Η κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον θάνατο του πακιστανού κρατουμένου εκνευρίζει τις πρυτανικές αρχές

Σπρώχνουν το άσυλο στα όριά του

Πρωί της περασμένης Δευτέρας έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καθηγητής του Ιδρύματος επιχειρεί να μπει στο κτίριο, όπου μια ομάδα το πολύ δέκα νεαρών έχει κλείσει την είσοδο. Ο καθηγητής διαπιστώνει σύντομα ότι δεν μπορεί να μπει. Δεν αντιλαμβάνεται αμέσως τον λόγο. Οι νεαροί δηλώνουν ότι κανένας δεν μπορεί να περάσει, ενώ μέσα στο κτίριο γίνεται αντιληπτή η ανήσυχη κίνηση των θυρωρών και των υπαλλήλων του πανεπιστημίου που εμφανώς πλέον ενοχλούνται. Κανένας ωστόσο δεν κάνει τίποτε.

Πρωί της περασμένης Δευτέρας έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καθηγητής του Ιδρύματος επιχειρεί να μπει στο κτίριο, όπου μια ομάδα το πολύ δέκα νεαρών έχει κλείσει την είσοδο. Ο καθηγητής διαπιστώνει σύντομα ότι δεν μπορεί να μπει. Δεν αντιλαμβάνεται αμέσως τον λόγο. Οι νεαροί δηλώνουν ότι κανένας δεν μπορεί να περάσει, ενώ μέσα στο κτίριο γίνεται αντιληπτή η ανήσυχη κίνηση των θυρωρών και των υπαλλήλων του πανεπιστημίου που εμφανώς πλέον ενοχλούνται. Κανένας ωστόσο δεν κάνει τίποτε. Κανένας δεν θέλει να προκαλέσει. Ευγενικός όπως πάντα, ο γραμματέας του πανεπιστημίου καθηγητής κ. Π.Κοντός απευθύνει τον λόγο στους νεαρούς. «Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αφήσετε τον κύριο να περάσει στο γραφείο του» δηλώνει σε ήρεμο τόνο. Οι νεαροί απαντούν: «Δεν μπαίνει κανένας.Διαμαρτυρόμαστε για τα επεισόδια που έγιναν στη Νίκαια» (σ.σ.: μετά τον θάνατο του πακιστανού κρατουμένου). Παρ΄ ότι ο κ. Κοντός, αλλά και ο καθηγητής παραμένουν για περίπου μισή ώρα στην είσοδο του κτιρίου ζητώντας ευγενικά την είσοδό τους στο εσωτερικό του, δεν πετυχαίνουν τίποτε. Δίπλα τους εκνευρισμένη επισκέπτρια του πανεπιστημίου σχολιάζει μεγαλόφωνα: «Με αυτά που κάνετε θα καταργήσετε μόνοι σας το άσυλο». «Θα μας βρουν μπροστά τους» απαντούν οι νεαροί.

Οι καταληψίες κούρασαν
Η κατάληψη συνεχίζεται για τέσσερις ημέρες, στη διάρκεια των οποίων η λειτουργία της Πρυτανείας «παγώνει», κατεβαίνει η ελληνική σημαία, οι τοίχοι έξω από το ιστορικό κτίριο γεμίζουν με τα γνωστά συνθήματα (το κτίριο βάφεται αρκετές φορές τον χρόνο εξαιτίας παρόμοιων «εφόδων»). Οι νεαροί κοιμούνται στο κτίριο, κάνουν συνελεύσεις και βγάζουν φωτοτυπίες κείμενά τους, τα οποία μοιράζουν στη συνέχεια έξω από το κτίριο. Αυτή τη φορά όμως κάτι έχει αλλάξει. Το θέμα του ασύλου έχει παρασυζητηθεί και οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος έχουν κουραστεί. Στο πρυτανικό συμβούλιο που ακολουθεί εκφράζονται διαφωνίες. Ο πρύτανης τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ασύλου, δύο αντιπρυτάνεις υπέρ της άμεσης κλήσης της Αστυνομίας, ο τρίτος αντιπρύτανης στέκεται στη μέση και δηλώνει ότι αν η κατάληψη συνεχιστεί θα προσυπογράψει την άποψη ότι πρέπει να κληθούν οι αρχές.

Παρά τη φημολογούμενη κινητοποίηση του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την προσπάθεια διοργάνωσης ενός πρώτου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου μετά τις εκλογές, η εβδομάδα λήγει τελικά χωρίς επεισόδια, αλλά με διλήμματα περί ασύλου. Ηδη όμως για κάποια πανεπιστήμια της χώρας θέμα ασύλου δεν υφίσταται πλέον.

Επ΄ αόριστον άρση
«Τα τελευταία δύο χρόνια, κατόπιν απόφασης του πρυτανικού συμβουλίου το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει κάνει επ΄ αόριστον άρση του ασύλου στην πανεπιστημιούπολη της Κνωσού,και γνώση της απόφασης αυτής έχει τόσο η Αστυνομία όσο και ο εισαγγελέας» αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου τα μέλη των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην περίπτωσή τους, βέβαια, η απλή άρση του ασύλου δεν είχε προσφέρει τίποτε. «Οι επεμβάσεις της Αστυνομίας είναι αποτελεσματικές και υποδειγματικές όταν λαμβάνουν χώρα και συνήθως συλλαμβάνονται άτομα που διαπράττουν αδικήματα και τα οποία έπειτα από 48 ώρες επανεμφανίζονται στην Κνωσό» λένε καθηγητές του Ιδρύματος. «Σε εμάς η απλή άρση του ασύλου δεν αρκεί» συνεχίζουν. «Οι έμποροι και οι χρήστες ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με αλλεπάλληλες κλοπές» προσθέτουν.

Απειλούνται οι φοιτητές
Οπως τονίζει βέβαια μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Ι. Παλλήκαρης, η επιστολή που έστειλαν οι πρυτανικές αρχές ελήφθη άμεσα υπόψη και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πανεπιστημιακή κοινότητα στην Κρήτη περιορίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες δραστικά. Πώς έγινε η άρση του ασύλου στην Κρήτη; Οπως εξηγεί ο κ. Παλλήκαρης, «έπρεπε να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις μέσα στο πανεπιστήμιό μας και να ληφθεί απόφαση για την άρση του ασύλου, σε συνεννόηση πάντα με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας». Αυτό σημαίνει ότι στην άποψη αυτή προσχώρησαν οι φοιτητές του Ιδρύματος (που αισθάνονταν πλέον απειλή μέσα στο πανεπιστήμιό τους), αλλά και οι καθηγητές. «Δεν είναι αυτονόητο ότι, αν καλέσεις την Αστυνομία, όλα αντιμετωπίζονται» λέει ο κ. Παλλήκαρης. «Πρέπει να ενημερωθεί ο εισαγγελέας,να ενημερωθούν οι αστυνομικές αρχές και να υπάρχει πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση,για να έρθουν τελικά να ερευνήσουν τις καταγγελίες μας». Οπως αναφέρει ακόμη ο πρύτανης του Ιδρύματος, για το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε αναγγελθεί πάρτι εξωπανεπιστημιακών ατόμων στον χώρο του πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θεωρήθηκε πιθανό να διαπραχθούν αδικήματα όπως η χρήση ναρκωτικών. Η Αστυνομία ενημερώθηκε, υπήρξε συνεννόηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για περιφρούρηση του χώρου και τελικά το πάρτι ματαιώθηκε.

Αστυνομία με… πολιτική κάλυψη
Οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλέσουν την Αστυνομία χωρίς πολιτική κάλυψη. «Πρέπει να βγει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (!) να ζητήσει από την Αστυνομίαόπου βλέπει αδικήματα να επεμβαίνει και να ενθαρρύνει τους πρυτάνεις να καλούν την Αστυνομία και σε περιπτώσεις πλημμελημάτων» λέει από την πλευρά του ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Α. Μάνθος. «Αν δεν έχουν βοήθεια απ΄ έξω, οι πρυτάνεις δεν μπορούν να λύσουν το θέμα» συνεχίζει. «Πρέπει η κοινωνία να καθορίσει τις προτεραιότητές της» αναφέρει. «Δεν είμαι υπέρ της ποινικοποιήσεως ή της πειθαρχικοποιήσεως μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν ανέχομαι όμως και τα όργανα της διοίκησής του να μην έχουν δικαίωμα λόγου» καταλήγει ο κ. Μάνθος.

Πάντως, ως προς το άσυλο το ΠαΣοΚ είχε ταχθεί την περίοδο όπου ήταν αξιωματική αντιπολίτευση υπέρ της εφαρμογής του ισχύοντος νόμου, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον τελούνται εγκληματικές ενέργειες θα πρέπει οι εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές να αναλαμβάνουν την ευθύνη για πιθανή άρση του. Στις κινήσεις τους αυτές θα έχουν την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk