Αργή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ

Εξαιρετικά αργή στην καλύτερη περίπτωση θα είναι η ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά ακινήτων, παρά το γεγονός ότι ενδυναμώνονται οι ενδείξεις για έξοδο από την ύφεση. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η οποία εκτιμά ότι η πλήρης ανάκαμψη της κτηματαγοράς στην αμερικανική οικονομία θα είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν σχετικά ότι ο αριθμός των κατοικιών που εισήλθαν στο στάδιο της κατασκευής …

Αργή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ | tovima.gr

Εξαιρετικά αργή στην καλύτερη περίπτωση θα είναι η ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά ακινήτων, παρά το γεγονός ότι ενδυναμώνονται οι ενδείξεις για έξοδο από την ύφεση. Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η οποία εκτιμά ότι η πλήρης ανάκαμψη της κτηματαγοράς στην αμερικανική οικονομία θα είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν σχετικά ότι ο αριθμός των κατοικιών που εισήλθαν στο στάδιο της κατασκευής αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, μετά τη μείωσή του κατά 1,0% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και την αύξησή του κατά 0,5% τον Ιούλιο. Ωστόσο σε ετήσια βάση η μείωση εξακολουθεί να είναι υψηλή, φθάνοντας στο 28%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η Αlpha Βank, ο αριθμός των κατοικιών που εισήλθαν στο στάδιο της κατασκευής εξακολουθεί να διαμορφώνεται κατά 74% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του το 2006. Συγκεκριμένα ο αριθμός των εκδοθεισών νέων αδειών οικοδομών μειώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο έναντι αύξησης κατά 2,8% τον Αύγουστο και μείωσης κατά 1,1% τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρηση ήταν της τάξεως του 29%.

Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι πιο ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, όπου οι αιτήσεις για εγγραφή στα Ταμεία Ανεργίας μειώθηκαν εκ νέου κατά 10.000 την εβδομάδα που έκλεισε στις 10.10.2009, στις 514.000, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκε στις 531.500. Σύμφωνα με τους ίδιους, παρά το ότι για την επάνοδο της αμερικανικής οικονομίας σε πορεία διατηρήσιμης ανάκαμψης απαιτείται η σημαντική μείωση των αριθμού των αιτήσεων για εγγραφή στα Ταμεία Ανεργίας (γύρω στις 400.000 την εβδομάδα), η βελτίωση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντική. Η νέα μείωση των αιτήσεων μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό της ανοδικής πορείας του ποσοστού ανεργίας, το οποίο ανήλθε στο 9,8% τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk