ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί, αλλά δεν θα σηκώσω ευκαιριακές σημαίες»

Ηγγικεν η ώρα για νέο γενικό γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης. Την είδηση έδωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η επιλογή πρόκειται να γίνει από τον ίδιο ανάμεσα σε πέντε- δέκα άτομα τα οποία έχουν φθάσει στο «τέρμα» της κούρσας που ξεκίνησε με τη διαδικτυακή προκήρυξη υποψηφιοτήτων. Οσον …

Ηγγικεν η ώρα για νέο γενικό γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης. Την είδηση έδωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η επιλογή πρόκειται να γίνει από τον ίδιο ανάμεσα σε πέντε- δέκα άτομα τα οποία έχουν φθάσει στο «τέρμα» της κούρσας που ξεκίνησε με τη διαδικτυακή προκήρυξη υποψηφιοτήτων. Οσον αφορά τα κριτήρια επιλογής, είναι βασικά δύο: «Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να είναι πολιτικό ον και να αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό και, δεύτερον, θα πρέπει να έχει διοικητικές δυνατότητες» είπε ο υπουργός. Πέρα από αυτά, όμως, «θέλω να έχω και ένα επίπεδο εμπιστοσύνης με τον άνθρωπο που θα είναι στο διπλανό γραφείο» ανέφερε χαρακτηριστικά, γι΄ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα έχει προσωπικές συναντήσεις με τους υποψηφίους. Αλλωστε είναι πιθανόν κάποιοι από αυτούς να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις και να αποτελέσουν την ομάδα του. «Η όλη διαδικασία θα είναι μακριά από κομματικές αγκυλώσεις» τόνισε. Πέραν των ανωτέρω, έτοιμες λύσεις δεν φάνηκε να υπάρχουν. Ο κ. Γερουλάνος μίλησε, άκουσε, αλλά τα χαρτιά του δεν τα άνοιξε, πλην γενικών τοποθετήσεων: «Αξιοκρατία και διαφάνεια θα είναι οι δύο βασικές αρχές στη λειτουργία του ΥΠΠΟ.Θέλω οπωσδήποτε την εξασφάλιση αυτών των δύο για κάθε ζήτημα» είπε. Εξάλλου πρώτης προτεραιότητας γι΄ αυτόν, αυτή τη στιγμή, είναι η καταγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα ο πολιτισμός ενώ, όπως ανέφερε, το πιο δύσκολο κομμάτι που αντιμετωπίζει είναι η συγχώνευση των δύο υπουργείων, Πολιτισμού και Τουρισμού. (Ηδη πάντως έχει συζητήσει με την κυρία Αντζελα Γκερέκου για τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων.)

Περί τις δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση. Και συζητήθηκαν σχεδόν όλα τα θέματα που απασχολούν τον πολιτισμό. Ωστόσο, μόνο διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις μπορούσε να κατανοήσει κανείς ότι ο νέος υπουργός θέλει να τα αλλάξει όλα. Δομές, διαδικασίες, νοοτροπία… «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί, αλλά και δεν θα σηκώσω ευκαιριακές σημαίες» είπε όταν ρωτήθηκε για το πλήθος των φορέων και οργανισμών του υπουργείου, ορισμένοι από τους οποίους αλληλεπικαλύπτονται. Σχετικά με τους συμβασιούχους ανέφερε ότι όπου υπάρχουν οργανικές ανάγκες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ, ωστόσο δεν διευκρίνισε το θέμα της μοριοδότησης. «Εγώ το βλέπω ως εξής:Ενας οργανισμός αξίζει όσο αξίζει το ανθρώπινο δυναμικό του» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τ α οικονομικά του ΥΠΠΟ τον απασχολούν ιδιαίτερα, αρνήθηκε όμως να μιλήσει για «μαύρες τρύπες». «Δεν αξιοποιούμε επαρκώς τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας» τόνισε. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα:αν μπορούμε να πληρώσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί, αλλά και ερωτήματα ως προς τις διαδικασίες που οδήγησαν σε αυτές τις δεσμεύσεις» πρόσθεσε. Ως προς την κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού, θεωρεί ότι στέρησε το υπουργείο από την ευελιξία κινήσεων- κάτι που επιθυμεί να διεκδικήσει εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την απαραίτητη διαφάνεια στη διαχείρισή του. Οσον αφορά, τέλος, το ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη προκειμένου να βρεθεί τρόπος επαναδιαπραγμάτευσής του.

«Για την ώρα δεν φταίω για τίποτε»
Αναφορικά με ειδικότερα θέματα, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που βρίσκεται σε αναβρασμό αυτόν τον καιρό, ο κ. Γερουλάνος βλέπει θετικά την όλη συζήτηση αν και, όπως δήλωσε, τα Κρατικά Βραβεία θα πρέπει να δοθούν μέσα από μια γενικά αποδεκτή λύση, η οποία ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη. Για το Φεστιβάλ Αθηνών θεωρεί ότι κάνει σοβαρό έργο, το οποίο δεσμεύεται να προβάλει κατάλληλα. Αλλά το θέμα των χορηγιών τον απασχολεί ιδιαιτέρως και, όπως τόνισε, πρέπει να επανεξεταστεί. Επί του παρόντος όμως, και για λίγο καιρό ακόμη, μπορεί να είναι ήσυχος- και το γνωρίζει: «Για την ώρα δεν φταίω για τίποτε, σε λίγο θα φταίω για τα πάντα», ομολόγησε γελώντας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk