Η ΝΔ θα αργήσει να αλλάξει

Παρακολουθώντας τον διάλογο «κωφών» που πραγματοποιείται μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ για την προεδρία του κόμματος εξηγεί ο καθένας εύκολα γιατί αυτό το κόμμα έχασε με τόσο μεγάλη διαφορά τις εκλογές. Ούτε η εκλογική πανωλεθρία ούτε τα μηνύματα που εξακολουθούν να στέλνουν οι οπαδοί του δεν έχουν ξυπνήσει τα κορυφαία στελέχη, τα οποία εξακολουθούν να τσακώνονται για τα αυτονόητα και να προσπαθούν ακόμη να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου. Επί είκοσι ημέρες συζητούν μεταξύ τους οι επίδοξοι διάδοχοι του κ.

Η ΝΔ θα αργήσει  να αλλάξει | tovima.gr

Παρακολουθώντας τον διάλογο «κωφών» που πραγματοποιείται μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ για την προεδρία του κόμματος εξηγεί ο καθένας εύκολα γιατί αυτό το κόμμα έχασε με τόσο μεγάλη διαφορά τις εκλογές.

Ούτε η εκλογική πανωλεθρία ούτε τα μηνύματα που εξακολουθούν να στέλνουν οι οπαδοί του δεν έχουν ξυπνήσει τα κορυφαία στελέχη, τα οποία εξακολουθούν να τσακώνονται για τα αυτονόητα και να προσπαθούν ακόμη να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου.

Επί είκοσι ημέρες συζητούν μεταξύ τους οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και τα κομματικά όργανα, για το ποιοι θα ψηφίσουν στη διαδικασία εκλογής. Αρχικώς αποφάσισαν να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από το συνέδριο, ενώ όλοι γνώριζαν πως θα αναγκασθούν να αλλάξουν την απόφασή τους και να καταφύγουν στη βάση. Τώρα, που το συμφώνησαν, διαπληκτίζονται και πάλι για το αν θα ψηφίσουν και οι «φίλοι του κόμματος», λες και υπάρχουν ακόμη πραγματικοί φίλοι σε ένα κόμμα που αποδοκιμάστηκε όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια.

Τα ίδια πρόσωπα που συμφώνησαν πως η εκλογή του νέου αρχηγού θα πραγματοποιηθεί τέσσερις εβδομάδες μετά το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου διαφωνούν τώρα και ζητούν να επισπευσθεί η ψηφοφορία. Και ενώ ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει στα βασικά, δηλαδή το πότε και το πώς θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός, ανοίγουν και άλλα μέτωπα διαφωνιών, όπως για παράδειγμα το αν η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να λέγεται Νέα Δημοκρατία. Λες και αν αλλάξει το όνομα θα αλλάξει και το κόμμα… Ως έναν βαθμό ο εσωκομματικός ανταγωνισμός που παρακολουθούμε στη ΝΔ είναι φυσιολογικός. Περίπου τα ίδια έγιναν και στο ΠαΣοΚ πριν από δύο χρόνια, αλλά και σε όλα τα άλλα κόμματα, όταν αποχώρησε ο αρχηγός τους. Ο κόσμος προχωράει όμως και θα περίμενε κανείς τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού λόγου των προσώπων που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα πολιτικό σκηνικό που επίσης εκσυγχρονίζεται. Και να απαιτήσουν πιο συμμετοχικές διαδικασίες, στη φάση αυτή, των έντονων διεργασιών. Προτού αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν και οι «φίλοι» του κόμματος, ας δώσουν πρώτα τον λόγο στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που κινδυνεύουν πάλι να μείνουν βουβά στη Σύνοδο του Σαββάτου. Και ας σταματήσει επιτέλους αυτό το γαϊτανάκι με τη διαδικασία εκλογής. Τι πιο απλό από το να συγκεντρωθούν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και χωρίς άλλους διαμεσολαβητές να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο. Τι πιο αστείο από το να επικοινωνούν με επιστολές πρόσωπα που γνωρίζονται χρόνια, ανταλλάσσοντας σε ραβασάκια υπαινιγμούς και υπονοούμενα.

Ολα αυτά δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν άλλαξε. Και όπως όλα δείχνουν θα αργήσει πολύ ακόμη να αλλάξει…

vchiotis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk