Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κάνει χρυσές δουλειές χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του ως ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή

Τony Βlair Αssociates

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ. «Χρυσές δουλειές» για τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος χρησιμοποιεί την εμπειρία και τον κύκλο των επαφών που απέκτησε από τον ρόλο του ως ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή για τις ανάγκες της ιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας που διατηρεί. Ο κ. Μπλερ έχει προσφέρει τις οικονομικές και πολιτικές γνώσεις του έναντι αδράς αμοιβής σε δύο κράτη, στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δραστηριότητα που ενδέχεται να του αποφέρει ως και 5,5 εκατ.

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ. «Χρυσές δουλειές» για τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος χρησιμοποιεί την εμπειρία και τον κύκλο των επαφών που απέκτησε από τον ρόλο του ως ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή για τις ανάγκες της ιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας που διατηρεί. Ο κ. Μπλερ έχει προσφέρει τις οικονομικές και πολιτικές γνώσεις του έναντι αδράς αμοιβής σε δύο κράτη, στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δραστηριότητα που ενδέχεται να του αποφέρει ως και 5,5 εκατ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο. Παράλληλα εκπροσωπεί την επενδυτική τράπεζα JΡ Μorgan στη Μέση Ανατολή, ενώ κερδίζει εκατομμύρια δολάρια από διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία του, η Τony Βlair Αssociates (ΤΒΑ), με έδρα το Λονδίνο, ακολουθεί τα βήματα της Κissinger Αssociates, της εταιρείας του Χένρι Κίσινγκερ, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Νίξον. Οι πολλαπλές δραστηριότητες του πρώην βρετανού πρωθυπουργού σημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην πολυτάραχη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής πρέπει να αλλάζει συνεχώς ρόλους στις επίσημες συναντήσεις του με τους ηγέτες ή τους υπουργούς των κρατών: τη μία στιγμή είναι ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και την άλλη εκπροσωπεί την ΤΒΑ ή την JΡ Μorgan. Σε ορισμένες συναντήσεις με άραβες ηγέτες ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου ο κ. Μπλερ συνοδευόταν από τον Τζόναθαν Πάουελ, ο οποίος δεν έχει επίσημο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία αλλά είναι ανώτατος σύμβουλος στην ΤΒΑ και «κλείνει δουλειές» στη Μέση Ανατολή. Πηγή κοντά στον κ. Μπλερ είπε: «Η ΤΒΑ δημιουργήθηκε για να κερδίζει χρήματα από τις ξένες κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες. Εστιάζει στη Μέση Ανατολή επειδή εκεί είναι τα πολλά χρήματα».

Λίγες ώρες μετά την αποχώρησή του από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις 27 Ιουνίου 2007 ανακοινώθηκε ότι ο κ. Μπλερ θα εργαζόταν ως ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή εξαιτίας του ενδιαφέροντος που έδειξε για την περιοχή κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Τέσσερις μήνες αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο για την έκδοση βιβλίου με τον οίκο Random Ηouse ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Τα απομνημονεύματά του αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε περίπου έναν χρόνο. Η αμοιβή του για τις συνομιλίες μαζί με τα συμβόλαια με την JΡ Μorgan και τη Ζurich Financial Services ανεβάζουν τα έσοδά του στα 5,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο (και αυτό χωρίς τη συμφωνία του βιβλίου). Ταετήσια κέρδη της ΤΒΑ από τις δραστηριότητές της στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να διπλασιάσουν τα εισοδήματα του κ. Μπλερ. «Οι άρχουσες οικογένειες σε μερικές από αυτές τις χώρες είναι εξαιρετικά πλούσιες, ωστόσο “διψούν” για την αναγνώριση της Δύσης» εξήγησε πηγή κοντά στον κ. Μπλερ. «Ο Μπλερ τους το προσφέρει αυτό και υπάρχει μεγάλη ζήτηση». Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Μπλερ ανακοίνωσε ότι σκοπός της δημιουργίας της ΤΒΑ είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις «πολιτικές και οικονομικές τάσεις και τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις» . Τον Αύγουστο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του ως ειδικού απεσταλμένου, ο κ. Μπλερ βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας. Την ίδια ημέρα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας εκπροσωπώντας την JΡ Μorgan. Ο κ. Μπλερ είναι πλέον τακτικός επισκέπτης στο Αμπου Ντάμπι, όπου συνήθως μένει σε μια πανάκριβη σουίτα του ξενοδοχείου «Εmirates Ρalace». Και ενώ η ΤΒΑ τού εγγυάται την οικονομική του ασφάλεια, ο κ. Μπλερ κινδυνεύει, όπως και ο Κίσινγκερ, να αυτοαποκλειστεί από δημόσια αξιώματα που θα μπορούσε να διεκδικήσει μελλοντικά. Το 2002 ο Κίσινγκερ ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής για τη διερεύνηση των λανθασμένων εκτιμήσεων της Υπηρεσίας Πληροφοριών πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά αργότερα του ασκήθηκαν πιέσεις για να αποκαλύψει τη λίστα των πελατών της Κissinger Αssociates. Κατόπιν παραιτήθηκε επικαλούμενος σύγκρουση συμφερόντων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk