Εντός των ημερών διευθετείται η σύγχυση ρόλων και υπηρεσιών που προήλθε από τις συγχωνεύσεις και τις μετακινήσεις

Ο λαβύρινθος των αρμοδιοτήτων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ προσκόμματα στο νομοθετικό έργο και στη λειτουργία της κυβέρνησης επιχειρείται να υπερκερασθούν με την τελική διευθέτηση των αρμοδιοτήτων των υπουργών και υφυπουργών, βάσει της νέας δομής του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως διαδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου το εκκρεμές ζήτημα επιλύεται εντός των αμέσως προσεχών ημερών, με την τελική επεξεργασία και δημοσιοποίηση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων τα οποία έχουν επεξεργαστεί ο υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χ. Παμπούκης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σ. Λύτρας. Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο γύρω από τα τρία νέα υπερυπουργεία που δημιούργησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και, συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σε μικρότερη κλίμακα διευθετήσεις για τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται ή συμπτύσσονται πρέπει να σημειωθούν στο υπουργείο Εξωτερικών (όπου ο αναπληρωτής υπουργός κ. Δ. Δρούτσας έχει την ευθύνη των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο υφυπουργός, κ. Σ. Κουβέλης τις αρμοδιότητες για την Οικονομική Διπλωματία, τα Ενεργειακά και την Ομογένεια). Αντίστοιχες ρυθμίσεις απαιτούνται μεταξύ των άλλων και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ προσκόμματα στο νομοθετικό έργο και στη λειτουργία της κυβέρνησης επιχειρείται να υπερκερασθούν με την τελική διευθέτηση των αρμοδιοτήτων των υπουργών και υφυπουργών, βάσει της νέας δομής του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως διαδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου το εκκρεμές
ζήτημα επιλύεται εντός των αμέσως προσεχών ημερών, με την τελική επεξεργασία και δημοσιοποίηση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων τα οποία έχουν επεξεργαστεί ο υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χ. Παμπούκης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σ. Λύτρας. Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο γύρω από τα τρία νέα υπερυπουργεία
που δημιούργησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και, συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σε μικρότερη κλίμακα διευθετήσεις για τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται ή συμπτύσσονται πρέπει να σημειωθούν στο
υπουργείο Εξωτερικών (όπου ο αναπληρωτής υπουργός κ. Δ. Δρούτσας έχει την ευθύνη των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο υφυπουργός, κ. Σ. Κουβέλης τις αρμοδιότητες για την Οικονομική Διπλωματία, τα Ενεργειακά και την Ομογένεια). Αντίστοιχες ρυθμίσεις απαιτούνται μεταξύ των άλλων και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ενα από τα προς επίλυση ζητήματα αφορά τις γραμματείες που θα πρέπει να μεταφερθούν από κάποια υπουργεία σε κάποια άλλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γραμματεία Ενέργειας και Τεχνολογίας, η οποία διαχειρίζεται τεράστια κονδύλια και θα πρέπει να μεταφερθεί, υπό νομική έννοια, από το καταργηθέν υπουργείο Ανάπτυξης στο νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

Ενέργεια
Η συγχώνευση του τομέα της Ενέργειας με εκείνον του Περιβάλλοντος ενδέχεται να αποτελέσει από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της αρμόδιας υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, αλλά και της κυβέρνησης εν γένει. Επί παραδείγματι, στο υπουργείο αυτό θα υπάγεται η ΔΕΗ και εκεί θα βρίσκεται η ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του νέου δικτύου εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειαςκαι τη διαχείριση των αντίστοιχων επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, το τιμολογιακό σκέλος της επιχείρησης και ο διορισμός της διοίκησης θα παραμείνουν υπό την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Στο ίδιο υπουργείο θα πρέπει να μεταφερθούν οι υπηρεσίες και το προσωπικό που διενεργούσαν τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και τις μετρήσεις και τα οποία έως πρόσφατα υπάγονταν στο καταργηθέν υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, οι πολεοδομίες, ως τμήμα του πρώην υπουργείου Χωροταξίας, οι αρμοδιότητες του οποίου επίσης εντάσσονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΜΜΕ
Ηευθύνη των ρυθμίσεων για τα κρατικά μέσα μεταφέρεται στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό τον κ. Π. Γερουλάνο. Το υπουργείο θα είναι αρμόδιο για τη διοίκηση και τη λειτουργία της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε αυτήν τη νέα δομή θα ενταχθεί η Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, είτε καταργηθεί είτε μετονομασθεί. Το εν λόγω παράδειγμα είναι άκρως χαρακτηριστικό και για ένα άλλο πρόβλημα που ανακύπτει από τη νέα δομή της κυβέρνησης και τις μετακινήσεις που αυτή προκαλεί στα χαμηλότερα κλιμάκια της διοίκησης: τα επιδόματα και τα προνόμια των εργαζομένων στη Γραμματεία Τύπου, η οποία υπαγόταν έως πρόσφατα στο υπουργείο Εσωτερικών, διαφέρουν κατά πολύ από τα αντίστοιχα των συναδέλφων τους στο υπουργείο Πολιτισμού και σε περίπτωση κατά την οποία θεωρηθεί ότι θίγονται κεκτημένα δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν αντιδράσεις.

Ναυτιλία
Η κυρία Λούκα Κατσέλη ως υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ήταν εκείνη που ανέλαβε να διαπραγματευθεί με τους απεργούς του Λιμανιού και με την κινεζική εταιρεία Cosco για τους όρους της σύμβασης. Στο νέο αυτό υπουργείο εκχωρούνται αρμοδιότητες οι οποίες σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα των λιμένων και τους διορισμούς των διοικήσεων στους αντίστοιχους οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υπό τον κ. Δ. Ρέππα μεταφέρονται οι αρμοδιότητες που αφορούν τα λιμάνια ως έργα υποδομής αλλά και η ακτοπλοΐα ως δίκτυο μεταφορών, ενώ η αρμοδιότητα για την ποντοπόρο ναυτιλία θα υπάγεται στο υπουργείο της κυρίας Κατσέλη.

Δημόσια Ασφάλεια
Στο νέο ή μετονομασθέν υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητα για το Λιμενικό Σώμα, το οποίο ως τώρα υπαγόταν στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ο νευραλγικός ρόλος όμως των λιμενικών για τη λειτουργία των λιμανιών έχει ήδη δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις σε κάποια κυβερνητικά κλιμάκια.

Επίσης παραμένει σε εκκρεμότητα ο τρόπος με τον οποίο θα ασκηθεί η νομική διαχείριση του πεδίου ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ειδικότερα οι αρμοδιότητες της δασοπυρόσβεσης, οι οποίες θα πρέπει είτε να διαχωρισθούν με σαφήνεια είτε να εκχωρηθούν μέχρις ενός σημείου στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk