Ούτε η Σλοβακία μπορεί να μείνει απαθής στο ζήτημα των περιουσιών δεκάδων χιλιάδων Ούγγρων που εκδιώχθηκαν από εκεί μετά το 1945

Τσεχο-σλοβακικό μπλέξιμο με τη Συνθήκη της Λισαβόνας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ. Oι απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θέσει σε εφαρμογή τη Συνθήκη της Λισαβόνας συνάντησαν ακόμη ένα εμπόδιο καθώς η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι θα εμποδίσει την προσπάθεια της Τσεχίας να εξαιρεθεί από μέρος της μεταρρυθμιστικής συνθήκης, εκτός και αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι Γερμανοί και οι Πολωνοί που απελάθηκαν από τη Σλοβακία μετά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα μπορούν να εγείρουν νομικές αξιώσεις περιουσιακής φύσεως. «Εχουμε μόνο …

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ. Oι απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θέσει σε εφαρμογή τη Συνθήκη της Λισαβόνας συνάντησαν ακόμη ένα εμπόδιο καθώς η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι θα εμποδίσει την προσπάθεια της Τσεχίας να εξαιρεθεί από μέρος της μεταρρυθμιστικής συνθήκης, εκτός και αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι Γερμανοί και οι Πολωνοί που απελάθηκαν από τη Σλοβακία μετά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα μπορούν να εγείρουν νομικές αξιώσεις περιουσιακής φύσεως. «Εχουμε μόνο δύο επιλογές» έγραψε ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο στην ιστοσελίδα του. «Είτε θα ασκήσουμε βέτο στην πρόταση της Τσεχίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε θα επιμείνουμε να ισχύσει το ίδιο και για τη Σλοβακία». Η στάση του κ. Φίτσο περιπλέκει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για γρήγορη εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, που ως σκοπό έχει τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Ο τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, προβάλλει εμπόδια υποστηρίζοντας ότι αδυνατεί να την υπογράψει ώσπου να προστεθεί μια υποσημείωση στην τσεχική εκδοχή η οποία θα εμποδίζει τις οικογένειες των περίπου τριών εκατομμυρίων Γερμανών Σουδητών να παρακάμψουν τα τσεχικά δικαστήρια και να προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ διεκδικώντας την επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών τους βάσει των λεγόμενων Διαταγμάτων Μπένες.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ότι το μήνυμα του κ. Φίτσο είναι χαρακτηριστικό του πώς το ζήτημα των περιουσιών μπορεί να βλάψει περαιτέρω τη διαδικασία εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, αφού οι τσεχικές αξιώσεις μπορούν να επηρεάσουν και άλλα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης. Η αυστριακή κυβέρνηση έχει εξοργιστεί με τις δηλώσεις του κ. Κλάους καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να διενεργήσει δημοψήφισμα αν το κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας τελικά διαφέρει από εκείνο που έχει επικυρώσει το αυστριακό κοινοβούλιο. Ο κ. Φίτσο δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να «μείνει απαθής» στο ζήτημα των περιουσιών και ανησυχεί για τις περιουσιακές αξιώσεις δεκάδων χιλιάδων Ούγγρων που εκδιώχθηκαν από τη Νότια Σλοβακία μετά το 1945. Τα Διατάγματα Μπένες αποτελούν ένα ευαίσθητο ζήτημα μεταξύ της Τσεχίας και Σλοβακίας και της Γερμανίας και Αυστρίας, όπου σήμερα ζουν οι περισσότεροι Γερμανοί που απελάθηκαν.

Τα επίμαχα διατάγματα είναι μια σειρά νόμων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας το 1946 και αφορούσαν τη δήμευση των περιουσιών και την αφαίρεση της υπηκοότητας από Γερμανούς και Ούγγρους που είχαν υποστηρίξει τη διάλυση της χώρας από τη ναζιστική Γερμανία. Περίπου τρία εκατομμύρια Γερμανοί Σουδήτες απελάθηκαν στην Αυστρία και στη Γερμανία σύμφωνα με διατάξεις που συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Πότσδαμ το 1945. Το 1997 μια κοινή δήλωση Τσεχίας- Γερμανίας μείωσε την ένταση γύρω από το ζήτημα, με τους Γερμανούς να εκφράζουν τη λύπη τους για τη ναζιστική κατοχή και αντίστοιχα τους Τσέχους για τις απελάσεις. Από την άλλη, οι σχέσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας παραμένουν τεταμένες καθώς ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους του κ. Φίτσο, ο ακροδεξιός Γιαν Σλότα, θέλει να διώξει τους ούγγρους βουλευτές από το σλοβακικό κοινοβούλιο εξαιτίας της αντίθεσής τους στα Διατάγματα Μπένες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk