Ο στρατηγός Ρέι Οντιέρνο είπε ότι οι ισλαμιστές μαχητές ενδέχεται να εξαπολύσουν αιματηρές επιθέσεις μέσα στους επόμενους μήνες

Οι εκλογές κρίνουν τις εξελίξεις στο Ιράκ

Η δέσμευση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και να θέσει τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις στη χώρα ως τον Σεπτέμβριο του 2010 κινδυνεύει να μην εκπληρωθεί εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων βίας από τους αντάρτες και των διαφωνιών στο ιρακινό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο ανώτατος στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ στους «Τimes» του Λονδίνου. Ο στρατηγός Ρέι Οντιέρνο είπε ότι οι ισλαμιστές μαχητές ενδέχεται να εξαπολύσουν αιματηρές επιθέσεις μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι Ιρακινοί προετοιμάζονται για τις εθνικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Η δέσμευση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και να θέσει τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις στη χώρα ως τον Σεπτέμβριο του 2010 κινδυνεύει να μην εκπληρωθεί εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων βίας από τους αντάρτες και των διαφωνιών στο ιρακινό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο ανώτατος στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ στους «Τimes» του Λονδίνου. Ο στρατηγός Ρέι Οντιέρνο είπε ότι οι ισλαμιστές μαχητές ενδέχεται να εξαπολύσουν αιματηρές επιθέσεις μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι Ιρακινοί προετοιμάζονται για τις εθνικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες δεν θέλουν να διεξαχθούν εκλογές» σημείωσε ο στρατηγός Οντιέρνο. «Αυτό που πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν είναι να αποθαρρύνουν τον κόσμο να ψηφίσει, υπονομεύοντας το κύρος της κυβέρνησης με επιθέσεις, ώστε ο κόσμος να χάσει την πίστη του στη δημοκρατική διαδικασία» . Το ιρακινό Κοινοβούλιο αδυνατεί να προχωρήσει στην ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, εξαιτίας διαφωνιών γύρω από το αν στα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των υποψηφίων ή μόνο εκείνα των κομμάτων. Οι βουλευτές τώρα συζητούν για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Ιανουαρίου. Αυτή η προοπτική προκαλεί ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο στρατηγός Οντιέρνο. «Αμφισβητείται η ιρακινή δέσμευση σε αυτό το είδος κυβέρνησης. Αν το Κοινοβούλιο δεν ψηφίσει τη νομοθεσία και καθυστερήσει τις εκλογές, θα καταστρατηγήσουν το δικό τους Σύνταγμα, το οποίο ορίζει οι εκλογές να διεξαχθούν τον Ιανουάριο» προσέθεσε.

Μια αναβολή της ημέρας των εκλογών θα επηρεάσει την απόφαση του αμερικανού προέδρου να τερματίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ ως τις 31 Αυγούστου 2010 και να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα ως τα τέλη του 2011. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να αποσύρουμε στρατιώτες ή αν θα καθυστερήσουμε τη διαδικασία. Φυσικά αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει ο πρόεδρος, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να του προσφέρω τη συμβουλή μου γύρω από το ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας» εξήγησε ο στρατηγός Οντιέρνο. «Τα σχέδιά μας για το Ιράκ επηρεάζουν την εφαρμογή των αποφάσεων για το Αφγανιστάν» είπε. Αν ο αριθμός των στρατιωτών παραμείνει υψηλότερος από εκείνον που αρχικά υπολογιζόταν στο Ιράκ, τότε θα χρειαστούν εκπαιδευμένες ταξιαρχίες για να αντικαταστήσουν εκείνες που τελειώνουν τις περιοδείες τους, και έτσι δεν θα είναι διαθέσιμες για αποστολή στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός Οντιέρνο υποστηρίζει ότι πιο ευάλωτες σε επιθέσεις ανταρτών είναι οι κουρδικές περιοχές στον Βορρά. «Η Αλ Κάιντα επιδιώκει να επανεδραιώσει την κυριαρχία της στον Βορρά και έπειτα να επεκταθεί» προειδοποίησε. Από τις αρχές του καλοκαιριού οι πόλεις της Μοσούλης και του Κιρκούκ έχουν γνωρίσει αμέτρητες επιθέσεις. «Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να μειώσουμε την ένταση μεταξύ Κούρδων και Αράβων.Η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται τις ρωγμές». Επιπροσθέτως, είπε ο στρατηγός Οντιέρνο, η επαρχία Ανμπάρ- όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν τις πιο δύσκολες μάχες από την απαρχή της κατοχής- εμφανίζει και πάλι ενδείξεις τρομοκρατικής δραστηριότητας. «Οι τελευταίες ημέρες μού τράβηξαν την προσοχή» είπε για την περιοχή ο στρατηγός Οντιέρνο. Προσφάτως σημειώθηκαν εκεί αρκετές επιθέσεις σε αστικές περιοχές και γέφυρες. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι πυρήνες που αρχίζουν να επανεμφανίζονται στην Ανμπάρ και γι΄ αυτόν τον λόγο παρακολουθούμε με προσοχή την περιοχή. Θα εργαστούμε πολύ σκληρά προκειμένου να εξαφανίσουμε αυτούς τους πυρήνες».

Τα τελευταία έξι χρόνια το Ιράκ έχει «εμπνεύσει» σε δυτικούς στρατηγούς, παρατηρητές και πολιτικούς να φθάνουν στα άκρα, από το σύνθημα «αποστολή εξετελέσθη» της κυβέρνησης Μπους ως τους πεσιμιστές που πίστεψαν ότι καμία εξωτερική παρέμβαση δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο. Ολοι διαψεύστηκαν. Το Ιράκ σήμερα είναι ένα επισφαλές μονοπάτι, αλλά είναι το σωστό μονοπάτι. Η αργή απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων θα βοηθήσει το Ιράκ να μην επιστρέψει στο αυταρχικό παρελθόν του. Αυτό απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιδρούν όταν απειλείται η σταθερότητα της χώρας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την ανατροπή ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος.

© Τhe Τimes, 2009

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk