Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Θωμάς Γ. Ηλιόπουλος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών- φιλόλογος – ιστορικός, από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, γράφει: Το 2009 και στις δύο αναμετρήσεις (ευρωεκλογές και βουλευτικές) ο πολιτικός λόγος παρουσιάστηκε με γενική ποιότητα βελτιωμένη. Εφέτος ο τηλεοπτικός πολιτικός διάλογος έδωσε δείγματα βελτίωσης και υπάρχει η ένδειξη ότι ως νέο φαινόμενο θα βελτιώνεται συνεχώς για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος στο μέλλον.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Χωρίς «αγγλικούρες»
Ο κ. Θωμάς Γ. Ηλιόπουλος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών- φιλόλογος – ιστορικός, από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, γράφει:

Το 2009 και στις δύο αναμετρήσεις (ευρωεκλογές και βουλευτικές) ο πολιτικός λόγος παρουσιάστηκε με γενική ποιότητα βελτιωμένη. Εφέτος ο τηλεοπτικός πολιτικός διάλογος έδωσε δείγματα βελτίωσης και υπάρχει η ένδειξη ότι ως νέο φαινόμενο θα βελτιώνεται συνεχώς για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος στο μέλλον. Οι πολιτικοί αρχηγοί σε χαμηλούς τόνους έθιξαν αξιοπρεπώς και ανέπτυξαν με λογική τα επιχειρήματά τους, κοσμίως και χωρίς γλωσσικά ατοπήματα. Δεν ακούστηκαν κομματικά συνθήματα, ούτε προσβλήθηκε δημοσίως κανείς προσωπικά. Επειδή σήμερα με την τεχνολογία είναι κατορθωτό να κρίνεις όχι μόνο μια εφημερίδα, μια ραδιοφωνική και τηλεοπτική εκπομπή, αλλά πολλές- πάρα πολλές-, ομολογώ ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Παρατηρήθηκε ευχάριστα ότι η γλώσσα μας εξάλειψε όλες τις κακόηχες «αγγλικούρες» και τα μόνα που έμειναν είναι το «ντιμπέιτ» και τα άκρως ενοχλητικά «έξιτ πολς».

Μισούν το σχολείο
Ο κ. Ανάργυρος Παπακυριακόπουλος, φιλόλογος, από την Αθήνα, γράφει:

Φημολογείται ότι η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου προσανατολίζεται στην επαναφορά, με βελτιώσεις, του θεσμού του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές. Υπενθυμίζω ότι ο θεσμός αυτός καταργήθηκε για τα πολλά μειονεκτήματά του. Το κυριότερο είναι ότι για μια τριετία μετατρέπει τους εφήβους σε «κουρδιστά ανθρωπάκια». Τους επιβάλλει το κυνήγι του βαθμού και τους υποχρεώνει να εργάζονται πνευματικά 16 ώρες ημερησίως (σχολείο- φροντιστήριο- ιδιαίτερα μαθήματα). Ενα άλλο μειονέκτημα είναι ότι το «κυνήγι» του βαθμού οδηγεί στην παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων από μια μειοψηφία καθηγητών. Ελεος πια, κύριοι πολιτικοί. Τελειώνετε με το θέμα αυτό. Να επαναφέρετε οριστικά το παλιό σύστημα. Την αποδέσμευση του Λυκείου από τις Εισαγωγικές Εξετάσεις. Ελαττώστε ακόμα τον αριθμό των μαθημάτων σ΄ όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Τα παιδιά μας μισούν το σχολείο. Δεν προβληματίζεστε;

Παρθενικά πρόσωπα
Ο κ. Γεράσιμος Χ.Χονδρογιάννης, φοιτητής, από τα Λεχαινά Ηλείας, γράφει:

Εχω την αίσθηση ότι η νέα κυβέρνηση με κυβερνήτη τον κ. Γ.Α. Παπανδρέου και όλα αυτά τα νέα, παρθενικά θα έλεγα, πρόσωπα, που κατέλαβαν υπουργικούς και άλλους θώκους, θα πάνε ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουν να πάνε μπροστά την Ελλάδα. Από την πρώτη μέρα μετέφερε ένα κλίμα αισιοδοξίας, εμπιστοσύνης και φρεσκάδας. Βλέπεις πως αγωνιά, τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, ζητά συναινέσεις, πρωτοτυπεί, ζει στο σήμερα, έχει στόχο την αξιοκρατία και τον πολίτη, τον άνθρωπο. Νιώσαμε πως είμαστε επιτέλους στο 2009. Φαίνεται πως όλα έχουν αλλάξει χωρίς να έχει γίνει κάποια κορυφαία αλλαγή. Και όλα αυτά κατάφερε να τα κάνει σε λίγες μόνο μέρες ο υπερ-υποτιμημένος Γιωργάκης που έγινε Γιώργος με δέκα μονάδες διαφορά. Ηδη ξεκίνησε καλά, δείχνει να έχει τσαγανό, διάθεση για δουλειά, αξιόπιστο λόγο, τίμιες προθέσεις. Ευχόμαστε να συγκρουστεί όντως με κατεστημένες αντιλήψεις που μας πισωγύριζαν διαρκώς και να κάνει τον Ελληνα πάλι περήφανο και τον μη προνομιούχο να ανασάνει πάλι.

Και του Βίρβου είναι η «Καταχνιά»
Η κυρία Αναστασία Βίρβου γράφει:

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του περιοδικού/ενθέτου και δη στην Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στο πρόγραμμα της ΕΤ1 αναφέρεται «09.00 Χρήστος Λεοντής: Καταχνιά: Κατοχή- Αντίσταση- Απελευθέρωση». Γνωρίζω ότι απλώς αναδημοσιεύετε το πρόγραμμα που σας στέλνει η κάθε εταιρεία (όμως ίσως σε ορισμένα θέματα να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή), παρ΄ όλα αυτά θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ εντόνως διότι το συγκεκριμένο έργο είναι έμπνευση και δημιούργημα του πατέρα μου, στιχουργού Κώστα Βίρβου και όχι μόνο του συνθέτη Χρήστου Λεοντή. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί προσωπικό βίωμα του πατέρα μου και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα του έργα. Θα εκτιμούσα την οποιαδήποτε διόρθωση επ΄ αυτού του θέματος. Ιδιαίτερα απευθύνομαι στην ΕΡΤ, η οποία θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική, κυρίως όσον αφορά δημιουργίες ελλήνων δημιουργών.

«Το λιμάνι και ο κινέζικος δράκος»
Από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ ΑΕ) κ. Νίκο Ν. Αναστασόπουλο η κάτωθι επιστολή:

Με αφορμή το δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» της 18.10.2009 με τίτλο «Το λιμάνι και ο κινέζικος δράκος»: Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα η εισαγωγή του αλλά δεν μπορεί να διαφύγει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλαπλές ανακρίβειες οι οποίες μάλλον οφείλονται σε ανεπαρκή ενημέρωσή σας. Κατ΄ αρχήν η σύμβαση παραχώρησης στα 35 χρόνια προβλέπει ως ελάχιστο εγγυημένο τίμημα τα 3,4 δισ. ευρώ τα οποία και θα εισπράξει ο ΟΛΠ χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει κόστος, δημιουργώντας καθαρό κέρδος για τον Οργανισμό. Ειδικότερα ο ΟΛΠ ΑΕ για την παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας και εκμεταλλεύσεως των Προβλήτων ΙΙ & ΙΙΙ εισέπραξε μόνο τον πρώτο χρόνο 50 εκατ. ως εφάπαξ καταβολή και αναμένει 5,3 εκατ. ως ενοίκια και κατά ελάχιστο και εγγυημένο 17,7 εκατ. ως ποσοστό των εσόδων του παραχωρησιούχου. Συνολικά, δηλαδή, και μόνο για ένα έτος ο ΟΛΠ ΑΕ θα έχει εισπράξει περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερο ποσό από ό,τι τα ετήσια κέρδη του ΣΕΜΠΟ, τα οποία για το έτος 2007 εκτιμώνται σε 7 εκατ. ετησίως. Η σύγκριση των ανωτέρω ποσών με τις πιθανές εισπράξεις από την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι μάλλον άδικη, ενώ κατ΄ αντιστοιχία δεν μπορεί να θεωρείται το τίμημα της παραχώρησης «χαμηλό» χωρίς δεδομένα σύγκρισης. Σημειώνεται πάντως ότι 4 τερματικά της Νew Υork/ Νew Jersey και Vancouver με δυναμικότητα σχεδόν πενταπλάσια του Προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ αγοράστηκαν- δεν παραχωρήθηκανπερίπου για 1,6 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά δε το ποσό της επένδυσης των 320 εκατ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με τα γραφόμενά σας, δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να βρεθούν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΛΠ ήδη πραγματοποιεί επένδυση ύψους 160 εκατ. ευρώ στον Προβλήτα Ι. Η επένδυση χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πιθανή περαιτέρω χρηματοδότηση δεν θα ήταν εφικτή με βάση τους όρους της Τράπεζας που σημειωτέον παρέχει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Πέρα από τα ανωτέρω, ακόμη και αν τα αναγκαία κονδύλια γίνονταν διαθέσιμα, πράγμα ανέφικτο για την ΟΛΠ ΑΕ, θα ήταν ελεγχόμενο κατά πόσο η επένδυση θα ήταν επιχειρηματικά ορθή, καθώς η πλήρωση της δυναμικότητας από τον ΟΛΠ χωρίς έλεγχο σε ναυτιλιακές εταιρείες θα ήταν σχεδόν αδύνατη.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αμφισβητούμενο αν η κρατική ενίσχυση προς τον ΟΛΠ για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι εφικτή καθώς πιθανώς θα απαιτούνταν ειδικότερη εξαίρεση από τη Νομοθεσία Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, η εμπλοκή του Δημοσίου στην ανάπτυξη του λιμανιού, δεδομένου ότι το ίδιο το Κράτος το 2003 αποφάσισε τη μετατροπή του ΟΛΠ σε ΑΕ και την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, δεν είναι εφικτή, χωρίς τουλάχιστον την πλήρη αναστροφή της λιμενικής πολιτικής που ίδια η σημερινή κυβέρνηση υλοποίησε. Θα πρέπει επιπλέον να υπογραμμισθεί πως το γεγονός ότι η Cosco αναλαμβάνει τη διαχείριση του Προβλήτα ΙΙ κάτω από καθεστώς ελεύθερης ζώνης δεν συνεπάγεται την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα εντός αυτής. Οι δραστηριότητες εντός των ελευθέρων ζωνών προσδιορίζονται στην Κοινοτική Νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να υπογραμμισθεί περαιτέρω ότι η έκταση που ενοικιάσθηκε δεν επιτρέπει από λειτουργικής άποψης τη δραστηριοποίηση σε τομείς άλλους εκτός της λιμενικής, κάτι άλλωστε που ρητώς προβλέπεται από τη Σύμβαση. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις φορολογικές ρυθμίσεις που παρέχονται στην εταιρεία ΣΕΠ, στην ελληνική θυγατρική δηλαδή του κινεζικού ομίλου Cosco, αυτές δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΛΠ ΑΕ αλλά αφορούν λοιπά άρθρα του Νόμου και γι΄ αυτό έχει ανοίξει σχετικός φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ανωτέρω επιτρέπουν να αποφευχθούν κάποιες συγχύσεις που αναμφίβολα προέρχονται από τη μονομερή πληροφόρηση που πιθανώς διαχέεται από μη ειδικούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κινδυνολογία που αναπτύσσεται σχεδόν πάντοτε όταν υπάρχει ξένη επένδυση στην Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγεται, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk