Κατηγορούμενη η Ελλάδα για εισαγωγές

Κατηγορίες για πλημμελείς ελέγχους στην εμπορία ζάχαρης και ότι κάνει εισαγωγές από τη Σερβία τις οποίες διοχετεύει ως ελληνικό προϊόν στην Ιταλία και στο Βέλγιο αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Παρόμοιες καταστάσεις και για μια σειρά προϊόντων έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ΕΕ τα τελευταία χρόνια αλλά στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζεται η ιδιαιτερότητα να περιπλέκεται στην υπόθεση και η Σερβία, η οποία δεν είναι αρεστή σε όλους τους εταίρους. Αλλωστε, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση της ΕΕ η Σερβία είχε απολέσει το δικαίωμα να πωλεί ζάχαρη στην ΕΕ.

Κατηγορούμενη η Ελλάδα για εισαγωγές | tovima.gr

Κατηγορίες για πλημμελείς ελέγχους στην εμπορία ζάχαρης και ότι κάνει εισαγωγές από τη Σερβία τις οποίες διοχετεύει ως ελληνικό προϊόν στην Ιταλία και στο Βέλγιο αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Παρόμοιες καταστάσεις και για μια σειρά προϊόντων έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ΕΕ τα τελευταία χρόνια αλλά στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάζεται η ιδιαιτερότητα να περιπλέκεται στην υπόθεση και η Σερβία, η οποία δεν είναι αρεστή σε όλους τους εταίρους. Αλλωστε, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση της ΕΕ η Σερβία είχε απολέσει το δικαίωμα να πωλεί ζάχαρη στην ΕΕ. Πάντως, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Ηδη από τον Μάρτιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε καταλογισμούς πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ σε σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και 1,28 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για αναξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις εξαγωγές ζάχαρης.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη επιστήσει την προσοχή στους τευτλοπαραγωγούς και στις βιομηχανίες ζάχαρης ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ορθής διαχείρισης και ελέγχων του προϊόντος διότι αν διαπιστωθούν ατασθαλίες και παρατυπίες θα κληθούν οι υπεύθυνοι να πληρώσουν τους καταλογισμούς που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το όλο κύκλωμα το γνωρίζει πολύ καλά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή , η οποία ως ευρωβουλευτής είχε πρωτοστατήσει στη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης της ζάχαρης επιμένοντας να συμπεριληφθούν στο νέο καθεστώς διατάξεις που θα προστάτευαν τους τευτλοπαραγωγούς και τους εργαζομένους στη βιομηχανία ζάχαρης.

Εφέτος, στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 240.000

στρέμματα με ζαχαρότευτλα ενώ η ποσόστωση από την ΕΕ έχει καθορισθεί σε 158.750 τόνους. Στόχος της ΕΕ είναι όμως να μειωθεί η παραγωγή ζάχαρης και αυτό ενέχει ρίσκο. Συνήθως από το ένα καλλιεργητικό έτος στο άλλο επέρχονται αυξομειώσεις στην παραγωγή και στη ζήτηση του προϊόντος.

Οταν η ζήτηση αυξάνεται έστω και αν η παραγωγή παραμείνει σταθερή, τα κράτη-μέλη της ΕΕ στρέφονται για εισαγωγές σε τρίτες χώρες. Και τότε είναι πιο εύκολο να γίνουν ατασθαλίες, παρατυπίες, παρανομίες και απάτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk