Στο 14% μπαίνει ο «πήχυς»

«Πλαφόν» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας

«Πλαφόν» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομίας, με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στο στόχαστρο και οι χρεώσεις των τραπεζών που έχουν κριθεί καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

«Πλαφόν» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας | tovima.gr

«Πλαφόν» στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομίας, με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πλαφόν θα προσδιορίζεται από ένα ποσοστό που προκύπτει ως μέσος όρος στα επιτόκια αυτής της κατηγορίας δανείων στην ευρωζώνη.

Αυτό υπολογίζεται στο 9%-10% συν 4%-5% (το περιθώριο κέρδους των τραπεζών), δηλαδή στο 14%, έναντι 16% έως 20% που ισχύει στις κάρτες. Το μέσο επιτόκιο των καρτών σε χώρες της ευρωζώνης που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα αγγίζει το 11%.

Ανάλογος μηχανισμός εξετάζεται και για τα καταναλωτικά δάνεια (όπου, όμως, οι αποκλίσεις των επιτοκίων, σε σχέση με την ΕΕ, είναι μικρότερες), ενώ «πλαφόν» θα επιβληθεί και στα επιτόκια υπερημερίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πιστωτικών καρτών.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ. Οι τράπεζες επικαλούνται το υψηλό κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου (που επιβαρύνει το κόστος δανεισμού των τραπεζών), καθώς και το αυξημένο ρίσκο αυτής της κατηγορίας προϊόντων καταναλωτικής πίστης.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η διαβούλευση μεταξύ της κυρίας Λούκα Κατσέλη και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στον τραπεζικό κλάδο, πάντως, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα δάνεια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρξουν ρυθμίσεις για την κατάργηση της προμήθειας για την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, καθώς και των χρεώσεων που οι τράπεζες συνεχίζουν να περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά τους μολονότι έχουν κριθεί καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk