παραλογισμός: εφόσον δεν υπάρχουν κατάλογοι, εφόσον δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι φίλοι και πόσα τα μέλη, εφόσον εκείνος που θα πήγαινε ως φίλος μπορεί να εγγραφεί ως μέλος, γιατί υπάρχει η βεβαιότητα ότι μια ορθάνοιχτη διαδικασία θα ευνοήσει έναν από τους τέσσερις; Η προπορευόμενη κατά τις δημοσκοπήσεις υποψήφια μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της αν μιλήσει στο θυμικό της Ελληνίδας. Αν υπενθυμίσει ότι είναι μια μάνα που στάθηκε στα πόδια της μετά τη δολοφονία του άντρα της, αν αρχίσει να παρφουμάρει την πολιτική με το «άρωμα γυναίκας» ενδέχεται να σαρώσει στη λαϊκή βάση. Τόσο οι φίλοι όσο και τα μέλη έχουν συναισθήματα και η κυρία Μπακογιάννη εκτός από μάνα είναι και μανούλα στην επικοινωνία.

Oι Πυθίες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Αντί λοιπόν να μετράνε πρώιμα κουκιά θα μπορούσαν στη Ρηγίλλης να εξασφαλίσουν δίκαιη διαδικασία, που δεν θα αμφισβητηθεί. Αυτός είναι ο ρόλος του κ. Σιούφα, όχι να κάνει τον μεσολαβητή μεταξύ υποψηφίων ούτε να αντιπαρατίθεται μαζί τους. Μπορεί να πει αν οι ψηφοφόροι θα είναι 350.000, όπως την προηγούμενη φορά, που επέλεξαν συνέδρους; Υπάρχει κινητικότητα, θα αυξηθούν τα μέλη ή θα ζήσει η Νέα Δημοκρατία μια ακόμη μεγαλύτερη ήττα- με τη χαμηλή προσέλευση μελών; Ολα αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο: να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα λόγω ηλεκτρονικής ανεπάρκειας και αδυναμίας να ελεγχθεί η προσέλευση των φερόμενων ως μελών. Στον κ. Σιούφα αναλογεί μεγάλη ευθύνη και οι υπαινιγμοί του κ. Αβραμόπουλου είναι μια κακή αρχή. Αν κατηγορείται για μεροληψία για απλές καταστάσεις (βγήκαν από ένα δωμάτιο και δεν έλαβε υπόψη όλες τις προτάσεις) πώς θα διασφαλίσει διαφάνεια σε χειρόγραφους καταλόγους που δεν είναι online;

Σε ένα οργανωμένο κόμμα όλα αυτά θα τα είχαν ήδη σχεδιάσει ή θα είχαν αυτοσχεδιάσει με καλλιτεχνικό τρόπο. Είναι να απορεί κανείς που στα χέρια αυτών των ανθρώπων είχαμε εμπιστευτεί τη χώρα ολόκληρη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk