Διεργασίες για την επιλογή νέου επιτρόπου

Στενεύουν τα περιθώρια που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την επιλογή επιτρόπου. Στη Σύνοδο Κορυφής στις 29-30 Οκτωβρίου ενδεχομένως να πέσουν τα πρώτα ονόματα για τις θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και τα πρώτα ονόματα για τους επιτρόπους. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να προτείνουν γυναίκες ώστε να επιτευχθεί η ποσόστωση του 30%, και επίσης να προωθηθεί κάποια γυναίκα σε ένα από τα υψηλά αξιώματα της ΕΕ.

Διεργασίες για την επιλογή νέου επιτρόπου | tovima.gr

Στενεύουν τα περιθώρια που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την επιλογή επιτρόπου. Στη Σύνοδο Κορυφής στις 29-30 Οκτωβρίου ενδεχομένως να πέσουν τα πρώτα ονόματα για τις θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και τα πρώτα ονόματα για τους επιτρόπους. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να προτείνουν γυναίκες ώστε να επιτευχθεί η ποσόστωση του 30%, και επίσης να προωθηθεί κάποια γυναίκα σε ένα από τα υψηλά αξιώματα της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αν και το πρόσωπο που θα προτείνει η Ελλάδα για επίτροπο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Ενδεικτικό της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών είναι ότι ξένο έντυπο έγραψε πως η Ελλάδα θα προτείνει για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ξένοι ανταποκριτές ρωτούν έλληνες συναδέλφους τους αν η επόμενη επίτροπος της Ελλάδας θα είναι η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από το ποιος θα επιλεγεί για μια τέτοια θέση. Θα είναι μια προσωπικότητα με προσβάσεις στην Ευρώπη, η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη συγκυρία, θα πρυτανεύσει λογική ισορροπιών ή θα μετρήσουν οι πιέσεις του κ. Μπαρόζο για επιλογή γυναίκας; Τα ερωτήματα πιθανώς να απαντηθούν στο τέλος της εβδομάδας. Το βέβαιο είναι ότι το τοπίο στην ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι ρευστό και δεν αποκλείεται να γίνει εχθρικό για την Ελλάδα. Π.χ. ο Χριστιανοδημοκράτης Γκύντερ Οτινγκερ, πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου Βάδης- Βυρτεμβέργης, ο οποίος έχει προταθεί ως επίτροπος από τη γερμανική κυβέρνηση η οποία διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο που κατέχει σήμερα ο Χοακίν Αλμούνια, λέγεται ότι διατηρεί πολύ αυστηρό προφίλ. Η Ελλάδα έως σήμερα κατείχε τα χαρτοφυλάκια για τις περιφέρειες, για τα κοινωνικά θέματα, για την ενέργεια και για το περιβάλλον. Αν έπαιρνε ξανά ένα από αυτά, θα εθεωρείτο μεγάλη επιτυχία σε αυτή τη συγκυρία. Το χειρότερο σενάριο θα είναι να πάρουμε το χαρτοφυλάκιο προώθησης της πολυγλωσσίας. Λίγο καλύτερο θεωρείται αυτό της Υγείας, το οποίο θα διεκδικήσει ξανά η Κύπρος. Τα ονόματα που, όπως ακούγεται, περιέχονται σε εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό είναι των κκ. Στ. Λαμπρινίδη και Ηλ. Μόσιαλου, καθώς και των κυριών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Μαριλένας Κοππά, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται εκπλήξεις. Μια τέτοια έκπληξη, λένε συνεργάτες του κ. Γ.Παπανδρέου, δεν θα μπορούσε να είναι η ανανέωση της θητείας του κ. Στ.Δήμα, αφενός επειδή θεωρείται απίθανο να πάρουμε ξανά το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, κυρίως όμως επειδή στην ΕΕ κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθεροι και οι Σοσιαλιστές (ιδίως ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) θα πρέπει να διεκδικήσουν όσο περισσότερες θέσεις μπορούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk