Πληρώνουμε βαριά πρόστιμα στην ΕΕ για λάθη – παραλείψεις

Σειρά προστίμων καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς επί σειρά ετών δεν συμμορφώθηκε προς τις κοινοτικές οδηγίες. Η μεγαλύτερη απειλή όμως είναι η περικοπή του 10% των επιδοτήσεων της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής καθώς έως σήμερα δεν έχει λειτουργήσει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των ενισχύσεων που προϋποθέτει τη δημιουργία (σε ηλεκτρονική μορφή) μητρώου του συνόλου των καλλιεργειών. Τα πρόστιμα που καταβάλλει η Ελλάδα αποκαλύφθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών αναζητώντας ελαστικές δαπάνες που μπορούσαν να περικοπούν.

Σειρά προστίμων καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς επί σειρά ετών δεν συμμορφώθηκε προς τις κοινοτικές οδηγίες. Η μεγαλύτερη απειλή όμως είναι η περικοπή του 10% των επιδοτήσεων της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής καθώς έως σήμερα δεν έχει λειτουργήσει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των ενισχύσεων που προϋποθέτει τη δημιουργία (σε ηλεκτρονική μορφή) μητρώου του συνόλου των καλλιεργειών.

Τα πρόστιμα που καταβάλλει η Ελλάδα αποκαλύφθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών αναζητώντας ελαστικές δαπάνες που μπορούσαν να περικοπούν. Η νέα ηγεσία βρέθηκε μπροστά σε σωρεία προστίμων τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι, από λανθασμένους χειρισμούς και παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

1. Αποστολή εμβάσματος τον Σεπτέμβριο περίπου 1 εκατ. ευρώ στην ΕΕ διότι δεν έχουμε προσαρμόσει την εθνική νομοθεσία στο Κοινοτικό Δίκαιο για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε μόνον στον μήνα Αύγουστο του 2008 και σε λίγες ημέρες θα πρέπει να διαβιβάσουμε άλλο 1 εκατ. για το πρόστιμο που αντιστοιχεί στον Σεπτέμβριο. Προηγουμένως είχαμε διαβιβάσει έμβασμα 3 εκατ. ευρώ ως κατ΄ αποκοπήν πρόστιμο και άλλα 2 εκατ. ευρώ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Οσο δεν γίνεται η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στο Κοινοτικό Δίκαιο το ημερήσιο πρόστιμο που μας έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέρχεται σε 31.536 ευρώ. Η υπόθεση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών «σέρνεται» χρόνια με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία έστησε ολόκληρη Ειδική Γραμματεία δίπλα στο πρώην υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη Σερβίας) για να εφαρμόσει τον νόμο μετά την ενσωμάτωση του Κοινοτικού Δικαίου στην εθνική νομοθεσία. Στις αρχές του 2009 καταρτίστηκε ένα ακόμη σχέδιο νόμου το οποίο έμεινε στα συρτάρια και ενώ τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί. Τώρα πρέπει να ψηφιστεί νόμος και να διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διακοπεί η καταβολή των 31.536 ευρώ ημερησίως.

2. Καταβολή κατ΄ αποκοπήν προστίμου 1 εκατ. ευρώ για τη μη ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία του Κοινοτικού Δικαίου για το θέμα της άδειας λειτουργίας οπτικών και σε πολίτες άλλων χωρών-μελών της ΕΕ. Σημειωτέον ότι με το αιτιολογικό των εκλογών οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν και πέτυχαν αναστολή της επιβολής ημερήσιου προστίμου άνω των 27.000 ευρώ. Οι εκλογές όμως έγιναν και σύντομα θα μας το υπενθυμίσουν.

3. Καταβλήθηκαν 6 εκατ. ευρώ (κατ΄ αποκοπήν πρόστιμο) για τη μη ενσωμάτωση Οδηγίας για τις δημόσιες προμήθειες ιατρικών προϊόντων, ενώ το ημερήσιο πρόστιμο ανέρχεται σε 66.625 ευρώ όσο δεν γίνεται η ενσωμάτωση. Συνεχίζουμε να πληρώνουμε… 4. Πληρώσαμε 2 εκατ. ευρώ πρόστιμο για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή.

Εξάλλου τα συναρμόδια υπουργεία «τρέχουν» για να προλάβουν πρόστιμο κατ΄ αποκοπήν ύψους 7ά εκατ. ευρώ και 72.500 ευρώ ημερησίως, διότι δεν έχουμε υιοθετήσει την Οδηγία περί αποζημιώσεων θυμάτων από εγκληματικές ενέργειες. Παράλληλα, αναμένεται η επιβολή προστίμων για καθυστερήσεις στην υιοθέτηση Οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk