Παγώνουν όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Καταργούνται τα Σταζ και σταματούν όλες οι προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί μετά τις 4 Οκτωβρίου 2009

Παγώνουν όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο | tovima.gr

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει προσωρινά και ώσπου να ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα καταργείται η πριμοδότηση του 50% και η προσωπική συνέντευξη, όλες τις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ. Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη, με τον οποίο επικοινώνησε σήμερα το πρωί επισημαίνοντάς του ότι όλες οι προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί μετά τις 4 Οκτωβρίου 2009 δεν θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Με την ίδια απόφαση δεν καταργούνται μόνον τα σταζ στο Δημόσιο, αλλά παγώνουν και όλες οι συμβάσεις έργου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες αναμένεται να αντικατασταθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξάμηνης κυρίως διάρκειας.

Ο κ. Ραγκούσης μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των προκηρύξεων για προσλήψεις προσωπικού που έχουν ήδη δρομολογηθεί και δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν ή θα επαναπροκηρυχθούν μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου. Εκανε γνωστό όμως ότι η νέα ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου. «Πιστεύουμε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά. Με το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δεν θα υπάρχει πριμοδότηση του 50% για καμία κατηγορία υπό πρόσληψη προσωπικού, θα καταργείται η προφορική συνέντευξη και θα ενισχύεται η μοριοδότηση για τα άτομα που έχουν μεταπτυχιακές σπουδές. «Δεν μπορεί οι υποψήφιοι να παίρνουν 230 μόρια λόγω της εμπειρίας και μόνο 150 μόρια για διδακτορικό» τόνισε. «Θα επανεξετάσουμε από μηδενική βάση όλο το σύστημα μοριοδότησης».

Στο νέο υπό διαμόρφωση καθεστώς προσλήψεων προσωπικού, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, θα ενταχθούν και οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, ανεξαρτήτως του αν το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του 51% των μετοχών, που είχαν εξαιρεθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ο ΟΤΕ και οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. «Ολες ανεξαιρέτως οι προσλήψεις θα πραγματοποιούνται με την ευθύνη και την εποπτεία του ΑΣΕΠ» επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα διατηρηθούν μόνο οι ειδικές διαδικασίες που προβλέπονται σε ορισμένες κατηγορίες προσωπικού, όπως είναι οι καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά και αυτές θα διενεργούνται υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ». Θα επανεξεταστεί ακόμη, αλλά σε δεύτερη φάση, το καθεστώς που ισχύει για την κάλυψη ενός ποσοστού των θέσεων στο Δημόσιο από ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως είναι οι πολύτεκνοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ακόμη γνωστό ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Βέη ώστε να υπάρξει ένας νέος νόμος για τις προσλήψεις που, εκτός των άλλων, θα κωδικοποιεί και σε ενιαίο κείμενο την υφιστάμενη νομοθεσία. Ο κ. Βέης τον έχει ήδη ενημερώσει ότι ο «νόμος Πεπονή» έχει τροποποιηθεί πάνω από 60 φορές, ενώ οι σύμβουλοι του ΑΣΕΠ αδυνατούν πλέον να κατανοήσουν τις προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού. Ο ίδιος ο κ. Αν. Πεπονής του έκανε γνωστό κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα συμφωνούσε με μια τέτοια εξέλιξη. «Μόνον με τις τροποποιήσεις του νόμου θα έγραφα βιβλίο 408 σελίδων» του είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε αστείες τις απόψεις που διατυπώνονται κυρίως από τους δημάρχους ότι η κατάργηση των σταζ θα έχει ως επακόλουθο να καταρρεύσουν οι υπηρεσίες. «Ολα αυτά είναι αστεία πράγματα» είπε χαρακτηριστικά. Εκανε ακόμη γνωστό ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ ώστε να επιστραφούν στους δημάρχους τα χρήματα τα οποία θα διετίθεντο για την απορρόφηση των περίπου 20.000 ανέργων από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. «Είναι δικά τους χρήματα» τόνισε και θα τους επιστραφούν μετά την κατάργηση του προγράμματος. Το σκεπτικό της κατάργησης, όπως είπε, είναι ότι με τις συμβάσεις που θα υπογράφονταν θα δημιουργούνταν μια νέα γενιά συμβασιούχων που θα διεκδικούσαν τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk