Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι είναι ο νέος γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν πάνω από τρια εκατομμύρια φίλοι και μέλη των «Δημοκρατικών», όπως και αλλοδαποί που ζουν στην Ιταλία και διαθέτουν μόνιμη άδεια παραμονής.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι είναι ο νέος γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος | tovima.gr

Κατά τη χθεσινή διαδικασία ανοικτής συμμετοχής στην εκλογή του επικεφαλής του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Πιερλουίτζι Μπερσάνι έλαβε το 52% των προτιμήσεων, ο μέχρι χθες γραμματέας Ντάριο Φραντσεσκίνι το 34%, και ο «αουτσάιντερ» Ινιάτσιο Μαρίνο το 14%.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν πάνω από τρια εκατομμύρια φίλοι και μέλη των «Δημοκρατικών», όπως και αλλοδαποί που ζουν στην Ιταλία και διαθέτουν μόνιμη άδεια παραμονής.

Ο νικητής, πτυχιούχος Φιλοσοφικής, 58 ετών, έχει διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας, Τουρισμού, Μεταφορών και Οικονομικής Ανάπτυξης στις δύο κυβερνήσεις του Ρομάνο Πρόντι, στα χρονικά διαστήματα 1996-1999 και 2006-2008.

Η επικράτηση του Πιερλουίτζι Μπερσάνι κατά τη χθεσινή διαδικασία εκλογής, αναμένεται να ωθήσει το Δημοκρατικό Κόμμα προς την αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών, με κεντρώες, αλλά και παραδοσιακά αριστερές δυνάμεις. Παράλληλα, αποδυναμώνει το σχέδιο για αυτόνομη ανάδειξη του κεντροαριστερού αυτού κόμματος στην εξουσία. Τίθεται δε το θέμα των εσωτερικών ισορροπιών και των σχέσεων με τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος.

Οι πρώην χριστιανοδημοκράτες στήριξαν τον Φραντσεσκίνι, και εκπροσωπούνται, παράλληλα, από τον πρώην δήμαρχο της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι. Εχουν ζητήσει επανειλημμένα να μην επιλεγεί μια «επιστροφή στο παρελθόν», να μην συγκεκτρωθεί η εξουσία, δηλαδή, μόνο στα χέρια των «κληρονόμων» του ιταλικού ευρωκομμουνισμού και να διαφυλαχθεί ο πλουραλισμός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Και οι τρεις υποψήφιοι, πάντως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκφράσθηκαν υπέρ της υπεράσπισης της εσωτερικής ενότητας.

Ο νέος γραμματέας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, στις πρώτες του δηλώσεις θέλησε να αναφερθεί στη θετική εμπειρία της συμμαχίας της Ελιάς και τόνισε ότι «η χθεσινή, ήταν μια εξαιρετική ημέρα, με εντυπωσιακή οργάνωση και συμμετοχή στην ανοικτή διαδικασία εκλογής».

Αναφερόμενος στη σημασία της επικράτησής του, ο Μπερσάνι πρόσθεσε ότι «η νίκη αυτή εμπεριέχει και μια προσωπική μου επιτυχία, αλλά και μια σημαντική δυνατότητα να αποδειχθεί ότι η χώρα μπορεί να χαρακτηρισθεί ομαλή και δημοκρατική».

Τέλος, ο νέος αρχηγός των Δημοκρατικών, πρόσθεσε ότι η άμεση προτεραιότητά του θα είναι η απασχόληση. Πρόκειται να μεταβεί σύντομα στην τοποθεσία Πράτο της Τοσκάνης, όπου οι φημισμένες υφαντουργικές βιομηχανίες, «υποφέρουν» λόγω της μεταφοράς των μονάδων παραγωγής σε χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια, αλλά και της παρουσίας κινεζικών βιοτεχνιών, που έχουν επηρεάσει την αγορά, με τις πολύ χαμηλές τιμές τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk