ΑΠΟΨΗ

Το πλαφόν στα επιτόκια και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή

Την ώρα που στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ετοιμάζει νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και εμφανίζεται να σχεδιάζει να επιβάλει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τον υπερδανεισμό. Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να πιέσει τις τράπεζες και τις εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες να βοηθήσουν τους πελάτες τους να μειώσουν τα χρέη τους και όχι να τα αυξήσουν.

Το πλαφόν στα επιτόκια και  η ελάχιστη μηνιαία καταβολή | tovima.gr

Την ώρα που στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ετοιμάζει νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και εμφανίζεται να σχεδιάζει να επιβάλει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τον υπερδανεισμό. Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να πιέσει τις τράπεζες και τις εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες να βοηθήσουν τους πελάτες τους να μειώσουν τα χρέη τους και όχι να τα αυξήσουν. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν δίνει τόση σημασία στο ύψος του επιτοκίου όσο σε άλλες πρακτικές που εφαρμόζουν οι εκδότες πιστωτικών καρτών στο όνομα της διευκόλυνσης των πελατών τους, όπως είναι η πολύ μικρή ελάχιστη μηνιαία καταβολή. Η βρετανική κυβέρνηση λοιπόν θα ζητήσει από τις τράπεζες και τις εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να πληρώνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δόση κάθε μήνα για να ξεχρεώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την οφειλή. Διότι αν κάποιος πληρώνει κάθε μήνα το 3%, το 5% ή το 10% της οφειλής του, τι νόημα έχει αν το επιτόκιο είναι 12% ή 20%; Κάθε μήνα το χρέος θα αυξάνεται αντί να μειώνεται. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι για την αποπληρωμή χρέους 10.000 ευρώ με τη μίνιμουμ καταβολή απαιτούνται περισσότερα από 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο κάτοχος της κάρτας θα πληρώσει περισσότερα ακόμη και από ένα τοκοχρεολυτικό στεγαστικό δάνειο δεκαπλάσιου κεφαλαίου. Προς την ίδια κατεύθυνση, το βρετανικό νομοσχέδιο θα απαγορεύει στους εκδότες των καρτών να αυξάνουν τα πιστωτικά όρια χωρίς τη συγκατάθεση των κατόχων τους. Διότι το πιθανότερο είναι ο κάτοχος της κάρτας να χρησιμοποιήσει το έξτρα ποσό και να διογκώσει το χρέος τους. Επίσης η βρετανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τους εκδότες των καρτών να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη μηνιαία καταβολή για την αποπληρωμή πρώτα των οφειλών με χαμηλότερο επιτόκιο και στη συνέχεια αυτών που τοκίζονται με υψηλότερα επιτόκια, όπως η ανάληψη μετρητών από την κάρτα. Επιπλέον θα βάλει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων σε παλαιότερες χρεώσεις. Οι αλλαγές των επιτοκίων θα αφορούν μόνο τις νέες χρεώσεις και τις νέες κάρτες.

Είναι προφανές ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πείρα ως προς τις πιστωτικές κάρτες, γνωρίζουν ότι στο πλαστικό χρήμα, όπως και στα ανακυκλούμενα ή ανοικτά προσωπικά δάνεια, το επιτόκιο δεν είναι η μόνη παράμετρος που διαμορφώνει τη συνολική επιβάρυνση του πελάτη. Αλλοι παράμετροι, όπως η ελάχιστη μηνιαία καταβολή, είναι εξίσου σημαντικοί. Είναι ευκαιρία το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία της κατάθεσης του βρετανικού νομοσχεδίου.

gpapai@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk