Ακόμη μία δύσκολη αποστολή για τον αρχιτέκτονα της επανένωσης Σόιμπλε

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Είναι άνθρωπος για δύσκολες αποστολές. Ως υπουργός στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο αρχιτέκτονας της Ενωσης των δύο Γερμανιών. Και ως υπουργός Εσωτερικών στον πρώην συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών στη σημερινή Ομοσπονδιακή Γερμανία, έστησε ένα από τα αποτελεσματικότερα συστήματα αστυνομικής ασφάλειας στον κόσμο. Τώρα όμως ο 67χρονος Χριστιανοδημοκράτης αναλαμβάνει ίσως το πιο δύσκολο έργο στην καριέρα του.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Είναι άνθρωπος για δύσκολες αποστολές. Ως υπουργός στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο αρχιτέκτονας της Ενωσης των δύο Γερμανιών. Και ως υπουργός Εσωτερικών στον πρώην συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών στη σημερινή Ομοσπονδιακή Γερμανία, έστησε ένα από τα αποτελεσματικότερα συστήματα αστυνομικής ασφάλειας στον κόσμο. Τώρα όμως ο 67χρονος Χριστιανοδημοκράτης αναλαμβάνει ίσως το πιο δύσκολο έργο στην καριέρα του. Στην κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών- Ελευθέρων Δημοκρατών, υπό την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ , αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Και θα κληθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο: Αφενός να μειώσει τους φόρους κατά 24 δισ. ευρώ από το 2011, όπως αυτό προβλέπεται στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων. Και αφετέρου να μην επιβάλει πρόσθετους φόρους για να χρηματοδοτήσει τη μείωση.

« Η κρίση παραμένει ανεξέλεγκτη. Και αυτό επιβάλλει αυτοσυγκράτηση » έλεγε την περασμένη Κυριακή σε συζήτηση στη γερμανική τηλεόραση. Η μείωση θα έρθει, όχι όμως σε συγκεκριμένη ημερομηνία. « Βλέποντας και κάνοντας » ήταν η συνεχής επωδός του. « Είναι ο πιο αξιολύπητος υπουργός της νέας κυβέρνησης » έλεγε αναλυτής. « Δέχθηκε την πρόσκληση της καγκελαρίου Μέρκελ να αναλάβει αυτό το υπουργείο, όχι επειδή πιστεύει στην επιτυχίααλλά επειδή διατηρεί ένα πρωσικό αίσθημα ευθύνης ».

Οι πολυδιαφημισμένες « μεγάλες ελαφρύνσεις » των πολιτών θα δοθούν τους επόμενους μήνες μάλλον με το σταγονόμετρο. Παράδειγμα, η αύξηση 20 ευρώ του οικογενειακού μηνιαίου επιδόματος για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών. Θετική εξαίρεση αποτελεί η παροχή δισ. ευρώ, μέσω αναδιάρθρωσης των δαπανών, στην Παιδεία. « Σκοπεύουμε να μετατρέψουμε την Ομοσπονδιακή Γερμανία σε δημοκρατία της γνώσης » τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Π ιο τυχεροί είναι οι συνάδελφοί του σε άλλα υπουργεία-«κλειδιά». Με πιο κερδισμένο τον πρόεδρο των Ελευθέρων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε , που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Οι φιλοδοξίες του είναι πολλές. Μια από αυτές είναι η απομάκρυνση των τελευταίων αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία, μια άλλη, να γίνει η χώρα του μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προς το παρόν πάντως, χάνει πολύ χρόνο για φροντιστήριο στα Αγγλικά. « Πρέπει να ξαναφρεσκάρει τη γλώσσα, επειδή θα τη χρειάζεται καθημερινά στις διεθνείς συναντήσεις του » λέει συνεργάτης του.

«Τύχη βουνό» είχε και ο ως τώρα υπουργός Οικονομίας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος αναβαθμίστηκε αναπάντεχα σε υπουργό Αμυνας. « Ετσι θα μπορεί να κάνει και εξωτερική πολιτική και να γίνει γνωστός στη διεθνή σκηνή » έλεγε ο ίδιος αναλυτής.

Εκείνος που κέρδισε όμως το «Λόττο» στο νέο κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας είναι αναμφίβολα ο υπουργός Υγείας Φίλιπ Ρέσλερ. Ο μόλις 36χρονος γιατρός από την Κάτω Σαξονία φιλοδοξεί να μετατρέψει το ισχύον σύστημα Υγείας από κρατικό σε ιδιωτικό, μετατρέποντας την υγεία σε εμπόρευμα. Σε αυτό αντιτίθενται όμως σθεναρώς οι βαυαροί Χριστιανοδημοκράτες. Και αυτό ίσως εξαναγκάσει σύντομα τον ανερχόμενο αστέρα των Ελευθέρων Δημοκρατών σε ανώμαλη προσγείωση.

Η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θα καταθέτει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος