ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Ελλείμματα και αδιαφάνεια

Δεδομένου ότι σε πολλές χώρεςμέλη της ευρωζώνης τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, η ανεργία αυξάνεται και τα χρέη εκτινάσσονται, εύλογο είναι το όριο του 3% επί του ΑΕΠ, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να έχει πάει περίπατο. Οπως προκύπτει, π.χ., από τις νέες προβλέψεις της Credit Suisse, το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της ευρωζώνης από το 2% το 2008 θα αυξηθεί στο 6% το 2009 και στο 6,1% του ΑΕΠ το 2010, καθώς οι δαπάνες πολλών χωρών εκτινάχθηκαν, ενώ είχαν προηγηθεί και οι ενέσεις δισ.

Ελλείμματα  και αδιαφάνεια | tovima.gr

Δεδομένου ότι σε πολλές χώρεςμέλη της ευρωζώνης τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, η ανεργία αυξάνεται και τα χρέη εκτινάσσονται, εύλογο είναι το όριο του 3% επί του ΑΕΠ, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να έχει πάει περίπατο.

Οπως προκύπτει, π.χ., από τις νέες προβλέψεις της Credit Suisse, το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της ευρωζώνης από το 2% το 2008 θα αυξηθεί στο 6% το 2009 και στο 6,1% του ΑΕΠ το 2010, καθώς οι δαπάνες πολλών χωρών εκτινάχθηκαν, ενώ είχαν προηγηθεί και οι ενέσεις δισ. ευρώ προς τις τράπεζες.

Το 2009 λοιπόν, βάσει των προβλέψεων της Credit Suisse, με την εξαίρεση της Φινλανδίας (-1% του ΑΕΠ) όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα βρεθούν, π.χ., στο -12,5% του ΑΕΠ και στο-12% του ΑΕΠ αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Ισπανία (-9,8% του ΑΕΠ), η Γαλλία (-8,2%), η Πορτογαλία (-6,0%), το Βέλγιο (-5,5%), η Ιταλία (-5,2%), η Ολλανδία (-4,5%), η Αυστρία (-4%) και η Γερμανία (-3,8%). Τα πράγματα αναμένεται να παραμείνουν αρνητικά και το 2010 καθώς, με εξαίρεση και πάλι τη Φινλανδία (-2%), τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας και της Ελλάδας θα βρεθούν στο12,5% του ΑΕΠ και στο-10% του ΑΕΠ αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Γαλλία με-8%, η Ολλανδία με6%, η Πορτογαλία και το Βέλγιο με5,8%, η Ιταλία και η Γερμανία με-4,8% και η Αυστρία με-4,6% του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω δεικνύουν ότι το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα βρεθεί, για μια περίοδο τουλάχιστον, σε δεύτερη μοίρα, αν και υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ούτως ή άλλως καταστρατηγείται από τις ανακοινώσεις ορισμένων χωρών όπως της Ελλάδας, της οποίας το «προεκλογικό έλλειμμα» ξαφνικά διπλασιάστηκε. Ακόμη και η Credit Suisse σημειώνει ότι στα παραπάνω μεγέθη η πρόβλεψη για την Ελλάδα είναι- εξαιτίας των στατιστικών αναθεωρήσεωνυποτυπώδης.

Η αδιαφάνεια όμως δεν είναι καλό νέο για τις αγορές και αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο κόστος δανεισμού της χώρας, ειδικά αν το διεθνές επενδυτικό σκηνικό για διάφορους λόγους αρχίσει να γίνεται δυσχερές.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk