γνώμη

Να σταματήσει ο κατήφορος

Oτι η χώρα μας κινείται στο όριο είναι πλέον κοινώς παραδεκτό. Το κράτος ξοδεύει ασυστόλως και οι εισπράξεις του έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα η οικονομική διαχείρισή του να δημιουργεί κάθε μήνα ελλείμματα που αντιστοιχούν στο 1,5% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Για την κάλυψη αυτών των ελλειμμάτων δανείζεται συνεχώς. Τα χρέη έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ! Είναι τέτοιο το μέγεθος του χρέους και τόσο μεγάλη η δυναμική του που το καθιστά αυτοτροφοδοτούμενο.

Oτι η χώρα μας κινείται στο όριο είναι πλέον κοινώς παραδεκτό.

Το κράτος ξοδεύει ασυστόλως και οι εισπράξεις του έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα η οικονομική διαχείρισή του να δημιουργεί κάθε μήνα ελλείμματα που αντιστοιχούν στο 1,5% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Για την κάλυψη αυτών των ελλειμμάτων δανείζεται συνεχώς. Τα χρέη έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ!

Είναι τέτοιο το μέγεθος του χρέους και τόσο μεγάλη η δυναμική του που το καθιστά αυτοτροφοδοτούμενο.

Η εξυπηρέτησή του από μόνη της οδηγεί σε νέα δάνεια, αναγεννώντας διαρκώς έναν δυναμικό φαύλο κύκλο ανανέωσης και επαύξησης των χρεών.

Ουσιαστικά το σύγχρονο ελληνικό κράτος είναι σχεδόν απόλυτα εξαρτημένο από τους δανειστές του. Χωρίς τα νέα δάνειά τους κοινώς δεν τη βγάζει.

Το δυστύχημα είναι ότι αντίστοιχους βαθμούς εξάρτησης αναπτύσσει χρόνο με τον χρόνο και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Πολύ περισσότερο στις παρούσες συνθήκες της διεθνούς χρηματοδοτικής κρίσης, που χρησιμοποιεί ως ενέχυρο τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.

Eίναι γνωστό σε όλους ότι κρατικά ομόλογα καταθέτουν ως εγγύηση οι τράπεζές μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας πόρους.

Αν λοιπόν συνεχισθεί με τους σημερινούς όρους η υπερχρέωση της χώρας, είναι θέμα χρόνου να ζητηθούν πρόσθετες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από τους δανειστές μας. Και αν δεν προσφερθούν, οι αντιδράσεις μπορεί να είναι απότομες και ανεξέλεγκτες.

Για παράδειγμα, αν υπάρξουν επαναλαμβανόμενες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μέγας είναι ο κίνδυνος να χαθεί η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτούνται από το ευρωσύστημα με ενέχυρο κρατικούς τίτλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της.

Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχουν περιθώρια αναστολών ή καθυστερήσεων. Επί της ουσίας δεν υπάρχει δίλημμα για τη νέα κυβέρνηση και τους επιτελείς της.

Oφείλει στον ελληνικό λαό που την εμπιστεύθηκε, είναι υποχρεωμένη και δεσμευμένη απέναντί του, να σταματήσει τον σημερινό δημοσιονομικό κατήφορο, να βάλει φρένο σε αυτή τη διαδικασία φθοράς και υποχώρησης της χώρας με κάθε μέτρο και με όποιο κόστος. Στο σημείο που έχουμε φθάσει δεν υπάρχουν περιθώρια πολλών συζητήσεων ή αμφισβητήσεων.

Η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι η πρώτη και η σημαντικότερη αποστολή για τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου. Και είναι αδιαπραγμάτευτη. Με άλλα λόγια, δεν δικαιούται να αποτύχει. Ολα τα υπόλοιπα έπονται.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk