αντιεξουσιαστικά

Το ζήτημα της απεμπλοκής των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους του ελληνικού Δημοσίου απασχολεί την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλος (σκίτσο) έχει αποστείλει επιστολή προς τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο προγραμματίζουν να απεμπλακούν από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Δεν είναι εύκολη διαδικασία και θα πρέπει να ξεκινήσει εγκαίρως διότι συνδέεται όχι μόνο με τις τιμές των κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεφουσκώσουν όταν σταματήσει η στήριξη από την ΕΚΤ, αλλά και με τη ρευστότητα του συστήματος.

Επιστολή
Το ζήτημα της απεμπλοκής των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους του ελληνικού Δημοσίου απασχολεί την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλος (σκίτσο) έχει αποστείλει επιστολή προς τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο προγραμματίζουν να απεμπλακούν από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

* * *
Δεν είναι εύκολη διαδικασία και θα πρέπει να ξεκινήσει εγκαίρως διότι συνδέεται όχι μόνο με τις τιμές των κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεφουσκώσουν όταν σταματήσει η στήριξη από την ΕΚΤ, αλλά και με τη ρευστότητα του συστήματος.

* * *
Το θέμα της απεμπλοκής των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει θέσει και ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ΖανΚλοντ Τρισέ, ο οποίος πάντως δεν αναμένεται να σταματήσει να ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων τραπεζών για ρευστότητα και να επαναφέρει το σύστημα των δημοπρασιών πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Υποχώρηση
Και μια και μιλάμε για ρευστότητα, μπορεί στην Ελλάδα να γκρινιάζουμε για το κλείσιμο της κάνουλας των δανείων από τις τράπεζες, ωστόσο αν κοιτάξουμε τι γίνεται στην Ευρώπη είναι σίγουρο ότι θα πούμε «και μη χειρότερα».

* * *
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης τα υπόλοιπα των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν σε ετήσια βάση.

* * *
Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων έπεσε στο-0,3% από άνοδο 0,1% τον Αύγουστο. Πρόκειται για την πρώτη πτώση που σημειώνεται από το 1992, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

Αποφάσεις
Τώρα που με το καλό ξεχώρισαν οι αρμοδιότητες στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και ο έλεγχος των αγορών του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς περνά στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο τελευταίος θα κληθεί να δώσει λύσεις σε καίρια ζητήματα του χώρου.

* * *
Και αναφερόμαστε στην επιβολή ή μη του φόρου 10% επί της υπεραξίας των μετοχών από τις αρχές του 2010 αλλά και στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑ εκτός αν υπάρξει έκπληξη και δεν αλλάξουν οι κκ. Αν. Γαβριηλίδη ς και Σπ. Καπράλος αντίστοιχα.

* * *
Πάντως παράγοντες του χώρου θα θέσουν στον υπουργό και θέμα επανεξέτασης σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που τώρα αποτελείται από φίλους τού εκάστοτε υπουργού, αλλά και θέμα διοίκησης της ΕΧΑΕ, καθώς σήμερα με πολύ μικρά ποσοστά οι τράπεζες κάνουν κουμάντο.

* * *
Οι ίδιοι αναμένουν να δουν αν κάθε νομοσχέδιο για τις αγορές θα υπόκειται σε έλεγχο από τους ενδιαφερόμενους φορείς προτού κατατεθεί προς ψήφιση ή αν θα συνεχιστεί το προηγούμενο καθεστώς το οποίο είχε καθιερώσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, όταν εν μια νυκτί οι σύμβουλοι και ο ίδιος προωθούσαν νομοσχέδια χωρίς διαβούλευση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk