Αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κατάργηση φοροαπαλλαγών στα υψηλά εισοδήματα και αλλαγή της φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων μελετά η κυβέρνηση

Ψάχνουν 10 δισ. ευρώ για το 2010

Το «στριπτίζ» της ελληνικής οικονομίας και η αποκάλυψη ότι το έλλειμμα είναι 12,5% του ΑΕΠ, που προκάλεσε την μήνιν των Βρυξελλών και την άμεση αντίδραση των διεθνών οίκων οι οποίοι υποβάθμισαν εν μια νυκτί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, φέρνει πιο κοντά τις αποφάσεις για σκληρά φορολογικά μέτρα και δραστικές περικοπές δαπανών στο Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί πρόσθετους πόρους πάνω από 10 δισ. ευρώ για το 2010, έτσι ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει τουλάχιστον στο 9% του ΑΕΠ.

Το «στριπτίζ» της ελληνικής οικονομίας και η αποκάλυψη ότι το έλλειμμα είναι 12,5% του ΑΕΠ, που προκάλεσε την μήνιν των Βρυξελλών και την άμεση αντίδραση των διεθνών οίκων οι οποίοι υποβάθμισαν εν μια νυκτί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, φέρνει πιο κοντά τις αποφάσεις για σκληρά φορολογικά μέτρα και δραστικές περικοπές δαπανών στο Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί πρόσθετους πόρους πάνω από 10 δισ. ευρώ για το 2010, έτσι ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει τουλάχιστον στο 9% του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο επείγοντα χαρακτήρα αποκτούν η επαναλειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού του κράτους και η επιτάχυνση των διαδικασιών διαλόγου για τα φορολογικά μέτρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τα φορολογικά έσοδα εφέτος έπεσαν έξω κατά 10 δισ. ευρώ και θα ανέλθουν μετά βίας σε 55 δισ. ευρώ, ποσό λιγότερο και από τις εισπράξεις του 2008.

Ως εκ τούτου για την κυβέρνηση αποτελούν πλέον μονόδρομο οι ριζικές αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων, των κερδών, της ακίνητης περιουσίας και η αύξηση των έμμεσων φόρων ώστε να εισπράξει το 2010 τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) παραπάνω από εφέτος.

Πώς όμως θα γίνει αυτό; Το πρώτο μέτρο αφορά την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, με νέα κλιμάκια και συντελεστές που θα οδηγούν σε αύξηση της φορολογίας εισοδημάτων άνω των 30.000

ευρώ ετησίως. Σε αυτήν την εισοδηματική κατηγορία ανήκουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι. Σύμφωνα με το σχέδιο ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει σε 45% για τα ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η έκτακτη εισφορά που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι εφέτος αποκτά μονιμότητα.

Στην ενιαία φορολογική κλίμακα θα ενταχθούν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι, επαγγέλματα της οικοδομής κ.ά.) ενώ για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής εξετάζεται πρόταση να επανέλθουν τα αντικειμενικά κριτήρια φορολογίας.

Το δεύτερο μέτρο αναφέρεται στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων με συντελεστή 10%, προνόμιο το οποίο απολαμβάνουν επί σειρά ετών 800.000 φορολογούμενοι. Το τρίτο μέτρο σχετίζεται με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα. Η πρόταση που θα κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου περιέχει τη μη ίσχυση φοροαπαλλαγής, ούτε καν για τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για όλους όσοι δηλώνουν έσοδα που ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ τον χρόνο.

Το τέταρτο μέτρο περιλαμβάνει τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των έμμεσων φόρων πλην των συντελεστών του ΦΠΑ. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες επιβαρύνσεις στις τιμές των καυσίμων, των ποτών και των τσιγάρων ενώ επανέρχεται η πρόταση για αύξηση του φόρου θεαμάτων που επιβαρύνει τις τιμές των εισιτηρίων του κινηματογράφου, του θεάτρου και των σκηνών.

Το πέμπτο μέτρο συνιστά την επαναφορά του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών.

Το έκτο μέτρο επαναφέρει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΠΑ) που θα αντικαταστήσει το 2010 το ΕΤΑΚ. Ο φόρος θα είναι κλιμακωτός και θα επιβαρύνει ιδιώτες, επιχειρήσεις ακόμη και την Εκκλησία της Ελλάδος. Φορολογικές επιβαρύνσεις επίκεινται και για τις επιχειρήσεις . Η αρχική σκέψη να ενταχθούν τα μερίσματα στη φορολογική κλίμακα παραμένει, αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να αλλάξει ριζικά ο τρόπος φορολογίας των κερδών των μικρών επιχειρήσεων (ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ) για τις οποίες ισχύει ειδικό καθεστώς.

Λιτότητα στο Δημόσιο
Προσλήψεις μία φορά τον χρόνο μέσω ΑΣΕΠ
Oι δαπάνες του Δημοσίου αυξήθηκαν εφέτος κατά 5 δισ. ευρώ πέραν των ορίων του προϋπολογισμού, με συνέπεια να ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ(!). Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «οι δαπάνες του 2010 θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση», αν και τα περιθώρια για περικοπές είναι περιορισμένα αφού από τα 70 δισ. ευρώ τα 35 δισ. ευρώ καταβάλλονται για μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης. Ο ίδιος επιδιώκει να περιορίσει τις προσλήψεις στο Δημόσιο και προς τούτο εισηγείται να γίνονται προγραμματισμένα μία φορά τον χρόνο, αποκλειστικά μέσω του ΑΣΕΠ.

Στόχος του είναι να περικοπούν κονδύλια τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά ώστε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να μην επιβαρύνει μόνο τους φορολογουμένους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk