Με μια λιτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεδέχθη τις προτάσεις να ανανεώσει τη θητεία του ακυρώνοντας τη φημολογία περί μυστικών συμφωνιών

Πώς ο κ. Παπούλιας «έκαψε» τα συνωμοσιολογικά σενάρια

Με δώδεκα λέξεις ο κ. Κ. Παπούλιας έστειλε στα… αζήτητα της Ιστορίας την πολύμηνη σεναριολογία η οποία, διανθισμένη με μεγάλες δόσεις εικοτολογίας και συνωμοσιολογίας, ήθελε, ως και την περασμένη Κυριακή ακόμη, το ζήτημα της ανανέωσης ή μη της θητείας του στο Προεδρικό Μέγαρο να είναι προϊόν έντονου παρασκηνίου και υπόγειων μυστικών συμφωνιών. «Αποδέχομαι την πρόταση για επανεκλογή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε στη λιτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Παπούλιας …

Με δώδεκα λέξεις ο κ. Κ. Παπούλιας έστειλε στα… αζήτητα της Ιστορίας την πολύμηνη σεναριολογία η οποία, διανθισμένη με μεγάλες δόσεις εικοτολογίας και συνωμοσιολογίας, ήθελε, ως και την περασμένη Κυριακή ακόμη, το ζήτημα της ανανέωσης ή μη της θητείας του στο Προεδρικό Μέγαρο να είναι προϊόν έντονου παρασκηνίου και υπόγειων μυστικών συμφωνιών. «Αποδέχομαι την πρόταση για επανεκλογή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε στη λιτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Παπούλιας προτού καν συμπληρωθούν 12 ώρες από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη νέα Βουλή, η οποία περίπου σε τρεις μήνες θα κληθεί να επικυρώσει την πεντάχρονη παράταση της θητείας του 81χρονου ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις του χαρακτήρισε «σταθμό» στην τετραετία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση την επικείμενη εκλογή του Προέδρου, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του κόμματός του για επανεκλογή του κ. Παπούλια «εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί». Και ενώ ακολούθησε μία ημέρα μετά η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία «η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς» και «τον Κάρολο Παπούλια τον προτείναμε, τον ψηφίσαμε και θα τον προτείνουμε και πάλι για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», οι θιασώτες της «συνωμοσιολογικής» ανάγνωσης των πολιτικών πραγμάτων δεν έδειχναν να κάμπτονται.

Το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ερμηνεύοντας τη (σε γενικές γραμμές) συναινετική απάντηση του κ. Καραμανλή στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό έλεγε: «Ή κάτι πολύ μεγάλο έχετε κάνει του κ. Καραμανλή και δεν το ξέρουμε ή κάτι πολύ μεγάλο του έχετε υποσχεθεί. Δεν εξηγείται διαφορετικά» . Ο υπαινιγμός ήταν σαφής, αφού ήδη από την προεκλογική περίοδο ο αρχηγός του ΛΑΟΣ μιλούσε για «συμφωνίες παρασκηνίου» περί «διανομής ρόλων» ανάμεσα στις «τρεις μεγάλες πολιτικές οικογένειες», ώστε να αναλάβουν την πρωθυπουργία ο κ. Παπανδρέου, την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και το ύπατο αξίωμα ο κ. Καραμανλής.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι δεν ήταν μόνο ο κ. Καρατζαφέρης που αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των δηλώσεων των ηγετών των δύο μεγάλων παρατάξεων, αλλά και στελέχη της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός κ. Ευ. Μεϊμαράκης , επί παραδείγματι, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στο «εφόσον το επιθυμεί» που είχε πει ο Πρωθυπουργός για τον κ. Παπούλια, διατύπωσε από του βήματος της Βουλής ερωτήματα, όπως: «Γιατί το αφήνετε ανοιχτό;Γιατί δεν πάτε αύριο το πρωί στον κ.Παπούλια να του πείτε ότι θα τον προτείνετε να είναι υποψήφιος, να το δεχτούμε και εμείς και να προχωρήσετε απρόσκοπτα;Διότι το ερώτημα που πλανάται δεν είναι τι θα κάνει η ΝΔ με την εκλογή Προέδρου εάν προτείνετε τον κ. Παπούλια. Το ερώτημα είναι το εξής:Θα προτείνει το ΠαΣοΚ τον κ. Παπούλια;». Το πρωί της περασμένης Δευτέρας μόλις εκδόθηκε η ανακοίνωση του Προέδρου ο κ. Καρατζαφέρης έσπευσε να πανηγυρίσει, δηλώνοντας ότι με την απόφασή του ο κ. Παπούλιας «χαλάει τα σχέδια των σιαμαίων της πολιτικής σκηνής, Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου» , ενώ διεκδίκησε ρόλο «καταλύτη» για το κόμμα του που, κατά την έκφρασή του, «“ξεμπρόστιασε” διαθέσεις». Ο κ. Μεϊμαράκης από την πλευρά του απέφυγε τον σχολιασμό, ίσως διότι η «καβγατζίδικη» διάθεσή του βρήκε προσφορότερο έδαφος στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Αρχές Φεβρουαρίου η ψηφοφορία
Η τρέχουσα θητεία του κ. Παπούλια λήγει στις 12 Μαρτίου 2010, οπότε συμπληρώνεται πενταετία από την προηγούμενη ορκωμοσία του στο αξίωμα, στο οποίο αναδείχθηκε με πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή ο οποίος είχε τότε μιλήσει για «επιλογή υπέρβασης του χθες» και στήριξη από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, θυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος υπήρξε «στέλεχος του ΠαΣοΚ», είχε δηλώσει: «Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή του». Το Σύνταγμα ορίζει ότι η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του ανώτατου άρχοντα διεξάγεται «τουλάχιστον έναν μήνα» πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας. Τίθεται δηλαδή ελάχιστος χρόνος για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών, όχι όμως και μέγιστος, γεγονός που, θεωρητικά τουλάχιστον, αφήνει περιθώρια για επίσπευση της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζεται απολύτως αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο είχε συζητηθεί κατά τους προηγούμενους μήνες και επανήλθε τώρα με αφορμή την επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος σπουδής» ξεκαθαρίζουν κυβερνητικά στελέχη που αποκλείουν οι όποιες εξελίξεις στη ΝΔ να οδηγήσουν σε υπαναχώρησή της και σε απόπειρα εκ μέρους της να προκαλέσει εκλογές ελάχιστους μήνες μετά τη συντριβή την οποία υπέστη την 4η Οκτωβρίου.

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης θέλει την πρώτη ψηφοφορία να ορίζεται, όπως και στο παρελθόν, για τις αρχές Φεβρουαρίου. Και όλα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί επαναληπτική, αφού θα συγκεντρωθεί από την πρώτη η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, κατά το προ πενταετίας προηγούμενο, οπότε ο κ. Παπούλιας εξελέγη στις 12 Φεβρουαρίου του 2005 με 279 ψήφους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Ενα ρεκόρ το οποίο πιθανότατα δεν θα καταρρίψει, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον την υποστήριξη περισσότερων κομμάτων αφού, πλην του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, την επανεκλογή του στηρίζει και ο ΛΑΟΣ, αλλά το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμής τους είναι 266 ψήφοι.

Από την απειλή των εκλογών στο μετεκλογικό «ναι»
Το «ναι» του κ. Παπούλια στην ανανέωση της θητείας του, μαζί με τα «συνωμοσιολογικά» σενάρια τερμάτισε και τη μακρά όσο και, κατά ορισμένους, πρόωρη «προεδρολογία» που ξεκίνησε σχεδόν 13 μήνες νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο για την έναρξη των προβλεπόμενων συνταγματικών διαδικασιών.

Οταν τον περασμένο Ιανουάριο ο νυν υπουργός κ. Δ. Ρέππας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του έθετε ζήτημα μεσολάβησης εκλογών πριν από την ανανέωση της θητείας του κ. Κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η πρότασή του, που ουσιαστικά ήταν να «μπλοκάρει» το ΠαΣοΚ την εκλογή απέχοντας από την ψηφοφορία για να προηγηθούν βουλευτικές κάλπες, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. «Μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις εκλογές, γιατί θεωρούμε ότι τέτοιες στιγμές πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό να μιλήσει» είχε δηλώσει ο κ. Ρέππας, δίνοντας αφορμή στην κυβερνώσα ΝΔ να καταγγέλλει με οργίλη διάθεση «παιχνίδια με τους θεσμούς» που αργότερα αποκλήθηκαν ως και «συνταγματική εκτροπή».

Στο ίδιο το ΠαΣοΚ υπήρξε αρχικώς ένα είδος αμηχανίας με τον τότε εκπρόσωπό του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να αποφεύγει να υιοθετήσει την πρόταση Ρέππα, δηλώνοντας: «Σεβόμαστε τον θεσμό και θα κινηθούμε με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας». Μετά τις νικηφόρες όμως για το ΠαΣοΚ ευρωεκλογές του Ιουνίου, το ζήτημα ετέθη επισήμως από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε τον κ. Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με δέσμευση των δύο μεγάλων παρατάξεων στην- μετεκλογική- επανεκλογή του κ. Παπούλια.

Ο νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης που μοιραία προκλήθηκε, πυροδοτήθηκε από τις απόψεις ορισμένων συνταγματολόγων που υποστήριξαν ότι η στάση του κ. Παπανδρέου δεν ήταν σύμφωνη με το «πνεύμα του Συντάγματος», ενώ ειδικώς ο κ. Δ. Τσάτσος μίλησε για «εργαλειοποίηση του Προέδρου», και παράλληλα συνοδεύτηκε από τη φημολογία ότι ο κ. Παπούλιας θα αρνείτο την υποψηφιότητά του.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος ωστόσο, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα σιωπούσε, σύμφωνα με συνομιλητές του «εξέταζε όλα τα ενδεχόμενα αλλά άφησε εν τέλει τον χρόνο να λειτουργήσει και ο χρόνος λειτούργησε υπέρ του…». Ετσι και οι εκλογές που ήθελε το ΠαΣοΚ έγιναν και ο κ. Παπούλιας απεδέχθη να είναι εκ νέου υποψήφιος, αφήνοντας ως μόνη εκκρεμότητα το ερώτημα αν πριν από τη δήλωση αποδοχής της υποψηφιότητας υπήρξε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αλλά και πηγές προσκείμενες στην Προεδρία συμπίπτουν στις αρνητικές απαντήσεις που δίνουν. Απαντήσεις οι οποίες συνάδουν με την προσεκτική παρατήρηση ορισμένων ότι ο κ. Παπανδρέου πριν από τις 5 Οκτωβρίου, οπότε του ανετέθη η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είχε να διαβεί την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου από τις 17 Φεβρουαρίου του 2009, όταν επισκέφθηκε τον κ. Παπούλια για να τον ενημερώσει για τις προτάσεις του κόμματός του περί της «πράσινης» ανάπτυξης. Οι ίδιοι προσεκτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ακόμη ότι και στις δύο τελετές ορκωμοσίας, πρώτα του Πρωθυπουργού και μία ημέρα μετά των υπουργών, δεν υπήρξε κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δυο τους που, εκτός απροόπτου, θα «συγκατοικήσουν» στα ύπατα αξιώματα για- τουλάχιστον- τα προσεχή τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk