Με στόχο την εξουδετέρωση των αντιπάλων τους και την προσέγγιση της κομματικής βάσης, οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ εισέρχονται στην τελική ευθεία της προεκλογικής μάχης

Η στρατηγική των δελφίνων

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ και κρισιμότερη φάση της εισέρχεται από αύριο η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ, με τους τέσσερις υποψηφίους να αρχίζουν να εφαρμόζουν στρατηγικές εξουδετέρωσης των συνυποψηφίων τους. Αφού πέρασαν τρεις εβδομάδες διαξιφισμών για ανούσια και δευτερευούσης σημασίας διαδικαστικά θέματα, οι διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου ξεκινούν από αύριο την προσπάθεια προσέγγισης της κομματικής τους βάσης, προγραμματίζοντας μάλιστα θεαματικές εμφανίσεις στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα συγκληθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, και στο Συνέδριο που θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα. Παρά τις εκκλήσεις του κ. Κ. Καραμανλήπάντως για ενότητα και αποφυγή των αντιπαραθέσεων, οι υποστηρικτές των υποψηφίων δεν αποφεύγουν προς το παρόν τις επιθέσεις- και για τον λόγο αυτό αρχίζει και κερδίζει έδαφος η πρόταση του κ. Ευ. Μεϊμαράκηγια επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου.

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ και κρισιμότερη φάση της εισέρχεται από αύριο η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ, με τους τέσσερις υποψηφίους να αρχίζουν να εφαρμόζουν στρατηγικές εξουδετέρωσης των συνυποψηφίων τους. Αφού πέρασαν τρεις εβδομάδες διαξιφισμών για ανούσια και
δευτερευούσης σημασίας διαδικαστικά θέματα, οι διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου ξεκινούν από αύριο την προσπάθεια προσέγγισης της κομματικής τους βάσης, προγραμματίζοντας μάλιστα θεαματικές εμφανίσεις στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα συγκληθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, και στο Συνέδριο που θα διεξαχθεί μία
εβδομάδα αργότερα. Παρά τις εκκλήσεις του κ. Κ. Καραμανλήπάντως για ενότητα και αποφυγή των αντιπαραθέσεων, οι υποστηρικτές των υποψηφίων δεν αποφεύγουν προς το παρόν τις επιθέσεις- και για τον λόγο αυτό αρχίζει και κερδίζει έδαφος η πρόταση του κ. Ευ. Μεϊμαράκηγια επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ ανέθεσε τη μηχανοργάνωση των «εκλογικών καταλόγων» του κόμματος, αλλά και τον συντονισμό της υποδοχής των αποτελεσμάτων την ημέρα της ψηφοφορίας, στην εταιρεία Singular Logic, η οποία είχε την ευθύνη μετάδοσης των αποτελεσμάτων και στις εθνικές εκλογές. Από την ενημέρωση που θα έχουν οι επιτελείς της ΝΔ για το πότε μπορεί να είναι έτοιμο και λειτουργικό το online σύστημα που θα στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία της εκλογής του νέου αρχηγού της ΝΔ.

Στις 29 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος
Οπως μαρτυρούν όλες οι ενδείξεις, η εκλογή του νέου αρχηγού θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου, αλλά αν χρειαστεί επαναληπτικός γύρος πιθανότατα αυτός θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα, αλλά όχι στις 6 Δεκεμβρίου, επειδή υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ταραχών και επεισοδίων λόγω της συμπλήρωσης ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στις δύο εβδομάδες που απομένουν ως τη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΝΔ και στις άλλες τρεις που θα χρειαστούν για να γίνει η προετοιμασία της διαδικασίας της εκλογής, οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους θα κινηθούν με δύο βασικούς στόχους: να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους φθείροντας το προφίλ τους και να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κομματική τους βάση, με περιοδείες στην περιφέρεια και διαδοχικές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ξεκίνησε ήδη μια τριήμερη περιοδεία στη Μακεδονία, αξιοποιώντας τη διπλή γιορτή του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, γνωρίζοντας ότι από τη Βόρεια Ελλάδα αντλούν ένα σημαντικό κομμάτι της δύναμής τους ο κ. Αντ. Σαμαράς και ο κ. Π. Ψωμιάδης. Ταυτοχρόνως, προετοιμάζει μια σειρά εντυπωσιακών κινήσεων, οι οποίες θα αποκαλύπτουν σταδιακά τον όγκο των υποστηρικτών της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στον μηχανισμό του κόμματος. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε εξασφαλίσει περίπου σαράντα υπογραφές βουλευτών, σκοπεύοντας αρχικά να τις συμπεριλάβει στις πρώτες πενήντα που θα έπρεπε να κατατεθούν στη Ρηγίλλης. Θα ήταν μια επίδειξη δύναμης που θα αποδείκνυε πως θα είχε υπό τον έλεγχό της την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανεξαρτήτως με το ποιος θα κέρδιζε τη μάχη της διαδοχής.

Για να μην κατηγορηθεί όμως για διχαστικές πρακτικές, αποφάσισε να κρατήσει μυστικές τις υπογραφές αυτές και θα τις δημοσιοποιήσει με άλλον τρόπο αργότερα, μαζί με δεκάδες άλλες υπογραφές πρώην υπουργών και πρώην βουλευτών που την έχουν ήδη προσεγγίσει. Στις πενήντα υπογραφές που κατέθεσε την Πέμπτη πάντως περιλαμβάνονται τα ονόματα του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη (ο οποίος είχε ακολουθήσει τον κ. Αντ. Σαμαρά στην ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης το 1993), αλλά και των κκ. Π. Καλλίρη και Δ. Καλογερόπουλου , στενών συνεργατών του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, πιστοποιώντας και επισήμως ότι και ο πρώην υπουργός Αμυνας είναι στο πλευρό της κυρίας Μπακογιάννη. Την υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη υπέγραψαν επίσης πέντε πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, αποδεικνύοντας την επιρροή της και στη Νεολαία του κόμματος. Την Παρασκευή η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι υιοθετεί σχεδόν όλες τις προτάσεις που διατύπωσε ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος , επισφραγίζοντας με έμμεσο τρόπο και τη δική του πολιτική συμμαχία, ενώ συγχρόνως πρότεινε να γίνουν κοινές δημόσιες εμφανίσεις των υποψηφίων, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση σύγκριση των απόψεών τους χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις.

Διαπιστώνοντας τη δύναμη της κυρίας Μπακογιάννη, ο συνυποψήφιός της κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος την ακολουθεί στις δημοσκοπήσεις, οργανώνει την άμυνά του, αλλά και την αντεπίθεσή του, για να διευρύνει τα ερείσματά του, κυρίως στους οπαδούς του κόμματος οι οποίοι δηλώνουν πως πρέπει ο διάδοχος του κ. Κ. Καραμανλή να προέρχεται από την αποκαλούμενη «καραμανλική πτέρυγα».

Τον κ. Σαμαρά υποστηρίζουν μια σειρά από στελέχη τα οποία ως τις εκλογές μπαινόβγαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως οι κκ. Π. Λειβαδάς και Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ενώ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού συμπεριέλαβε στις 50 υπογραφές των υποστηρικτών του και αυτή του κ. Ν. Μούρτζα, κουνιάδου του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Ι.Αγγέλου. Αρκετά από τα στελέχη του πάντως του καταλογίζουν και εσφαλμένες κινήσεις στρατηγικής, όπως η απόφασή του να συμπεριλάβει στις 50 υπογραφές και αυτή του πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γ.Βερναρδάκη, την ημέρα που κορυφωνόταν η οργή της κοινής γνώμης για τις αμέτρητες προσλήψεις μέσω των προγραμμάτων Σταζ.

Ο κ. Σαμαράς περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο και προγραμματίζει ήδη κι εκείνος την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ για τις επόμενες ημέρες έχει στην ατζέντα του μια σειρά από συναντήσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο να καθιερωθεί στη συνείδηση των οπαδών του κόμματος ως «το αντίπαλον δέος» στην κυρία Μπακογιάννη, αξιοποιώντας και την υποστήριξη που έχει από στελέχη όπως ο κ. Αχ. Καραμανλής και οι «λοχαγοί» κκ. Σ. Τσιτουρίδης και Ν. Νικολόπουλος . Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται να δεχθεί την πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη για κοινές εμφανίσεις των υποψηφίων, αλλά μόνο την τελευταία εβδομάδα πριν από την εκλογή.

Οι απογοητευμένοι καραμανλικοί
Πόλος έλξης των «απογοητευμένων καραμανλικών» και όσων δεν επιθυμούν την κυρία Μπακογιάννη στην ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να γίνει και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, αξιοποιώντας την προσωπική του ακτινοβολία, αλλά και την υψηλή δημοτικότητά του στους οπαδούς της ΝΔ οι οποίοι δεν ανήκουν στον σκληρό κομματικό πυρήνα. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες της «προεκλογικής» καμπάνιας των επίδοξων διαδόχων του κ. Καραμανλή, ο κ. Αβραμόπουλος πέτυχε να κερδίσει τις εντυπώσεις, επιβάλλοντας στην Οργανωτική Επιτροπή, αλλά και στους συνυποψηφίους του, τις δικές του προτάσεις για τη διαδικασία εκλογής και κυρίως την εκλογή από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα. Η πιο εντυπωσιακή μετεγγραφή που πέτυχε και συμπεριλαμβάνεται στις 50 υπογραφές στελεχών του είναι αυτή του κ. Σ. Νικολαρόπουλου , πρώην διευθυντή του γραφείου του κ. Γ. Αλογοσκούφη , ενώ λέγεται πως έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη μιας ομάδας συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή με επικεφαλής τον κ. Δ. Ζακυνθινό. Ο κ. Αβραμόπουλος τάσσεται υπέρ της συμμετοχής σε τηλεοπτικές συζητήσεις των υποψηφίων, ενώ ο ίδιος προγραμματίζει ένα μπαράζ εμφανίσεων στα ΜΜΕ με στόχο να απευθυνθεί απευθείας στους πολίτες. Το Σαββατοκύριακο περιόδευσε κι εκείνος στην Πελοπόννησο και προγραμματίζει επισκέψεις στο Αγαθονήσι και στο Καστελόριζο.

Ο γενναίος του Βορρά

ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΣ αντίπαλος των τριών βασικών διεκδικητών του γαλάζιου θρόνου παραμένει ο κ. Π. Ψωμιάδης , ο οποίος συμπεριέλαβε στις 50 υπογραφές των υποστηρικτών του τα ονόματα 16 δημάρχων, αλλά και στελεχών του κόμματος από τη Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας όσους τονίζουν ότι θα ενισχύσει σημαντικά όποιον υποστηρίξει αν αποσυρθεί ή αν επιμείνει και αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk