Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Παρά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε να κινείται σε αποκλίνουσα πορεία και να εκπληρώνει το δυσμενές σενάριο της εκτεταμένης διόρθωσης πιέζοντας τους βασικούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, καθώς κυριαρχούν οι αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά από νωρίς την ασθενή στήριξη των 2.760 μονάδων, την οποία απώλεσε και πάλι μετά το μεσημέρι, όταν την επανέκτησε οριακά, με αποτέλεσμα να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την τεχνική του εικόνα.

Παρά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε να κινείται σε αποκλίνουσα πορεία και να εκπληρώνει το δυσμενές σενάριο της εκτεταμένης διόρθωσης πιέζοντας τους βασικούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, καθώς κυριαρχούν οι αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά από νωρίς την ασθενή στήριξη των 2.760 μονάδων, την οποία απώλεσε και πάλι μετά το μεσημέρι, όταν την επανέκτησε οριακά, με αποτέλεσμα να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την τεχνική του εικόνα. Αναλυτικά, ύστερα από ένα παροδικό άνοιγμα στις 2.770 μονάδες μέσα σε λίγα λεπτά ο γενικός δείκτης κυριολεκτικά κατέρρευσε στο χαμηλό των 2.736 μονάδων με απώλειες 1,60%. Στη συνέχεια ανέκτησε μέρος του απολεσθέντος εδάφους, για να ξεσπάσει όμως νέο κύμα ρευστοποιήσεων όταν ο γενικός δείκτης «έγραψε» και πάλι τις 2.760

μονάδες μετά το μεσημέρι. Αυτή τη φορά οι επιθετικές πωλήσεις υποχρέωσαν τον γενικό δείκτη να διασπάσει καθοδικά και το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του διευρύνοντας τις απώλειές του. Οι πιέσεις ήταν ισχυρότερες και πάλι στις τράπεζες, και ιδιαίτερα στα blue chips του κλάδου, τα οποία αφήνουν σημαντικά περιθώρια κατοχύρωσης κερδών. Επιπλέον, την εικόνα του κλάδου έχουν επιβαρύνει τα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν την επιβολή πλαφόν στα επιτόκια καρτών, το πάγωμα των δανείων, νέες ρυθμίσεις για τα στεγαστικά, αλλά και την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών. Οι εν δυνάμει αυτές εξελίξεις απομακρύνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τουλάχιστον προσωρινά, ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σε αυτές τις συνθήκες, η αγορά κερδίζει μικρή «πίστωση χρόνου» λόγω της σημερινής αργίας και ανάλογα με την πορεία των διεθνών αγορών αυξημένη σημασία αποκτούν οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Παράλληλα το γεγονός ότι η διολίσθηση της αγοράς προς την περιοχή των 2.700 μονάδων συντελέστηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αφήνει για τους αισιόδοξους περιθώρια αντίδρασης, καθώς οι ελκυστικότερες αποτιμήσεις ίσως προσελκύσουν εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί και το διεθνές κλίμα.

Η εκ νέου υποχώρηση των δεικτών συνοδεύθηκε χθες από αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, στοιχείο το οποίο επιδείνωσε την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Εξι καθοδικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις συμπλήρωσε το κορυφαίο blue chip της αγοράς, το οποίο με αφετηρία το πρόσφατο υψηλό 13 μηνών των 28,25 ευρώ που σημείωσε ενδοσυνεδριακά στις 15 του μηνός, διέσπασε πλέον καθοδικά και τα 25 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση.

* Coca-Cola: Η θετική έκθεση της UΒS που ανέβασε τον πήχη στα 17,5 ευρώ, από 16 ευρώ νωρίτερα, κράτησε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή, η οποία διατήρησε τις δυνάμεις της υψηλότερα των 18 ευρώ εμφανίζοντας θετική μεταβολή στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

* ΟΠΑΠ: Το επικείμενο «πάγωμα» της φορολόγησης των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια άφησε στο «απυρόβλητο» τον τίτλο, ο οποίος πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του ελαφρώς υψηλότερα των 18 ευρώ όπου εμφάνιζε οριακή μεταβολή.

* Τράπεζα Πειραιώς: Με τις πιέσεις να εντείνονται μετά το μεσημέρι οι απώλειες της μετοχής ξεπέρασαν το 3,5% υποχωρώντας χαμηλότερα των 12 ευρώ.

* ΟΤΕ: Παραμένοντας υψηλότερα των 12,5 ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ο τίτλος συνεισέφερε στην εξομάλυνση της εικόνας της αγοράς ως αργά το μεσημέρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk