Με τη νέα ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει πριμοδότηση του 50% για καμία κατηγορία υπό πρόσληψη προσωπικού, καταργείται η προφορική συνέντευξη και ενισχύεται η μοριοδότηση για τα άτομα που έχουν μεταπτυχιακές σπουδές

Παγώνουν όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει προσωρινά και ώσπου να ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα καταργείται η πριμοδότηση του 50% και η προσωπική συνέντευξη, όλες τις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ. Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη, με τον οποίο επικοινώνησε χθες το πρωί επισημαίνοντάς του ότι όλες οι προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί μετά τις 4 Οκτωβρίου 2009 δεν θα πρέπει να ολοκληρωθούν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει προσωρινά και ώσπου να ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα καταργείται η πριμοδότηση του 50% και η προσωπική συνέντευξη, όλες τις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ. Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη, με τον οποίο επικοινώνησε χθες το πρωί επισημαίνοντάς του ότι όλες οι προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί μετά τις 4 Οκτωβρίου 2009 δεν θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Με την ίδια απόφαση δεν καταργούνται μόνον τα σταζ στο Δημόσιο, αλλά παγώνουν και όλες οι συμβάσεις έργου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες αναμένεται να αντικατασταθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξάμηνης κυρίως διάρκειας.

Ο κ. Ραγκούσης μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των προκηρύξεων για προσλήψεις προσωπικού που έχουν ήδη δρομολογηθεί και δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν ή θα επαναπροκηρυχθούν μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου. Εκανε γνωστό όμως ότι η νέα ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου. «Πιστεύουμε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά. Με το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δεν θα υπάρχει πριμοδότηση του 50% για καμία κατηγορία υπό πρόσληψη προσωπικού, θα καταργείται η προφορική συνέντευξη και θα ενισχύεται η μοριοδότηση για τα άτομα που έχουν μεταπτυχιακές σπουδές. «Δεν μπορεί οι υποψήφιοι να παίρνουν 230 μόρια λόγω της εμπειρίας και μόνο 150 μόρια για διδακτορικό» τόνισε. «Θα επανεξετάσουμε από μηδενική βάση όλο το σύστημα μοριοδότησης».

Στο νέο υπό διαμόρφωση καθεστώς προσλήψεων προσωπικού, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, θα ενταχθούν και οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, ανεξαρτήτως του αν το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του 51% των μετοχών, που είχαν εξαιρεθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ο ΟΤΕ και οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. «Ολες ανεξαιρέτως οι προσλήψεις θα πραγματοποιούνται με την ευθύνη και την εποπτεία του ΑΣΕΠ» επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα διατηρηθούν μόνο οι ειδικές διαδικασίες που προβλέπονται σε ορισμένες κατηγορίες προσωπικού, όπως είναι οι καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά και αυτές θα διενεργούνται υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ». Θα επανεξεταστεί ακόμη, αλλά σε δεύτερη φάση, το καθεστώς που ισχύει για την κάλυψη ενός ποσοστού των θέσεων στο Δημόσιο από ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως είναι οι πολύτεκνοι.

O υπουργός Εσωτερικών έκανε ακόμη γνωστό ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Βέη ώστε να υπάρξει ένας νέος νόμος για τις προσλήψεις που, εκτός των άλλων, θα κωδικοποιεί και σε ενιαίο κείμενο την υφιστάμενη νομοθεσία. Ο κ. Βέης τον έχει ήδη ενημερώσει ότι ο «νόμος Πεπονή» έχει τροποποιηθεί πάνω από 60 φορές, ενώ οι σύμβουλοι του ΑΣΕΠ αδυνατούν πλέον να κατανοήσουν τις προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού. Ο ίδιος ο κ. Αν. Πεπονής του έκανε γνωστό κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα συμφωνούσε με μια τέτοια εξέλιξη. «Μόνον με τις τροποποιήσεις του νόμου θα έγραφα βιβλίο 408 σελίδων» του είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ραγκούσηςχαρακτήρισε αστείες τις απόψεις που διατυπώνονται κυρίως από τους δημάρχους ότι η κατάργηση των σταζ θα έχει ως επακόλουθο να καταρρεύσουν οι υπηρεσίες. «Ολα αυτά είναι αστεία πράγματα» είπε χαρακτηριστικά. Εκανε ακόμη γνωστό ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ ώστε να επιστραφούν στους δημάρχους τα χρήματα τα οποία θα διετίθεντο για την απορρόφηση των περίπου 20.000 ανέργων από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. «Είναι δικά τους χρήματα» τόνισε και θα τους επιστραφούν μετά την κατάργηση του προγράμματος. Το σκεπτικό της κατάργησης, όπως είπε, είναι ότι με τις συμβάσεις που θα υπογράφονταν θα δημιουργούνταν μια νέα γενιά συμβασιούχων που θα διεκδικούσαν τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο.

Με απεργίες αντιδρούν οι συμβασιούχοι
Μ ε απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη αντιδρούν οι συμβασιούχοι των προγραμμάτων σταζ- που υπερβαίνουν τις 30.000

σε όλο τον δημόσιο τομέα- στην κυβερνητική απόφαση να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους στον δημόσιο τομέα και ουσιαστικά να μείνουν χωρίς εργασία.

Χθες οι συμβασιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας ζητώντας τη μονιμοποίησή τους, με το επιχείρημα ότι καλύπτουν διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού, και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Εξάλλου χθες ο σύλλογος συμβασιούχων σταζ του ΟΑΕΔ αποφάσισε 48ωρη αποχή από την εργασία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή και συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας όπου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο. Οι συμβασιούχοι ζητούν να αναγνωριστούν οι συνεχείς συμβάσεις τους ως εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου, να ισχύσει η ασφαλιστική τους κάλυψη από την πρώτη ημέρα πρόσληψης και να διατηρηθεί η μοριοδότησή τους με 50% σε περιπτώσεις που διεκδικούν προκηρυγμένες θέσεις από το ΑΣΕΠ. Το κύμα των αντιδράσεων αναμένεται να ενταθεί, καθώς μήνα με το μήνα λήγουν εκατοντάδες συμβάσεις εργασίας οι οποίες δεν πρόκειται να ανανεωθούν.

Σημειωτέον, ότι η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο κ. Θ. Πάγκαλο αποφάσισε την προηγούμενη Παρασκευή να μην ανανεωθεί καμία από τις συμβάσεις σταζ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και να μη συνεχιστεί η μοριοδότηση όλων όσοι έχουν συμμετάσχει σε ανάλογα προγράμματα σε περιπτώσεις διεκδίκησης θέσεως στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ.

Επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να περιοριστούν τα σταζ μόνο στον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα λειτουργούν ως μαθητεία και εργασιακή εμπειρία για τους απασχολουμένους. Ωστόσο αυτό που έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η απόφαση να μην πληρωθούν οι συμβασιούχοι που προσελήφθησαν προεκλογικά.

«Απόφαση οριστική και αμετάκλητη»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ «παγώνουν» με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση οι προκηρύξεις που αφορούν την πρόσληψη 1.727 ατόμων στον χώρο της Υγείας, 598 ατόμων σε διάφορους φορείς του Δημοσίου και 1.860 γιατρών και οδοντιάτρων στο ΙΚΑ. Ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητος τον ακριβή αριθμό των προσλήψεων με συμβάσεις έργου που «παγώνουν» κυρίως στους δήμους. Εκτιμάται ότι οι προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί μετά τις εκλογές αφορούν εκατοντάδες άτομα. Γνωστή είναι ακόμη η απόφαση του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου για το «πάγωμα» της πρόσληψης 1.800 οπλιτών. Η απόφαση της κυβέρνησης να απολυθούν οι απασχοληθέντες στα προγράμματα σταζ, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk