Στα πράγματα

Δυναμική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού

Για την καινοτομία στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού που αφορά τον ερχομό στην Ελλάδα του Βρετανικού Προτύπου Ιnvestors in Ρeople μιλάει στο «Βήμα» ο κ. Κ. Ζούλιας, διευθυντής στο τμήμα Ηuman Capital Consulting της ΙCΑΡ Group.

Για την καινοτομία στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού που αφορά τον ερχομό στην Ελλάδα του Βρετανικού Προτύπου Ιnvestors in Ρeople μιλάει στο «Βήμα» ο κ. Κ. Ζούλιας, διευθυντής στο τμήμα Ηuman Capital Consulting της ΙCΑΡ Group.

– Πρόσφατα το Πρότυπο Ιnvestors in Ρeople ήλθε και στην Ελλάδα από την ΕΕΔΕ. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το Πρότυπο και την ιστορία του.

«Το Πρότυπο Ιnvestors in Ρeople αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σαν ένα μέσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βρετανικών επιχειρήσεων. Σήμερα το Πρότυπο εφαρμόζεται σε 50 χώρες, από τις οποίες 18 έχουν πλήρη δικαιώματα αναγνώρισης, μέσα σε αυτές και η Ελλάδα, και 13 βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο. Συνολικά 70.000 επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει το Πρότυπο, 30 δε πολυεθνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Μ. Βρετανία έχουν αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Ιnvestors Ιn Ρeople ουσιαστικά αφορά ένα πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων που εξασφαλίζει βελτιωμένα αποτελέσματα μέσα από τη δυναμική αξιοποίηση του προσωπικού τους. Στην Ελλάδα, ο συνεργάτης του Ιnvestors Ιn Ρeople είναι η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και με την ιδιότητά της αυτή προωθεί το Πρότυπο, εγγράφει τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και διοργανώνει την αρχική διάγνωση και την τελική αξιολόγηση».

– Ποιοι είναι οι όροι συμμετοχής; Αφορά όλες τις εταιρείες;

«Ο σκοπός του Προτύπου είναι ουσιαστικά η ευθυγράμμιση της εταιρικής στρατηγικής με τις πρακτικές διαχείρισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο πάντα τη βελτίωση της απόδοσης. Επομένως αφορά όλες τις επιχειρήσεις, οργανισμούς ή λειτουργικά τμήματα με τη μόνη προϋπόθεση οι εργαζόμενοι να μην είναι λιγότεροι των δέκα. Η πιστοποίηση ισχύει για τρία χρόνια και ανανεώνεται μόνο έπειτα από επαναξιολόγηση στα τρία έτη ή νωρίτερα, εφόσον το επιθυμεί η επιχείρηση. Η αξιολόγηση διευθύνεται από την ΕΕΔΕ, εποπτεύεται από το Ιnternational Quality Center (ΙQC) και πραγματοποιείται από ειδικούς αξιολογητές».

– Πώς μπορεί μια εταιρεία να ενημερωθεί για το Πρότυπο και να δρομολογήσει την αξιολόγηση και πιστοποίησή της; «Η ΕΕΔΕ συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με την ΙCΑΡ Group η οποία λειτουργεί ως πρεσβευτής του Προτύπου, έχοντας ήδη εκπαιδεύσει 6 συμβούλους της οι οποίοι και θα καθοδηγήσουν την επιχείρηση στη διαδρομή για την αναγνώριση. Η ΙCΑΡ διαχειρίζεται το έργο της εφαρμογής του Προτύπου και υποστηρίζει την επιχείρηση στις βελτιωτικές ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Επίσης αν χρειαστούν βαθύτερες παρεμβάσεις ή εισαγωγή εφαρμογών ανθρώπινου δυναμικού, αναλαμβάνει να τις σχεδιάσει και να τις υλοποιήσει. Το Ιnvestors Ιn Ρeople είναι η πιστοποίηση που μπορεί να αναβαθμίσει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα και να κάνει τις ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικότερες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk