Ο Αρης στον ουρανό

Πρώτη επιτυχής εκτόξευση για τον διάδοχο των διαστημικών λεωφορείων

Φορτωμένος με ελπίδες για το μέλλον της NASΑ, o γιγάντιος πύραυλος που εκτός απροόπτου θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη την πρώτη του δοκιμαστική εκτόξευση χωρίς πλήρωμα. Δείτε το animation της πτήσης.

Φορτωμένος με ελπίδες για το μέλλον της NASΑ, o πύραυλος Ares I που θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία -εκτός απροόπτου-πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη την πρώτη του δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα.

Ο Ares I-X, ο ψηλότερος και λεπτότερος πύραυλος που έχει ποτέ δημιουργήσει η NASA, εκτοξεύτηκε στις 17.30 ώρα Ελλάδας από την εξέδρα 39-Β του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, η οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τα διαστημικά λεωφορεία.

Η δίλεπτη πτήση, κόστους 440 εκατ. δολαρίων, επέτρεψε στη NASA να ελέγξει την αεροδυναμική συμπεριφορά και τη λειτουργία του κατώτερου σταδίου του πυραύλου, το οποίο βασίστηκε στο σχεδιασμό των προωθητικών πυραύλων στερεού καυσίμου που χρησιμοποιούνται στα διαστημικά λεωφορεία.

Το κατώτερο τμήμα του Ares έφτασε σε ύψος 40 χλμ και στη συνέχεια έπεσε με αλεξίπτωτο στον Ατλαντικό, από όπου θα περισυλλεγεί για εξέταση.

Τα ανώτερα τμήματα -η κάψουλα Orion για το πλήρωμα, το σύστημα διαφυγής και το ανώτερο τμήμα του κινητήρα- ήταν απλά ομοιώματα που καταστράφηκαν πέφτοντας στη θάλασσα.

Δείτε το animation της πτήσης:

Θα χρειαστούν μήνες μέχρι ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων από τους 700 αισθητήρες που θα παρακολουθούν το εγχείρημα.

Στον αέρα

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να ακυρώσει το πρόγραμμα ανάπτυξης του Ares και να επιλέξει διαφορετικό σκάφος για το επανδρωμένο πρόγραμμα της NASA.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Αστερισμός» που παρουσίασε η κυβέρνηση Μπους το 2004, η NASA θα αποσύρει τα διαστημικά λεωφορεία το 2010, ενώ ο νέος πύραυλος Ares και η κάψουλα Orion που θα τοποθετείται στην κορυφή του δεν θα είναι έτοιμα για επανδρωμένες πτήσεις πριν από το 2015 το νωρίτερο.

Όμως το πρόγραμμα έχει συναντήσει σημαντικά τεχνικά και οικονομικά εμπόδια και ενδέχεται να ακυρωθεί το προσεχές διάστημα. Η επιτροπή στην οποία η κυβέρνηση Ομπάμα ανέθεσε να εξετάσει το θέμα προειδοποίησε ότι προϋπολογισμός της NASA δεν επαρκεί για την υλοποίηση του προγράμματος και η υπηρεσία θα ήταν προτιμότερο να παρακάμψει την επιστροφή στη Σελήνη και να βάλει ως στόχο κάποιον αστεροειδή ή τα φεγγάρια του Αρη. Θα μπορούσε επίσης να ακυρώσει την ανάπτυξη των πυραύλων Ares και να διαλέξει άλλο πύραυλο.

Εκτός από τον πύραυλο Ares I για τη μεταφορά του πληρώματος, η NASA αναπτύσσει και τον ακόμα μεγαλύτερο Ares V, ο οποίος θα είναι μη επανδρωμένος και προορίζεται να μεταφέρει τις ακάτους που θα χρησιμοποιηθούν για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk