Η ύφεση… θρέφει τους τραπεζίτες

Μπορεί ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ να επιτέθηκε σφοδρά στο τραπεζικό σύστημα γενικότερα (μίλησε για ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισής του) και στους τραπεζίτες ειδικότερα (μίλησε για υπερβολικές αμοιβές), ωστόσο… «ένας από τους λόγους που εξηγούν πώς το Σίτι βγάζει και πάλι λεφτά είναι ότι ακριβώς τα αντλεί από τις ενέργειες της ίδιας της κεντρικής τράπεζας και των άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών»! Αυτό διαπιστώνουν οι Ντέιβιντ Σμιθ και Ρόμπερ Γουότς στη «Sunday Τimes», υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι εκείνη που πολλαπλασιάζει τα τραπεζικά κέρδη.

Η ύφεση… θρέφει τους τραπεζίτες | tovima.gr

Μπορεί ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ να επιτέθηκε σφοδρά στο τραπεζικό σύστημα γενικότερα (μίλησε για ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισής του) και στους τραπεζίτες ειδικότερα (μίλησε για υπερβολικές αμοιβές), ωστόσο… «ένας από τους λόγους που εξηγούν πώς το Σίτι βγάζει και πάλι λεφτά είναι ότι ακριβώς τα αντλεί από τις ενέργειες της ίδιας της κεντρικής τράπεζας και των άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών»! Αυτό διαπιστώνουν οι Ντέιβιντ Σμιθ και Ρόμπερ Γουότς στη «Sunday Τimes», υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι εκείνη που πολλαπλασιάζει τα τραπεζικά κέρδη. Αυτή διέθεσε 175 δισ. στερλίνες (191 δισ. ευρώ) για να αγοράσει ομόλογα με χρήμα που η ίδια «κόβει» με το πάτημα ενός κουμπιού σε υπολογιστή. Διοχετεύοντας τόσο χρήμα στην αγορά τροφοδότησε την άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων τους τελευταίους έξι μήνες.

Επιπλέον, λένε οι κκ. Σμιθ και Γουότς, σε περιόδους ύφεσης οι τράπεζες χρηματοδοτώντας τις κυβερνήσεις για να καλύψουν το δημόσιο χρέος αντλούν σημαντικά οφέλη. Και οι προμήθειες που παίρνουν για να βρουν αγοραστές των κρατικών ομολόγων επίσης τονώνουν τους ισολογισμούς τους. Ιδιαίτερα τώρα που κάποιες από τις τράπεζες που έκαναν αυτή τη δουλειά έχουν χρεοκοπήσει (Lehman Βrothers, Βear Stearns), ενώ άλλες παλεύουν να καλύψουν τις απώλειές τους στα subprime, ο ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά την προώθηση προϊόντων που προορίζονται για την κάλυψη δημόσιου χρέους έχει αμβλυνθεί. Αυτό μεταφράζεται σε φουσκωμένες προμήθειες για όσους έμειναν στην αγορά. Κάτι ανάλογο άλλωστε συμβαίνει και με τις ιδιωτικές εταιρείες, που και αυτές χρειάζονται τις τράπεζες- και πληρώνουν προμήθειεςγια να βρουν χρηματοδότηση από επενδυτές. «Παγκοσμίως», γράφουν οι κκ.

Σμιθ και Γουότς, «οι εταιρείες άντλησαν περίπου 700 δισ. δολάρια (470 δισ. ευρώ) από τους επενδυτές. Οι τράπεζες κερδίζουν πολύ φουσκωμένες προμήθειες από αυτές τις δουλειές».

Τ ο αποτέλεσμα είναι ότι οι τράπεζες έχουν πλημμυρίσει λεφτά και τα μοιράζουν στα στελέχη τους. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας για το Σίτι είναι ενδεικτικό: «Τους τελευταίους μήνες είδαμε όλο και πιο πολλούς ανθρώπους με χαρά να δαπανούν μερικές χιλιάδες στερλίνες για το κρασί τους σε κάθε γεύμα» εξηγεί ο Σον Γκέιβιν, διευθυντής εστιατορίου του Σίτι. «Ακόμη και στους χειρότερους καιρούςη σαμπάνια συνέχιζε να ρέει, όμως τώρα είναι σαφώς περισσότερα τα μπουκάλια που φεύγουν απ΄ ό,τι πριν από μερικούς μήνες». Και μιλάμε για μπουκάλια τουλάχιστον των 505 στερλινών το ένα (Βollinger του 1982), αν όχι των 1.975 στερλινών (Chateau Lafite Rothschild του 1982).

Οι υψηλότατες αμοιβές των τραπεζιτών, ιδιαίτερα εν μέσω ύφεσης, έχουν γίνει αντικείμενο δημοσίου διαλόγου. Εως και οι Συντηρητικοί έφθασαν να επιτίθενται στα μπόνους των τραπεζιτών. Ο ηγέτης τους Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε την Κυριακή από τις τράπεζες να διοχετεύουν τα κέρδη τους σε μπόνους αντί σε δάνεια, υπαινισσόμενος τη λήψη μέτρων «μέσω του φορολογικού συστήματος»! Αλλά, καθώς περισσότερος λόγος γίνεται για τα μπόνους, πολλές τράπεζες ξεπερνούν το πρόβλημα ενσωματώνοντας μεγάλο τμήμα αυτών των αμοιβών στον μισθό των στελεχών. Ετσι, η Μorgan Stanley αύξησε κατά 50% τις αμοιβές των μεσαίων στελεχών της, ενώ άλλες τράπεζες (Βank of Αmerica, Μerrill Lynch, UΒS, Citigroup)

προχωρούν σε παρόμοιες κινήσεις.

Υ πάρχει πάντως και η άλλη όψη του νομίσματος. Διότι αυτό που φοβούνται οι πολιτικοί είναι ότι, αν το παρατραβήξουν, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες του Σίτι θα φύγουν για την Ελβετία ή αλλού, παίρνοντας μαζί τους και τμήμα των 70 δισ. στερλινών που τώρα αποδίδουν υπό μορφή φόρων στο βρετανικό Δημόσιο. Ηδη ορισμένα hedge funds έφυγαν από το Λονδίνο για να αποφύγουν τα στελέχη τους τον νέο ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος 50% που θα ισχύσει από τον προσεχή Απρίλιο. Για πολλούς η συζήτηση για τα μπόνους έχει τραβήξει πολύ. Ισως γι΄ αυτό ο Αντριου, Δούκας του Γιορκ και δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, χαρακτήρισε «ασήμαντο» θέμα τα μπόνους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk