ΣΕΪΦ ΕΛ ΙΣΛΑΜO διάδοχος του Καντάφι

ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ζωή ετοιμάζεται να αρχίσει να ζει ο Σεΐφ ελ Ισλάμ, γιος του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος φαίνεται ότι αποφάσισε επιτέλους να αποσαφηνίσει τον ρόλο του πρωτότοκου γιου από τον δεύτερο γάμο του: τον ορίζει μάλλον διάδοχό του στην κεφαλή της «δημοκρατίας των μαζών» της Λιβύης παρά τις φήμες που τον θεωρούσαν χαμένο στη μάχη για τη διαδοχή. Ο ίδιος φαίνεται ότι προετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία. Σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του φοράει την παραδοσιακή ενδυμασία της Λιβύης, μακριά λευκή πουκαμίσα και στρογγυλό καπέλο. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται να κατεβαίνει από αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, συνοδευόμενος από έναν άνδρα αδύναμο με αβέβαιο βηματισμό, τον Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράχι, που εξέτιε ποινή ισοβίων σε φυλακή της Γλασκώβης για τη βομβιστική επίθεση σε Βoeing στο Λόκερμπι. Οι Αρχές της Σκωτίας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο για «ανθρωπιστικούς λόγους». Για την περίσταση αυτή ο Σεΐφ ελ Ισλάμ εγκατέλειψε τη συνηθισμένη του εμφάνιση «μοντέρνου χρηματιστή»στενό σκούρο κοστούμι ή τζιν καλής μάρκας. Ο μελλοντικός «συντονιστής των λαϊκών και κοινωνικών εντολών» θα αναγκαστεί να κάνει σκληρές ενδυματολογικές προσπάθειες και να αλλάξει το στυλ της ζωής του, τουλάχιστον όταν θα βρίσκεται στη Λιβύη. Ο Σεΐφ ελ Ισλάμ έχει τουλάχιστον δύο πρόσωπα: Από τη μια πλευρά είναι άνθρωπος του κόσμου με διεθνή επιρροή και από την άλλη φύλαρχος με εθνικές φιλοδοξίες.

ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ζωή ετοιμάζεται να αρχίσει να ζει ο Σεΐφ ελ Ισλάμ, γιος του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος φαίνεται ότι αποφάσισε επιτέλους να αποσαφηνίσει τον ρόλο του πρωτότοκου γιου από τον δεύτερο γάμο του: τον ορίζει μάλλον διάδοχό του στην κεφαλή της «δημοκρατίας των μαζών» της Λιβύης παρά τις φήμες που τον θεωρούσαν χαμένο στη μάχη για τη διαδοχή. Ο ίδιος φαίνεται ότι προετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία. Σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του φοράει την παραδοσιακή ενδυμασία της Λιβύης, μακριά λευκή πουκαμίσα και στρογγυλό καπέλο. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται να κατεβαίνει από αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, συνοδευόμενος από έναν άνδρα αδύναμο με αβέβαιο βηματισμό,
τον Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράχι, που εξέτιε ποινή ισοβίων σε φυλακή της Γλασκώβης για τη βομβιστική επίθεση σε Βoeing στο Λόκερμπι. Οι Αρχές της Σκωτίας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο για «ανθρωπιστικούς λόγους». Για την περίσταση αυτή ο Σεΐφ ελ Ισλάμ εγκατέλειψε τη συνηθισμένη του εμφάνιση «μοντέρνου χρηματιστή»στενό σκούρο κοστούμι ή τζιν καλής μάρκας. Ο μελλοντικός «συντονιστής των λαϊκών και κοινωνικών εντολών» θα αναγκαστεί να κάνει σκληρές ενδυματολογικές προσπάθειες και να αλλάξει το στυλ της ζωής του, τουλάχιστον όταν θα βρίσκεται στη Λιβύη. Ο Σεΐφ ελ Ισλάμ έχει τουλάχιστον δύο πρόσωπα: Από τη μια πλευρά είναι άνθρωπος του κόσμου με διεθνή επιρροή και από την άλλη φύλαρχος με εθνικές φιλοδοξίες.
ΤΡΙΠΟΛΗ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ. Λειτουργώντας με τη δυτική του πλευρά, ο διάδοχος του συνταγματάρχη Καντάφι, απόφοιτος της London School of Εconomics προς την οποία έκανε πρόσφατα δωρεά 1,5 στερλινών, αγόρασε ένα πολυτελές διαμέρισμα στη λονδρέζικη συνοικία Χάμπστεντ και είναι στενός φίλος του πρίγκιπα Αντριου , τον οποίο προσκάλεσε στη Λιβύη. Είναι επίσης στενός φίλος ενός άλλου κληρονόμου, συνομηλίκου του, του Ναθάνιελ ντε Ρόθτσιλντ, τραπεζίτη και ενίοτε συνεργάτη του. Μάλιστα στη βίλα του «Νατ» στην Κέρκυρα, ο Σεΐφ συναντήθηκε διακριτικά το καλοκαίρι με τον βρετανό υπουργό Πίτερ Μάντελσον προκειμένου να συνεννοηθούν για τις λεπτομέρειες της απελευθέρωσης του Μεγκράχι.

Ο γιος του συνταγματάρχη αισθάνεται σαν στο σπίτι του σε όλες τις βίλες του «Νατ». Ο πολύ σνομπ κοσμικογράφος τού πολύ ελιτίστικου βρετανικού περιοδικού «Τhe Spectator» κάνει αναφορά στην πρόσκληση σε πάρτι στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη που του απηύθυνε ο νεαρός Ρόθτσιλντ, στο οποίο ο Σεΐφ θα ήταν ένας από τους τιμώμενους προσκεκλημένους. «Υπόσχεσαι ότι θα είσαι καλός με τον Καντάφι; Δεν είναι και τόσο κακός… Ελα και να είσαι ευγενικός. Θα έχει πολύ όμορφες κοπέλες…» . Ο κοσμικογράφος περιγράφει τον Σεΐφ ως «ντυμένο σύμφωνα με τη μόδα, υπερβολικά μαύρο και υπερβολικά σφιγμένο» αλλά «μάλλον φιλικό». Η μεταξύ τους συζήτηση διαρκεί ίσα ίσα ώσπου να απαντήσει ο Σεΐφ, σε ερώτηση του ειδικού στα κοσμικά, ότι υποστηρίζει τη Χαμάς- το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα- περισσότερο από τον Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και εκλεκτό του Ισραήλ και της Δύσης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σεΐφ ελ Ισλάμ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για επιχειρηματικές υποθέσεις. Μόλις είχε ανακοινώσει ότι το ταμείο επενδύσεων της Λιβύης, που διαθέτει σχεδόν 100 δισ. δολάρια, είχε την πρόθεση να επενδύσει στις ΗΠΑ. Εμπιστος και αγγελιοφόρος του πατέρα του, ο Σεΐφ ελ Ισλάμ είναι ο ειδικός στις μυστικές επαφές και διαβουλεύσεις και γίνεται δεκτός στον Λευκό Οίκο και στα προεδρικά μέγαρα των άλλων μεγάλων χωρών σαν δεύτερος υπουργός Εξωτερικών της χώρας του. Ανάμεσα στους γιους του συνταγματάρχη διαθέτει αναμφισβήτητα τα περισσότερα προσόντα για κάτι τέτοιο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Βιέννη- προτιμούσε τη Γαλλία αλλά δεν έλαβε βίζα- και κατόπιν στη London School of Εconomics. Ο Σεΐφ είναι πιο «ευπαρουσίαστος» από τους αδελφούς του, τον Αννίβα , που συνηθίζει να κάνει κόντρες με Φεράρι στα Ηλύσια Πεδία, και τον Σαάντι, στρατιωτικό που είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο και έχει μετοχές στη Γιουβέντους. Ακόμη και από τον Μοατασέμ, τον αντίπαλό του για τη διαδοχή, πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, άνθρωπο των «υπηρεσιών» χωρίς μεγάλη εκλέπτυνση.

Επί χρόνια ο Σεΐφ είναι παρών στις πιο μυστικές διπλωματικές διαβουλεύσεις, όπως εκείνες για την απελευθέρωση των δυτικών ομήρων μιας ισλαμιστικής οργάνωσης στις Φιλιππίνες ή για τις «συμφωνίες» σχετικά με την αποζημίωση των θυμάτων των δύο μεγάλων βομβιστικών επιθέσεων εναντίον επιβατικών αεροσκαφών, του αμερικανικού Βoeing στο Λόκερμπι (1988) και του γαλλικού DC-10 (1989). Βρέθηκε επίσης στην καρδιά του μεγάλου παζαριού ανάμεσα στον Καντάφι και στις ΗΠΑ για την εγκατάλειψη του λιβυκού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα τον τερματισμό του εμπάργκο κατά της Λιβύης. Η συμφωνία, που κρατιόταν μυστική, ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003. «Εχει ικανότητα χειρισμού, αλλά έχει μια ειλικρίνεια στο βλέμμα. Δεν χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα» λέει ο Γκιγιόμ Ντενουά ντε ΣενΜαρκ , σήμερα επικεφαλής της Ενωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας της Γαλλίας, ο οποίος τότε διαπραγματευόταν μαζί του τις αποζημιώσεις των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης.

Το γεγονός ότι μιλάει ανοιχτά φαίνεται ότι αρέσει στους νέους, για τους οποίους διοργανώνει συγκεντρώσεις. Στη Λιβύη, ο Σεΐφ- πάντοτε σε ένα πλαίσιο πολύ ελεγχόμενο από τον Καντάφι- ενσαρκώνει τον ρόλο του φιλελεύθερου του καθεστώτος, πράγμα που επιτρέπει στον πατέρα του να παίζει διπλό παιχνίδι: καταπίεση από τη μια πλευρά, συνεργασία από την άλλη. Ο γιος του συνταγματάρχη έχει επίσης προσεγγίσει, με προφανείς απώτερους σκοπούς, το μοναρχικό παρελθόν της Λιβύης. Ενώ ο πατέρας του κυνήγησε τον βασιλιά Ιντρίς το 1969, ο Σεΐφ πήγε πρόσφατα στην όαση Αλ Τζαγκμπούμπ, λίκνο της «Συνουσίας», του πολιτικοθρησκευτικού κινήματος που διεξήγαγε τον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και από το οποίο προήλθε η βασιλεία.

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί
Ο ΓΙΟΣτου Καντάφι μοιάζει ενίοτε να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτό το κρατάει ο πατέρας του ή όχι. Τα τελευταία χρόνια ο Σεΐφ ζήτησε από ξένους ειδικούς να συντάξουν ένα σχέδιο Συντάγματος το οποίο, όπως έγινε γνωστό, άφηνε συμβολικό ρόλο στον πατέρα του. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παλαιάς φρουράς των Επαναστατικών Επιτροπών. Το περιβάλλον του γιου του συνταγματάρχη δεν κρύβει την αλήθεια: ο Σεΐφ, γεννημένος πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον πατέρα του, επιθυμεί να κάνει τη Λιβύη μια χώρα σύγχρονη και ανοιχτή προς τη Δύση, χωρίς απαραίτητα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία. Πριν από έναν χρόνο, ο Σεΐφ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική ζωή στην οποία υποτίθεται ότι δεν συμμετείχε. «Δεν θα επεμβαίνει πια στις υποθέσεις του κράτους» δήλωσε. Αρκετοί παρατηρητές, εκτός από μερικούς καλά πληροφορημένους διπλωμάτες, ανακοίνωσαν τότε τον πολιτικό θάνατο του Σεΐφ και τη νίκη του Μοατασέμ, ο οποίος έγινε δεκτός στην Ουάσιγκτον από τη Χίλαρι Κλίντον- με τα μαλλιά μακριά και ντυμένος με γυαλιστερό κοστούμι από καφέ μεταξωτό. Η ανακοίνωση για τη διαδοχή του Καντάφι αλλάζει τα δεδομένα. Ακόμη περισσότερο επειδή ο ίδιος ο συνταγματάρχης δηλώνει ότι επιθυμεί «να αφιερωθεί στην Αφρική». Ωστόσο «η γριά αλεπού» δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Αν «ενθρονιστεί», ο Σεΐφ θα εκτεθεί σε κοινή θέα και στη Λιβύη αυτό δεν αποτελεί πάντοτε πλεονέκτημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk