Εξανεμίζονται οι ελπίδες

Αμφίβολη η επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, τα Ηνωμένα Έθνη αφήνουν να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο νέας διεθνούς συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής απομακρύνεται -ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάνει πια λόγο για «συνομιλίες μετά την Κοπεγχάγη»

Αμφίβολη η επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης | tovima.gr

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, τα Ηνωμένα Έθνη αφήνουν να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο νέας διεθνούς συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής απομακρύνεται.

Ο Γιάνος Πάζτορ, διευθυντής της Ομάδας Στήριξης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς μέχρι πού θα φτάσει η διάσκεψη», καθώς οι ΗΠΑ και άλλες βιομηχανικές χώρες δεν έχουν αποδεχθεί στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ούτε έχουν συμφωνήσει στο ύψος της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Πάζτορ άφησε να εννοηθεί ότι η διάσκεψη της Κοπεγχάγης δεν θα οδηγήσει σε συμφωνία, θα ωθήσει όμως τις κυβερνήσεις προς αυτή την κατεύθυνση:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν πιστεύει ότι πρέπει να διατηρήσουμε την πολιτική δυναμική που δημιούργησαν οι 101 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που παρέστησαν στην προηγούμενη 5D σύνοδο για την κλιματική αλλαγή και να συνεχίσουμε να στοχεύουμε σε μια φιλόδοξη, πολιτικά δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, η οποία θα μπορούσε να χαράξει το δρόμο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις μετά την Κοπεγχάγη που θα οδηγήσουν σε μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία» είπε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επισκέφθηκε το Σιάτλ τη Δευτέρα για να ασκήσει πιέσεις για το θέμα και δήλωσε πως σχεδιάζει να συναντηθεί με γερουσιαστές προκειμένου να τους ενθαρρύνει να ψηφίσουν το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή.

Το νομοσχέδιο «θα μπορούσε να έχει τεράστιο πολιτικό αντίκτυπο για τους διαπραγματευτές άλλων χωρών» εκτίμησε. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία «είναι πρόθυμες να δεχθούν πολιτικούς συμβιβασμούς μόνο εάν και μόνο όταν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πράξουν το ίδιο.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 80% έως το 2050, ωστόσο το Κογκρέσο παραμένει διχασμένο για το θέμα και το μέτρο θεωρείται πια απίθανο να εγκριθεί πριν από τα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk